Για μια ακόμη φορά η Ντόρα Μπακογιάννη κράτησε τη δική της “γραμμή” για το Σκοπιανό, αδειάζοντας τον αδελφό της και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σε συνέντευξη της στη Realnews και σε ερώτηση για το εάν πρέπει να κάνουμε δημοψήφισμα για το ζήτημα προσπάθησε -κατά την προσφιλή της τακτική- να αποφύγει την απ ευθείας απάντηση και και ανέφερε ότι «το να προτείνει σήμερα ο υπουργός Άμυνας να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα δείχνει το μέγεθος της άγνοιας και της επικινδυνότητας αυτής της κυβέρνησης».
Με απλά λόγια η κ. Μπακογιάννη τάχθηκε ανοιχτά κατά του δημοψηφίσματος την ώρα που η επίσημη γραμμή του κόμματος που έχει εκφράσει ο κ. Κουμουτσάκος ως υπεύθυνος τομεάρχης είναι ότι η λύση πρέπει να έχει την λαϊκή αποδοχή, πράγμα που διασφαλίζεται με δημοψήφισμα.
Όσον αφορά την ουσία του ονοματολογικού και πάλι η κ. Μπακογιάννη απέφυγε να πάρει καθαρή θέση, αλλά αμμέσως πλην σαφώς αποδέχτηκε ότι πρέπει να υπάρχει σύνθετη ονομασία με τον όρο “Μακεδονία”.
«Και εγώ δεν θα ήθελα τον όρο Μακεδονία, όμως το ζήτημα είναι αν αυτό είναι εφικτό» επισημαίνει. Προσθέτει παράλληλα πως «όταν η κυβέρνηση πει πώς θα αντιμετωπίσει τις εσωτερικές της διαφωνίες και παρουσιάσει την επίσημη πρότασή της, να είστε σίγουροι ότι εμείς θα κάνουμε το εθνικά υπεύθυνο».
Η κ. Μπακογιάννη εκτιμά ότι «η μόνη συμφωνία που μπορεί να υπάρξει τώρα θα αφορά στην ονομασία της ΠΓΔΜ και δεν θα αντιμετωπίζει το βασικό θέμα του αλυτρωτισμού, δηλαδή, θα αλλάξει το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με ένα τυχόν νέο όνομα και θα στείλει τα υπόλοιπα σημαντικά στις καλένδες». Έτσι «εμείς θα πληρώσουμε τοις μετρητοίς και τα Σκόπια επί πιστώσει. Ταυτόχρονα θα έχουμε χάσει τον μοχλό πίεσης που είναι το κεκτημένο του Βουκουρεστίου. Αυτό θα είναι μεγάλη ήττα για τη χώρα» δηλώνει.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι «η λύση του ζητήματος προϋποθέτει κυρίως την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού». Παράλληλα σημειώνει ότι «εάν καταλήξουμε σε μια σοβαρή συμφωνία, η οποία θα αντιμετωπίζει όλα τα επιμέρους ζητήματα, μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό θα ήταν αποδεκτή», εκτιμά όμως ότι απέχουμε πολύ από κάτι τέτοιο.