Τις τελευταίες ανάσες για την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που θα κλείσει επίσημα και την τρίτη αξιολόγηση παίρνει το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να υπογραμμίζει εμφατικά τη στοχοθεσία της επόμενης μέρας με ακόμα εντονότερο ταξικό πρόσημο.
“Όσο βαδίζουμε εκτός μνημονίου τόσο πιο εμφανείς θα είναι οι διαχωριστικές γραμμές με το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη και τόσο πιο έντονα θα είναι τα κοινωνικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης” σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος στο TRIBUNE, υπογραμμίζοντας πως οι κοινωνικές ενέσεις όπως επιβεβαιώθηκαν εκ νεόυ με το κοινωνικό μέρισμα δεν αποτελούν επ’ ουδενί προεκλογικό τέχνασμα αλλά πολιτική αποτυψπωμένη στο DNA της κυβέρνησης Τσίπρα.
«Το 2018 είναι το έτος κατά το οποίο κλείνει οριστικά και αμετάκλητα η σκληρή περίοδος των μνημονίων και της λιτότητας, που αφήνει μεγάλες πληγές στην ελληνική κοινωνία και οικονομία» ανέφερε στο ίδιο πλαίσιο ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, δίνοντας το στίγμα του κυβερνητικού σχεδιασμού.
Παρά το γεγονός ότι το πολυνομοσχέδιο με τα περί τα 400 άρθρα δεν επιφέρει νέα δημοσιονομικά μέτρα σε βάρος των φορολογουμένων, ενώ ενέχει και θετικά μέτρα όπως η σημαντική αύξηση των επιδομάτων τέκνων από τα 650 εκατ. ευρώ στα 910 εκατ. και το υπερπρονόμιο των εργαζομένων έναντι των τραπεζών σε περίπτωση πτώχευσης αναφορικά με τις αποζημιώσεις, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να περάσει αλώβητο από την επικοινωνιακή μέγκενη της επέκτασης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη στο Δημόσιο, καθώς και τη μεταβολή των όρων προκήρυξης απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία.
Αν και το compliance report από την πλευρά των θεσμών έχει ξεκινήσει ήδη να γράφεται και στις 22 του Γενάρη κλείνει οριστικά η τρίτη αξιολόγηση, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στη μεγάλη συζήτηση που θα ενταθεί από την επομένη, που θα αφορά στην περταιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά τον Αύγουστο του 2018, στη μεταμνημονιακή πορεία και την αδιάληπτη και αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές χρήματος και την πορεία μέχρι το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι.
Ενημέρωση “μασάζ” των βουλευτών
Στο πλαίσιο αυτό, άπαντες προς ώρας ρίχνουν βάρος στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αν και ουδείς βέβαια πιστεύει πως τίθεται θέμα κυβερνητικής ευστάθειας, καθώς το κλίμα στην κυβερνητική πλειοψηφία είναι το θετικότερο των τελευταίων μηνών, όσο εμπεδώνεται η πεποίθηση πως η χώρα βαδίζει σταθερά εκτός του μνημονίου τον ερχόμενο Αύγουστο.
Τα προαπαιτούμενα ωστόσο έχουν προκαλέσει ενστάσεις και απορίες, οι οποίες αναμένεται να μπουν στο μικροσκόπιο της κοινοβουλευτιοκής ομάδας σε σχετική ενημέρωση που θα παράσχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στην ενημέρωση θα μετέχουν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ουπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.