Μετά και τη δήλωση Μητσοτάκη αλλά και την επίσημη ανακοίνωση της ΝΔ, στις οποίες γίνεται λόγος για “κουκουλοφόρους” και ζητείται η αποκάλυψη των ονομάτων των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis, η γραμμή της ΝΔ για το θέμα φαίνεται πως ομογενοποιείται πίσω από τις επιταγές των εμπλεκομένων Αντώνη Σαμαρά και Άδωνι Γεωργιάδη.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι ήδη από χθες στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε τα ονόματά τους έχουν εμπλακεί στη δικογραφία είτε όχι, εξαπολύουν μύδρους και ανοιχτές απειλές κατά των προστατευόμενων μαρτύρων, τους οποίους μάλιστα ουδέποτε χαρακτηρίζουν με το καθεστώς που προβλέπεται από τον ποινικό κώδικα αλλά είτε ως “ανώνυμους” είτε ως “κουκουλοφόρους”.
Αποκορύφωμα, πέραν του Ευάγγελου Βενιζέλου που προειδοποίησε με υπονοούμενα πως “δεν θα μείνουν για πάντα στη σκιά”, ήταν ο Μάριος Σαλμάς, ο οποίος μιλώντας στο ΣΚΑΙ χθες έφθασε στο σημείο να πει πως η Ελλάδα είναι μικρή και θα βρεθούν οι μάρτυρες και θα τιμωρηθούν!
Ωστόσο, ο δικονομικός θεσμός των προστατευομένων μαρτύρων δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί αναφυλαξία στη Νέα Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι ψηφίστηκε ως νόμος από την κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου το 2013 με αφορμή τη δίκη της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να προστατευθούν άνθρωποι που κατέθεσαν κατά της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.
Ήδη από καιρό η ΝΔ μέσω των ευρωβουλευτών της είχε κάνει ότι μπορούσε να περάσει από το χέρι της εδώ και καιρό για να βάλει εμπόδια στην προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να υπονομεύει – υπό τη σκέπη του ΕΛΚ και του φίλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μάνφρεντ Βέμπερ (φωτογραφία) – τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου για την προστασία τους.
Συγκεκριμένα, τον περασμένο Οκτώβριο, στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα Ρanama Papers ψηφίζεται έκθεση που ορίζει την προστασία των καταγγελτών που δρουν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, η οποία υπογραμμίζει την καταλυτική σημασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στην αποκάλυψη σοβαρών παρανομιών και σκανδάλων, ανεξάρτητα από τα προσωπικά κίνητρα που τους ωθούν στην καταγγελία.
Η έκθεση καταψηφίστηκε από το ΕΛΚ, με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ να απέχουν, αφού όμως πρώτα είχαν προσπαθήσει να βάλουν όσα εμπόδια μπορούσαν στην υιοθέτηση της.
Πιο συγκεκριμένα το ΕΛΚ είχε καταθέσει 3 τροπολογίες, που επιχειρούσαν να αλλοιώσουν το αρχικό κείμενο, ζητώντας να προστατεύονται οι εταιρείες έναντι των προστατευόμενων μαρτύρων αλλά και προσπαθώντας να αποτρέψουν τη διευκόλυνση για καταγγελία απευθείας στον Τύπο, προφανώς για να μη λαμβάνουν δημόσια έκταση τα σκάνδαλα που ολοένα και πιο συχνά αποκαλύπτονται.
Αντίδραση ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ
Τότε, σφοδρή ήταν η αντίδραση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους έκαναν λόγο για “μάχη” των ευρωβουλευτών της ΝΔ “με νύχια και με δόντια η ΝΔ υπέρ των φορολογικών παραδείσων και κατά των whistleblowers”.
«Με όλες τις δυνάμεις του προσπάθησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), όπου ανήκει η Νέα Δημοκρατία, να ελαχιστοποιήσει τα μέτρα κατά των φορολογικών παραδείσων και υπέρ των whistleblowers, συχνά με την υποστήριξη των ακροδεξιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι συστάσεις, βέβαια, της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Panama Papers, υπερψηφίστηκαν στην Ολομέλεια, παρά τα εμπόδια που προσπάθησαν οι συντηρητικές δυνάμεις να θέσουν με 492 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 136 αποχές.
Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη στάση είχαν κρατήσει οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ και κατά την ψηφοφορία στην Εξεταστική Επιτροπή, ζητώντας παραδείγματος χάριν να προστατεύονται οι εταιρείες έναντι των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος.
Συγκεκριμένα, σήμερα κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (με τους οποίους σε κάποιες περιπτώσεις συντάχθηκε και η κυρία Καϊλή από την Δημοκρατική Συμπαράταξη) καταψήφισαν ή απείχαν από την ψηφοφορία στις εξής συστάσεις:
– Να συμπεριλαμβάνονται σε λίστα κρατών που βοηθούν ή προωθούν πρακτικές φοροδιαφυγής/φοροαποφυγής κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Μάλτα, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.
– Να επιβάλλονται κυρώσεις στις παραπάνω χώρες-μέλη της ΕΕ.
– Να διερευνηθεί η στάση της Ιρλανδικής κυβέρνησης να ασκήσει έφεση επί της απόφασης ότι η διαγραφή χρέους ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ της Apple ήταν παράνομη και ότι η έφεση είναι μια προσπάθεια να μην συλλεχθεί το οφειλόμενο ποσό.
– Να διεκδικήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το διαφυγόν κέρδος από ποδοσφαιριστές που μετέφεραν χρήματα σε φορολογικούς παραδείσους, όπως και από τους διαμεσολαβητές σε αυτές τις κινήσεις.
– Την δημιουργία ενός διεθνούς καταλόγου εταιρειών, ιδρυμάτων, ταμείων, τραπεζικών λογαριασμών, και περιουσιακών στοιχείων. Επίσης την απαίτηση για περισσότερη διαφάνεια στα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών (ισολογισμοί, μέτοχοι, κλπ)
– Να επιβάλλονται κυρώσεις στις τράπεζες, ακόμη και αφαίρεση αδείας, εάν αποδειχθεί ότι συμμετείχαν ή διευκόλυναν περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής.
– Να δημιουργηθεί νομικός μηχανισμός που θα εξασφαλίζει πως τα χρήματα που προκύπτουν από αποκαλύψεις περιπτώσεων φοροδιαφυγής, να επιστρέφουν στα κράτη-μέλη όπου πραγματικά τελέσθηκε η οικονομική δραστηριότητα.
– Να διαχωριστούν οι λογιστικές από τις συμβουλευτικές εταιρείες και να απαγορευθεί η πληρωμή των δεύτερων με μπόνους κέρδους ώστε να απαλειφθούν οι πιθανότητες να προβούν σε παράνομες πρακτικές».