Με αιχμή του δόρατος τα εθνικά θέματα και κυρίως την τουρκική προκλητικότητα, το ονοματολογικό και την Αλβανία ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει, αρχής γενομένης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.
Οι σημερινές επαφές Τσίπρα στην βελγική πρωτεύουσα, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής των “27” διεξάγονται σε μία συγκυρία που Αθήνα και Σκόπια συνεχίζουν τους διπλωματικούς διαύλους για την επίλυση του ονοματολογικού στη βάση της σύνθετης ονομασίας erga omnes, ενώ η αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ περιγράφεται με την φράση “νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα”, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν Αθήνα και Λευκωσία.
Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή στον απόηχο της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία εκφράζεται τόσο στο Αιγαίο με επιθετικές κινήσεις προς την Ελλάδα όσο και στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ που έχουν ξεκινήσει οι γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι εδώ και μία εβδομάδα, όταν το τουρκικό πολεμικό ναυτικό “μπλόκαρε” 25 ναυτικά μίλια μακριά από τον γεωτρητικό στόχο “Σουπιά” το ιταλικό πλωτό γεωτρύπανο της εταιρείας ΕΝΙ, ώστε να μην προχωρήσει στην γεώτρηση στο “οικόπεδο 3” της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες θα υπογραμμίσει την απόλυτη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο και τις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης, ενώ θα επισημάνει στους ευρωπαίους ηγέτες την ανάγκη να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες και συζήτησαν τις εξελίξεις στην Κυπριακής ΑΟΖ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, αλλά και των επαφών που θα έχουν στο περιθώριο των εργασιών της.
Άλλωστε, στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στην αναβάθμιση της τουρκικής παρουσίας και επιθετικότητας και στο Αιγαίο, με έμφαση στον εμβολισμό του σκάφους του ελληνικού Λιμενικού στα Ίμια, καθιστώντας σαφές ότι η διολίσθηση της Άγκυρας προς την επιθετικότητα σε βάρος δύο κρατών-μελών της Ε.Ε. δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τη Σύνοδο, καθώς αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για την ενταξιακή πορεία της γείτονος.
Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι μεταξύ των συναντήσεων που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός συμπεριλαμβάνεται και τριμερής συνάντηση με τον κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τον ιταλό πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς η αντίδραση της Ρώμης στο “μπλόκο” της Τουρκίας σε βάρος της ιταλικής ΕΝΙ κρίθηκε υπερβολικά… “διακριτική”, έως ανύπαρκτη.
Πέραν αυτών, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πάρει μέρος σε τετραμερή συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας (της χώρας η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο) Μπόικο Μπορίσοφ, καθώς και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην οποία θα τεθούν επί τάπητος οι ευρωτουρκικές σχέσεις και το μεταναστευτικό.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει τη σημασία του ότι οι επαφές Τσίπρα με Γιούνκερ και Μέρκελ διεξάγονται δύο 24ωρα αφότου η γερμανίδα καγκελάριος υποδέχθηκε στο Βερολίνο τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και μερικές ημέρες πριν ξεκινήσει η περιοδεία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο της “ατζέντας 2025” για διεύρυνση της Ε.Ε. με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι και θα συζητήσουν για τη στάση της Τουρκίας, το ονοματολογικό της πΓΔΜ και την Αλβανία.
Κατά πληροφορίες, αμέσως μετά την επιστροφή του στην Αθήνα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, και του κ. Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος θεωρείται ισχυρός άνδρας των Ρεπουμπλικανών για ζητήματα άμυνας και εξοπλισμών. Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το ονοματολογικό της πΓΔΜ και την Τουρκία.