Προσχέδιο συμφώνου με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα κατατεθεί στην κυβέρνηση των Σκοπίων μέσα στον Φεβρουάριο, προκειμένου μέσα από τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες να προχωρήσει η διαπραγμάτευση των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στην ΕΡΤ.
Το προσχέδιο θα περιλαμβάνει τα θέματα του αλυτρωτισμού και την ονομασία με τις χρήσεις της, ενώ θα κατατεθεί και στο διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, που φτάνει την Τρίτη στη χώρα μας.
Απέρριψε πάντως την ιδέα Νίμιτς για «σαλαμοποίηση» της διαπραγμάτευσης ώστε να λυθεί άμεσα το όνομα και να μετατεθούν για το μέλλον άλλες εκκρεμότητες.
Το προσύμφωνο αυτό θα περάσει οπωσδήποτε και από την ελληνική Βουλή, ξεκαθάρισε ο υπουργός, «αντίθετα με την Ενδιάμεση Συμφωνία, που δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή», όπως είπε.
Ο προσδιορισμός στο όνομα του κράτους δεν πρέπει να είναι στα αγγλικά αλλά στη γλώσσα τους, είπε ο κ. Κοτζιάς, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Σρι Λάνκα.
Κάλεσε δε τους ξένους παράγοντες (Ε.Ε., ΗΠΑ, Ρωσία, ΝΑΤΟ) να μην εμπλακούν στη διαπραγμάτευση.
Η λύση στο θέμα του ονόματος είναι απαραίτητη για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, τόνισε ο υπουργός.
«Το πρόβλημα εμείς το βρήκαμε έτσι, δεν το δημιουργήσαμε. Διάφοροι παλιοί διπλωμάτες σχολιάζουν ότι πρώην πρωθυπουργοί δεν διαπραγματεύτηκαν καλά», δήλωσε.
Όπως είπε, το πρώτο ζητούμενο θα είναι να ανοίξει ο δρόμος της συνταγματικής αναθεώρησης και στη συνέχεια «θα δούμε πώς θα πάει».
Ο κ. Κοτζιάς, σημείωσε ακόμη πως οποιαδήποτε συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα πρέπει να συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα, ωστόσο διευκρίνισε ότι ο Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει πλειοψηφία για την αναθεώρηση του συντάγματος.
Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η ονομασία «μακεδονική γλώσσα» καθιερώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη το 1977, επί ηγεσίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Είπε επίσης ότι από το 1992 έως το 1994, ουδείς εκπρόσωπος των δύο ελληνικών κυβερνήσεων δεν μετέβη στη διαπραγμάτευση για τη γλώσσα στον ΟΗΕ.
Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ακόμη ότι η λύση του ονοματολογικού είναι στο συμφέρον της Ελλάδας, πρώτον διότι η Αθήνα δεν θα χρειάζεται να δαπανά διπλωματικό κεφάλαιο έναντι των εταίρων της, αλλά και καθότι έτσι θα δρομολογηθεί η οικονομική ανάπτυξη της FYROM και άλλων βαλκανικών χωρών.
Επισήμανε ότι η ανάπτυξη της περιοχής συμβάλει και στην ανάπτυξη της Ελλάδας, αλλά κι ότι η διαμόρφωση φιλικών σχέσεων στη γειτονιά μας θα δρομολογήσει ένα βαλκανικό μπλοκ που θα εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα σε μία διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση.