Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παυλόπουλος: Κάποιοι φαντάζονται γκρίζες ζώνες – Το “Μακεδονία” παραχαράσσει βάναυσα την Ιστορία

Παυλόπουλος: Κάποιοι φαντάζονται γκρίζες ζώνες – Το “Μακεδονία” παραχαράσσει βάναυσα την Ιστορία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Προκόπης Παυλόπουλος βρέθηκε την Τετάρτη στα Ιωάννινα, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους. Και κατά την αντιφώνησή του στην υποδοχή του περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη, έστειλε μήνυμα σε Τουρκία και ΠΓΔΜ.

«Είμαστε λαός της ειρήνης και της Δημοκρατίας, τιμούμε τους φίλους μας και τους σεβόμαστε, δεν φοβόμαστε τους εχθρούς μας», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Που απευθύνθηκε στην «φίλη και γείτονα Τουρκία», λέγοντας πως ο δρόμος του λαού της «δεν είναι κατά την Ανατολή, είναι κατά την Δύση και την Ε.Ε», με απαράβατους όμως, όρους και προϋποθέσεις.

Η Συνθήκη της Λωζάνης δεσμεύει την Τουρκία

«Για να έχει αυτή την προοπτική, που εμείς την θέλουμε και την θέλουμε ειλικρινά, απαραίτητη προϋπόθεση, όρος απαράβατος είναι ο πλήρης σεβασμός του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η Συνθήκη της Λωζάνης και το δίκαιο της θάλασσας δεσμεύουν την Τουρκία (…) Εκεί, δεν υπάρχουν ούτε αμφισβητήσεις, ούτε γκρίζες ζώνες. Αυτές είναι επινοήσεις.

Όσο κάποιοι φαντάζονται γκρίζες ζώνες, είμαστε εδώ να τους αποδείξουμε, ότι το Αιγαίο έχει φως. Όχι γκρίζο. Το Αιγαίο έχει γαλάζιο, όχι γκρι. Και αυτό, εκτός από τη φύση, σε αυτή την περιοχή, το έχει κατοχυρώσει το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε αυτό δεν κάνουμε πίσω».

Αναφερόμενος «στην γειτονική χώρα, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε πως η Ελλάδα θέλει την ΝΑΤΟϊκή και την Ευρωπαϊκή της προοπτική, αλλά αυτό με τις προϋποθέσεις της Ιστορίας, του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, που δεν ανέχονται αλυτρωτισμούς.

«Το όνομα που θέλουν να χρησιμοποιούν και είναι στο Σύνταγμα τους, είναι όνομα, το οποίο παραχαράσσει βάναυσα την Ιστορία και επειδή αποπνέει αλυτρωτισμό, δεν συμβιβάζεται με το διεθνές δίκαιο ακόμη και με τον καταστατικό χάρτη του ΝΑΤΟ, πολύ δεν περισσότερο με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την ΠΓΔΜ, να «συμμορφωθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στην Ιστορία» και διευκρίνισε: «Αυτό προϋποθέτει ότι κάθε αλυτρωτισμός εξαλείφεται.

Και αυτό προϋποθέτει προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Γιατί έκαναν το λάθος να θέσουν αυτούς τους αλυτρωτικούς όρους στο Σύνταγμά τους. Αφού επέλεξαν αυτό τον δρόμο, αν θέλουν να γίνουν μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, πρέπει αν αναθεωρήσουν το Σύνταγμα.

Και ύστερα -συνέχισε- η όποια συμφωνία θα προσδιορίζει επ’ ακριβώς, ότι δεν είναι νοητός αλυτρωτισμός, όποιο όνομα και αν επιλέξουν μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα πρέπει να υπάρχει η ρήτρα, ότι αλυτρωτισμός δεν νοείται ούτε με σύνορα, ούτε με εθνότητα, ούτε με γλώσσα εκτός των συνόρων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Είμαστε ειλικρινείς, σαφέστατοι, και έχουμε το Δίκαιο και την Ιστορία μαζί μας».

Ο κ. Παυλόπουλος, σχολιάζοντας την παρέμβαση της Τουρκίας στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, την προέτρεψε να μάθει τι σημαίνει Διεθνές Δίκαιο, Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και Ιστορία, να τα σεβαστεί και κατόπιν να γίνονται συζητήσεις. Ωστόσο, παρατήρησε πως, «κατά τα άλλα, οι γείτονες μας δεν χρειάζονται συνηγόρους και αν έχουν τέτοιους, δεν τους κάνει καλό».

Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων έχει εθνικές διαστάσεις και αναδύει κελεύσματα της ιστορίας, που πρέπει να καθοδηγούν όλους, ως δείκτες πορείας για το μέλλον, για να υπογραμμίσει, πως κατά το έπος στο Μπιζάνι και τα Ιωάννινα υπήρχε αρραγής ενότητα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της εποχής εκείνης και συνέχισε λέγοντας πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως λίγο αργότερα ο διχασμός μας οδήγησε σε εθνική καταστροφή.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ως χώρα αυτές τις ώρες έχουμε διάφορα προβλήματα σε διάφορα επίπεδα, αλλά στα μεγάλα εθνικά μας θέματα, με τον έναν η τον άλλο τρόπο η ενότητα είναι αρραγής και αυτός είναι ο δικός του ρόλος.

«Το μεγαλύτερο χρέος μας είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

To φυλαχτό που αναφέρεται σε απαγορευμένη ιστορία του Σολομώντα που πολεμά δαίμονες – Τα ονόματα τεσσάρων αρχαγγέλων στα ελληνικά

Για παράνομα στοιχήματα κατηγορείται από τις τουρκικές Αρχές ο Ατζούν Ιλίτζαλι

Προκαλεί ο Φιντάν με τα περί «τουρκικής μειονότητας» – Η ελληνική απάντηση

Καστελλόριζο: Τουρκικές παραβιάσεις με εμπλοκές και αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...