Μήνυμα με σαφείς αποδέκτες στους πρώην κυβερνώντες οι οποίοι έχουν φορέσει το τελευταίο διάστημα τη στολή των όψιμων Μακεδονομάχων έστειλε κατά την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως “η χώρα στην εξωτερική της πολιτική έχει συνέχεια και αυτή σεβόμαστε και προεκτείνουμε στο σήμερα και το αύριο”.
Η δήλωση αυτή έρχεται από την πλευρά του Πρωθυπουργού, μόλις μία ημέρα μετά τη σχετική τοποθέτηση του Νίκου Κοτζιά πως για τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων… υπάρχουν έγγραφα, γεγονός που εκλήφθηκε ως σαφές μήνυμα προς την ηγεσία της ΝΔ, η οποία έχει διολισθήσει από τη γραμμή της σύνθετης ονομασίας erga omnes στη γραμμή Σαμαρά προκειμένου να “αναζητηθεί λύση σε άλλη συγκυρία”.
«Θέλω να ενημερώσω για τις εξελίξεις που έχουμε σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Είναι θέματα που λιμνάζουν χρόνια και βαραίνουν την εξωτερική πολιτική. Αν δεν επιδιώξουμε τη λύση, κάτι που δεν είναι εύκολο, ίσως τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον με πολύ πιο δύσκολο τρόπο», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την υποδοχή του από τον Προκόπη Παυλόπουλο.
«Στο θέμα της Αλβανίας έχουν γίνει βήματα. Είναι ένα θέμα που εκκρεμεί 70 χρόνια με πολλές πτυχές. Εχει γίνει εξαιρετική δουλειά και έχει διανυθεί μεγάλη απόσταση».
«Στο θέμα της πΓΔΜ δεν είμαστε ακόμα εκεί. Ωστόσο υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν κάποια βήματα. Τόσο σε ότι αφορά την ένδειξη κατανόησης ότι τα ζητήματα του αλυτρωτισμού πρέπει να προτεραιοποιηθούν προς επίλυση, νομίζω ότι είναι θετική ως ένδειξη καλής θέλησης και η αλλαγή της ονομασίας στο αεροδρόμιο και τον αυτοκινητόδρομο, καθώς είναι κρίσιμο θέμα, μεγάλη ευαισθησία έχουμε όλοι. Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την ιστορία άλλου λαού».
Θα επιμείνουμε σε εντατικοποίηση των προσπαθειών μας. «Ως οφείλω, θέλω να ενημερώσω εσάς αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς».
«Διαφορετικές απόψεις στην Δημοκρατία πρέπει να υπάρξουν αλλά στο πλαίσιο νηφαλιότητας πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά όπως όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Εκεί δεν χωρούν μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Απόψεις διαφορετικές, αλλά να υπάρξει ενημέρωση συζήτηση και στο τέλος της ημέρας να οικοδομήσουμε εθνική γραμμή. Η χώρα στην εξωτερική της πολιτική έχει συνέχεια και αυτή σεβόμαστε και προεκτείνουμε στο σήμερα και το αύριο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η ιστορία έχει αποδείξει ότι «μεγάλη μας δύναμη είναι ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά θέματα όταν υπήρξε αρραγής ενότητα. Οι μεγάλοι διχασμοί μας δημιούργησαν τα προβλήματα».
Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ταφή των νεκρών από τον πόλεμο του 1940 στην Αλβανία. «Ηταν μια πραγματικότητα που δεν μπορούσε να γίνει άλλο ανεκτή».
Το ζήτημα του αλυτρωτισμού που αφορά την πΓΔΜ δεν είναι θέμα μόνο της Ελλάδας. Είναι ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης γιατί είναι αντίθετος με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο δρόμος της προς την ΕΕ περνά μέσα από την εξάλειψή αυτών των στοιχείων.
Το ότι υπήρξαν αλυτρωτικές τάσεις ήταν κάτι που αναγνώρισαν πολλοί, ακόμα και οι ΗΠΑ, όταν δημιουργήθηκε η Γιουγκοσλαβία.
«Εχουμε καλή θέληση αλλά υπερασπιζόμαστε την ιστορία και το κοινωνικό κεκτημένο», τόνισε.
Το υπουργικό συμβούλιο και η ενημέρωση των αρχηγών
Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε νωρίτερα μίνι υπουργικό συμβούλιο ενώ έχει καλέσει το Σάββατο στο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς για ενημέρωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να δρομολογήσει τις διεργασίες περί το «μακεδονικό» καθώς αύριο τα Σκόπια, μέσα από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, θα απαντήσουν εάν συνεχίζουν ή τερματίζουν τις συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, η πρώτη κίνηση του πρωθυπουργού μετά την επιστροφή του από το Νταβός (χθες τη νύχτα) ήταν να καλέσει το πρωί στο Μαξίμου τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, τον ενημέρωσε για τη συζήτηση που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου τα νέα δεδομένα να συνεκτιμηθούν στον καθορισμό της τελικής στάσης των ΑΝΕΛ.
Στο μίνι υπουργικό συμβούλιο μετείχαν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι τρεις υπουργοί Επικρατείας, όλη η ηγεσία του ΥΠΕΞ (Νίκος Κοτζιάς, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάννης Αμανατίδης, Τέρενς Κουίκ) και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Έφη Αχτσιόγλου, Όλγα Γεροβασίλη, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Σταθάκης.
Αύριο έχουν καλεστεί οι πολιτικοί αρχηγοί στο Μαξίμου για ενημέρωση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχτηκε την πρόσκληση (το ραντεβού θα γίνει στις 10:30 π.μ.) και θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και αυτό φαίνεται πως έχει περισσότερο τυπικό χαρακτήρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι συνεργάτες του αρχηγού του κόμματος εκτιμούν ότι «είναι αργά για ενημέρωση», γραμμή που είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή, λέγοντας ότι για το κόμμα το θέμα τελειώνει εδώ.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το κόμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί αύριο Σάββατο και την Κυριακή 28 Ιανουαρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους και επενδυτές. Το ραντεβού στο Μαξίμου θα γίνει προ της αναχώρησής του.
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους αρχηγούς, το ραντεβού με τη Φώφη Γεννηματά προγραμματίστηκε για τις 12:30 μ.μ., με την επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ να ζητά και σύγκληση συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
Σύμφωνα με πηγές του κόμματος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μυστική διπλωματία στο Σκοπιανό και με όσα κάνει, διχάζει τους Ελληνες.
Με αφορμή τις παραπάνω πληροφορίες κυβερνητικός αξιωματούχος σημειώνει: «Η κ.Γεννηματά πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική δυσκολία για να προβαίνει σε ανακριβείς διαρροές υποτιθέμενων διαλόγων της με τον Πρωθυπουργό, πριν ακόμα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου για ενημέρωση. Λίγο περισσότερη εθνική υπευθυνότητα σε τέτοια συγκυρία δεν θα έβλαπτε».
«Δυστυχώς για τον Αλ. Τσίπρα το ποιος λέει ψέμματα σε αυτόν τον τόπο είναι γνωστό», ανταπάντησαν πηγές του ΠΑΣΟΚ.
Το ραντεβού με τον Δημήτρη Κουτσούμπα θα γίνει στις 13:30 και ακολουθούν τα ραντεβού με Σταύρο Θεοδωράκη (15:00) και Βασίλη Λεβέντη (17:30).