Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βίντεο, ΕΡΤ, Μάθιου Νίμιτς, Μακεδονία, Νίκος Κοτζιάς, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,
Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς μίλησε στον Φάνη Παπαθανασίου και στην ΕΡΤ για την λύση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων.
Ο κ. Νίμιτς εκτιμά ότι τώρα υπάρχει μια θετική δυναμική στο Σκοπιανό ζήτημα καθώς η κυβέρνηση των Σκοπίων επιδιώκει τη λύση και είναι και προς όφελος της Αθήνας η επίλυση του θέματος καθώς θα δώσει στην Ελλάδα σημαντικό ρόλο στη περιοχή των Βαλκανίων.
Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν θα καταθέσει πρόταση για νέα ονομασία στη συνάντηση της Νέας Υόρκης με τους εκπροσώπους των δύο χωρών και θα προτείνει ιδέες που έχουν συζητηθεί στο παρελθόν αλλά, όπως τόνισε, πάντα υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για το πώς βλέπει κανείς τα πράγματα.
Ελαφρώς διαφοροποιημένες διαστάσεις και για το λόγο αυτό πολλοί θα το δουν με μία κάπως διαφορετική ματιά.
Ο ειδικός μεσολαβητής ανέφερε ότι υπάρχει ένα προφανές ενδιαφέρον για κάποιο τύπο προσδιορισμού και ότι αυτό εξετάζεται.
Ο ίδιος υπογραμμίζει πως είναι η ανάγκη να φτάσουμε σε μία ολοκλήρωση των συνομιλιών και οι πολίτες και στις δύο χώρες να επικεντρωθούν στην λύση.
Χαρακτήρισε ιδανικό οι δύο πλευρές να φτάσουν σε συμφωνία χωρίς μεσολαβητές.
Εκτιμά ότι οι προτάσεις του υπουργού Νίκου Κοτζιά για τα μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης βοήθησαν και η άλλη πλευρά υπήρξε πολύ εποικοδομητική ώστε να επιτευχθεί μια καλύτερη ατμόσφαιρα.
Ο κ. Νίμιτς εκτιμά ότι και στις δύο χώρες υπάρχει μία προοπτική προσέγγισης στις διμερείς σχέσεις παρά εχθρική.
Πρόσθεσε δε ότι για τους νέους στις δύο χώρες είναι σημαντικό “το να πάμε μπροστά από το να κινηθούμε προς το παρελθόν”.
Αναφερόμενος στα ευαίσθητα και για τις δύο χώρες υπέδειξε το θέμα της χρήσης, ταυτότητας, κάτι για το οποίο υπάρχει ενδιαφέρον στους Βόρειους γείτονες και έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία για το ζήτημα αυτό.
Αναφέρθηκε στις ανησυχίες στην Ελλάδα για θέματα ιστορικού χαρακτήρα, για ιδιοποίηση της ιστορικής κληρονομιάς και το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων.
Ο ίδιος βλέπει ότι υπάρχουν λύσεις και για αυτά τα σημαντικά θέματα και στηρίζει την αισιοδοξία του, στην άποψη ότι δύο φιλικοί γείτονες μπορούν να τα επιλύσουν εάν πρώτα λύσουν το βασικό θέμα.