Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Γενς Στόλτενμπεργκ, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,
Ελληνικές διπλωματικές πηγές μιλώντας στο TRIBUNE διέψευσαν τους ανυπόστατους ισχυρισμούς σκοπιανών και εγχώριων ΜΜΕ, που εμφανίζονται κατά καιρούς σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τους οποίους «ασκούνται πιέσεις από ξένους παράγοντες στη χώρα μας» για να βρεθεί μια λύση στο ονοματολογικό με τα Σκόπια.
«Ουδείς εξωτερικός παράγων έχει ασκήσει, έως τώρα, πιέσεις στην Αθήνα. Αντίθετα, είναι η Αθήνα, και ειδικότερα το υπουργείο Εξωτερικών, που έχει αναλάβει πρωτοβουλίες», διαμήνυσαν στο TRIBUNE διπλωματικές πηγές.
Ως απόδειξη της ελληνικής πρωτοβουλίας, να βρεθεί επιτέλους μια βιώσιμη λύση με το κρατίδιο στα βόρεια σύνορά μας, υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Κοτζιάς επανειλημμένως έχει επισκεφτεί τα δυο τελευταία χρόνια (και επί κυβέρνησης του εθνικιστή Γκρουέφσκι, και επί της σημερινής) τα Σκόπια, και, με ελληνική πρωτοβουλία ξεκίνησε η προώθηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με έμφαση στην καταπολέμηση του αλυτρωτισμού προς τη χώρα μας που πηγάζει από την ψευδοϊδεολογία του ψευδομακεδονισμού.
Ειδικότερα, ύστερα από ελληνική πρωτοβουλία υιοθετήθηκαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης κατά την επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια, στις 24/6/2015, ενώ ακολούθησε δεύτερη επίσκεψη, στις 25/8/2016, και μια τρίτη, με τη νέα κυβέρνηση της χώρας, στις 31/8/2017.
Να σημειωθεί ότι και το ΝΑΤΟ από την πλευρά του έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του, ότι δηλαδή δεν εμπλέκεται στις προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
Ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, έχει δηλώσει ότι ισχύουν οι αποφάσεις που έλαβε η Συμμαχία στο Βουκουρέστι, το 2008, και επαναβεβαιώθηκαν σε άλλα φόρα της. Αντίστοιχες τοποθετήσεις έχουν κάνει και άλλοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.
Να σημειωθεί ότι το 2008, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, είχε υιοθετηθεί ότι πρώτα θα λυθεί το ονοματολογικό και κατόπιν θα μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ.
Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε κανένα «ελληνικό βέτο» για είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ουσιαστικά, η όποια συζήτηση έληξε, όταν Γάλλοι, Γερμανοί και εκπρόσωποι άλλων κρατών-μελών έβαλαν βέτο στην ημερήσια διάταξη.