Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πόσες κάλπες έπρεπε να στηθούν για το σκάνδαλο Novartis – Τι είχε γίνει στο παρελθόν

Πόσες κάλπες έπρεπε να στηθούν για το σκάνδαλο Novartis – Τι είχε γίνει στο παρελθόν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με σκληρή αντιπαράθεση για τον αριθμό των καλπών ξεκίνησε από τις 09:00 το πρωί η κοινοβουλευτική μάχη για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis στη Βουλή.

Η Βουλή, σε συνέχεια της απόφασης της Διάσκεψης των Προέδρων, απέρριψε το αίτημα της ΝΔ για στήσιμο μίας κάλπης αντί για δέκα για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis.

Τι είχε συμβεί στο παρελθόν ωστόσο σε αντίστοιχες περιπτώσεις;

Το 2011 για πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής για τους κ.κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Γιώργο Αλογοσκούφη για απιστία είχαν στηθεί δύο κάλπες.

Επί κυβέρνησης Καραμανλή στην πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Βατοπεδίου είχαν στηθεί έξι κάλπες για έξι πολιτικά πρόσωπα.

Στην αντίστοιχη περίπτωση για τη λίστα Λαγκάρντ είχαν στηθεί τέσσερις κάλπες.

Η Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χριστοδουλοπούλου είπε ότι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος η πρόταση για σύσταση ειδικής επιτροπής και η πρόταση για δίωξη ταυτίζονται και συνεπώς «δεν είναι βεγγέρα» η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, διότι έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Επικαλέστηκε και τον Κανονισμό της Βουλής που αναφέρει ότι η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις για να τονίσει ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχει στηριχθεί στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως στο οποίο έχει δέκα πολιτικά πρόσωπα και περιλαμβάνει και τις πράξεις που πρέπει να ερευνηθούν.

Όσο για τον κ. Κουρουμπλή, η αντιπρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως αν κάποιοι βουλευτές -τουλάχιστον 30 βουλευτές- ήθελαν να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες του, θα έπρεπε να την είχαν υποβάλει αντί να κατηγορούν την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία στηρίχθηκε ακριβώς στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως διαφθοράς.

Τι είχε προηγηθεί

Από νωρίς άναψε η φωτιά στην Βουλή με αφορμή τις κάλπες που θα στηθούν για την προανακριτική για τη Novartis.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναλύοντας την απόφαση για τις 10 κάλπες είπε:

«Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ήταν επί της ουσίας.

»Το ζήτημα που ετέθη δεν ήταν αν θα στηθούν μια ή δέκα κάλπες αλλά αν θα υπάρχει δυνατότητα ή υποχρέωση να υπάρχει για καθέναν εκ των αναφερομένων στη δικογραφία, η επιλογή του κάθε βουλευτή να ψηφίσει υπέρ ή κατά ή παρών.

»Με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη δεν στερείται από κανέναν το δικαίωμα να μην είναι τελικά στην πρόταση, διότι η πρόταση απαιτεί 151 ψήφους θετικές για να υπαχθεί κάποιος αναφερόμενος στην έρευνα της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

»Αν για όλους γινόταν πακέτο η ψηφοφορία, ανεξαρτήτως μιας ή δέκα καλπών, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους δέκα να είναι στη διάθεση της επιτροπής ως αναφερόμενοι»

«Ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος; Γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες; Δεν έχουμε, γιατί για τον κ. Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης από τη Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντάσσεται στη «σκευωρία», μέρος της οποίας είναι «τρεις κουκουλοφόροι μάρτυρες» και γι΄αυτό στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν διατυπώνονται συγκεκριμένες κατηγορίες.

Συνεπώς, είπε ο Μάκης Βορίδης, πρέπει να στηθεί μια κάλπη περί της αρμοδιότητας της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

«Εμείς προτείνουμε να έχει άπλετο χρόνο η επιτροπή για να διερευνήσει. Οι κάλπες θα έπρεπε να είναι 12.

»Η υπόθεση αφορά την πολιτική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένων των Κουρουμπλή και Ξανθού. Θέλουμε προανακριτική επί της ουσίας», είπε ο Γιάννης Κουτσούκος από την Δημοκρατική Αριστερά.

Σε όλα τα παραπάνω ο Νίκος Παρασκευόπουλος είπε: «Το ζήτημα που εξετάζεται εδώ, δεν είναι in rem. Εξετάζονται ευθύνες που είναι ατομικές. Πρέπει να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου.

»Αν δηλαδή, κάποιο από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, κάνει χρήση του δικαιώματος να ψηφίσει για υπόλοιπα, δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Και άλλος αστυνομικός της Βουλής κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία – Απομακρύνθηκε από τη Φρουρά

Ο 14χρονος γιος του αστυνομικού της Βουλής «έχει αρχίσει να επιρρίπτει ευθύνες και στη μητέρα»

Ο αστυνομικός της Βουλής άφηνε συνέχεια έγκυο τη σύζυγό του για να μην πηγαίνει στη δουλειά

Νίκος Ανδρουλάκης στο TikTok: Θα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι το σκάνδαλο των email;

Διαψεύδει ο αστυνομικός της Βουλής ότι τηλεφώνησε στη σύζυγό του και της είπε ότι την αγαπάει

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...