Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σαμαράς: Ο Μακεδονομάχος που δεχόταν το “Μακεδονία” θέλει ρεβάνς

Σαμαράς: Ο Μακεδονομάχος που δεχόταν το “Μακεδονία” θέλει ρεβάνς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το κοστούμι του “Μακεδονομάχου” ετοιμάζεται να φορέσει και πάλι ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος από την Καλαμάτα έδωσε σήμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Κυριακής για το Σκοπιανό, προβαίνοντας σε μία επανάληψη της ιστορίας του 1992, όταν και με πρόσχημα το Μακεδονικό έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την Χριστιανοσύνη και την Μεσσηνία , την Κυριακή θα είναι μια μεγάλη μέρα για την Ελλάδα» ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς, επιβεβαιώνοντας αφενός πως όχι μόνο συνεχίζει να οικοδομεί την πολιτική του καριέρα πάνω στο Μακεδονικό και αφετέρου πως στέλνει σαφή προειδοποίηση προς την ηγεσία για το ενδεχόμενο επιστροφής του στο πολιτικό προσκήνιο της συντηρητικής παράταξης.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του TRIBUNE ο πρώην Πρωθυπουργός, έχοντας επιβάλλει τη γραμμή του διά του Άδωνι Γεωργιάδη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ετοιμάζεται να κάνει δεκαπεντάλεπτη παρουσία στο συλλαλητήριο της Κυριακής, προκειμένου να βγουν οι… απαραίτητες φωτογραφίες με τη συμμετοχή του με φόντο τους συγκεντρωμένους στο Σύνταγμα.

Τα “καμία Μακεδονία” και εσχάτως τα “ονομασία αποδεκτή από τους Έλληνες” προέρχονται από την πολιτική παρακαταθήκη του ΛΑΟΣ, ενώ το βίντεο που έδωσε προ ημερών στη δημοσιότητα το Μέγαρο Μαξίμου και στο οποίο ο Αντώνης Σαμαράς το 2009 έλεγε πως εάν στη γείτονα δεχθούν το erga omnes «να συζητήσουμε εμείς για το τι πρέπει να κάνουμε παρακάτω» και πως «είμαι μαζί με τις κόκκινες γραμμές» που έθεσε ο Κώστας Καραμανλής το 2008, δηλαδή σύνθετη ονομασία ενιαία για όλες τις χρήσεις έχει προκαλέσει τριγμούς στο σαμαρικό στρατόπεδο.

Πρόκειται, όπως παρατηρούν στο TRIBUNE γνωρίζοντες τα της “δεξιάς πολυκατοικίας” για μία κίνηση υψηλού συμβολισμού από την πλευρά του κ. Σαμαρά, ο οποίος με αφορμή το Σκοπιανό βλέπει παράθυρο επιστροφής του, σενάριο που ήδη έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις για τις παταγώδεις αποτυχίες στις οποίες έχει οδηγήσει στο παρελθόν την παράταξη.

Με τα δεδομένα αυτά ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται να σηκώσει εκ νέου τη ρομφαία του “πατριωτισμού” κατά της χρήσης του όρου “Μακεδονία” σε τυχόν λύση του ονοματολογικού, λησμονώντας ωστόσο τη στάση που έχει πολλάκις τηρήσει ο ίδιος και η κυβέρνηση της οποίας προϊστατο.

Το ρεπορτάζ του Κώστα Πουλακίδα για τη στάση που έχει τηρήσει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος όπως αποδεικνύεται από επίσημες θέσεις δεχόταν τον όρο Μακεδονία, είναι ενδεικτικό.

Δεχόταν Μακεδονία “παρακαλώντας” για μία λεξούλα δίπλα

Η κυβέρνηση Σαμαρά δεχόταν τη λέξη “Μακεδονία” παρακαλώντας για μία λεξούλα πριν ή δίπλα και μάλιστα όχι ενιαία, ούτε στα σλαβικά, ούτε αμετάφραστη

Πιο πίσω ακόμη και από την κυβέρνηση Σαμαρά κατάφερε να φέρει τη Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Διότι, μη γελιέστε, οι όψιμοι “μακεδονομάχοι” της σαμαρικής πτέρυγας όταν κυβερνούσαν ήταν απολύτως προσαρμοσμένοι στον ρεαλισμό.

Ας φρεσκάρουμε τη μνήμη. Τουλάχιστον πέντε φορές η κυβέρνηση Σαμαρά στα πιο επίσημα φόρα δήλωνε πίστη και υποταγή στη σύνθετη ονομασία. Η κυβέρνηση Σαμαρά δεχόταν τη λέξη “Μακεδονία” παρακαλώντας για μία λεξούλα πριν ή δίπλα και μάλιστα όχι ενιαία, ούτε στα σλαβικά, ούτε αμετάφραστη.

1. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά στις 27 Σεπτεμβρίου 2014 δηλώνει από το βήμα της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ: “Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη ‘Μακεδονία’ για κάθε χρήση, erga omnes”. Προσέξτε: το 2014 ο Α. Σαμαράς δεχόταν “τη λέξη ‘Μακεδονία'” και ήθελε να μπει κάτι “πριν” από αυτήν!

2. Αν δεν μπορούσε να μπει η λέξη “πριν”, ας έμπαινε δίπλα! Το πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά στις 20 Ιανουαρίου 2014 στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών: “Αποδεχόμαστε ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό δίπλα στον όρο Μακεδονία, αλλά ένα όνομα για κάθε χρήση”.

3. Λίγους μήνες νωρίτερα (στις 28 Σεπτεμβρίου 2013), η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν πιο προωθημένη: ήθελε απλώς να μην μπερδεύεται η ΠΓΔΜ με την… Περιφέρεια της Μακεδονίας! Ο υπουργός Εξωτερικών από το βήμα της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζητούσε “την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για όλες τις χρήσεις -erga omnes- χωρίς γκρίζα σημεία, η οποία θα επιτρέπει τον σαφή διαχωρισμό μεταξύ της γειτονικής χώρας και της Περιφέρειας της Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα”.

4. Είναι λογικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Σαμαρά να είναι η ελληνική Μακεδονία, γιατί έχει αποδεχτεί ότι η Μακεδονία διαμοιράσθηκε σε τρεις χώρες (σήμερα βέβαια υποστηρίζουν ότι η ΠΓΔΜ δεν περιλαμβάνει εδάφη της Μακεδονίας). Το παραδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών στην 67η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 28 Σεπτεμβρίου 2012, όταν ζητούσε “μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, καθώς η Μακεδονία είναι γεωγραφική περιοχή που επικαλύπτει τις επικράτειες τριών χωρών, κυρίως της Ελλάδας και μετά της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ”.

5. Η σύνθετη ονομασία ήταν προγραμματική θέση της κυβέρνησης Σαμαρά και μάλιστα ως πολιτική που συνεχιζόταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά (7 Ιουλίου 2012) ο υπουργός Εξωτερικών έλεγε ότι “η Ελλάδα, επιδεικνύοντας το απαιτούμενο εποικοδομητικό πνεύμα, προέβη σε ένα μείζον συμβιβαστικό βήμα, αποδεχόμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων (erga omnes)”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία: Δεκάδες χιλιάδες ασθενείς παραμένουν σε τεράστιες λίστες αναμονής

Κηδεία Κώστα Σημίτη: Ποιοι θα εκφωνήσουν επικήδειο – Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Μητσοτάκης: Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος ανθεκτικό και εξαιρετικά παραγωγικό σχήμα

Στο Κάιρο ο Μητσοτάκης για την τριμερή με Αίγυπτο και Κύπρο – Στο επίκεντρο Συρία και ενεργειακά

Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Reuters: Τα Εμιράτα (ΗΑΕ) και οι ΗΠΑ συζητούν την ανάληψη της διοίκησης της Γάζας – Τι πρέπει να γνωρίζετε
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι τα Εμιράτα είναι έτοιμα να στείλουν δυνάμεις και να δαπανήσουν δισεκατομμύρια...