Διαβάστε σχετικά για Αλβανοί, Βαλκάνια, Μπουγιάρ Οσμάνι, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,
Το δημοψήφισμα στα Σκόπια, για την έγκριση του νέου ονόματός τους που θα συμφωνηθεί με την Αθήνα, δεν φαίνεται να θεωρείται απαραίτητο για τους Αλβανούς του κρατιδίου.
Μετά τον Αλβανό πρόεδρο της σκοπιανής Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, που εξέφρασε την άποψη ότι το νέο όνομα μπορεί να εγκριθεί από το κοινοβούλιο και να αποφευχθεί το δημοψήφισμα, και ο Αλβανός αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι, το άφησε στον «αέρα», ως κάτι που θα το δει η κυβέρνηση των Σκοπίων όταν έρθει η ώρα.
«Πρώτα να βρούμε λύση και μετά να συζητήσουμε πώς θα την κυρώσουμε», δήλωσε ο κ. Οσμάνι απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν θα υπάρξει δημοψήφισμα.
Να σημειωθεί ότι η Αθήνα διαφωνεί κάθετα με το δημοψήφισμα στα Σκόπια και έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση του πολυεθνικού κρατιδίου όταν εάν επιμείνουν στη διενέργειά του, τότε θα προκηρυχτεί και στην Ελλάδα δημοψήφισμα για το ίδιο θέμα.
Δημοσκοπήσεις στα Σκόπια καταγράφουν μεταξύ των βουλγαρόφωνων μια πλειοψηφική τάση στο «όχι» στην αλλαγή του συνταγματικού τους ονόματος, ενώ οι Αλβανοί είναι εντελώς αδιάφοροι για το ίδιο θέμα, αφού ήδη έχουν ονομάσει τα βορειοδυτικά Σκόπια «Ιλλυρίδα».
Οι Αλβανοί ασκούν βέτο στο να «καπελωθεί» η εθνική τους ταυτότητα από τα υπαρξιακά ζητήματα των βουλγαρόφωνων, οι οποίοι από τη μία παριστάνουν τους «Μακεδόνες» και από την άλλη συνωστίζονται στη βουλγαρική Πρεσβεία ζητώντας βουλγαρικά διαβατήρια.
Η αλβανική κοινότητα των Σκοπίων φαίνεται να επιδιώκει προνομιακή φιλία με την Ελλάδα. Είναι και οι βελτιωμένες σχέσεις Τιράνων και Αθήνας, μετά τη συνάντηση Κοτζιά-Μπουσάτι στην Κρήτη, που οπωσδήποτε επηρεάζουν και τη διάθεση των Αλβανών της ΠΓΔΜ.
Εξάλλου οι Αλβανοί, που παραδοσιακά αισθάνονται «ασφυξία» από τα νοτιοσλαβικά φύλα, μόνο στην Ελλάδα μπορούν να βρουν αποκούμπι.
Μάλιστα ο Μπουγιάρ Οσμάνι θα βρίσκεται την Τρίτη στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Νίκο Κοτζιά.