Τα μάτια των Σκοπιανών δημοσιογράφων είναι στραμμένα στην Ελλάδα και ό,τι λέγεται εδώ αναμεταδίδεται αμέσως εκεί. Όπως για παράδειγμα η ανάρτηση της Ντόρας Μπακογιάννη στο Twitter πριν μερικές ημέρες, στην οποία η πρώην υπουργός Εξωτερικών τα «έχωσε» στον Πάνο Καμμένο υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος στο παρελθόν είχε αποδεχτεί τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.
«Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2004 έως το 2009, δύο φορές αποδέχθηκε ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων», ανέφερε στο λογαριασμό της στο Twitter η Ντόρα Μπακογιάννη.
«Ο κ. Καμμένος δύο φορές κατά την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή, είχε ψηφίσει τη σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes (έναντι όλων) που ήταν η βασική θέση πού είχε γίνει αποδεκτή από το σύνολο της Βουλής (πλην ΛΑΟΣ) και με την οποία πήγαμε στο Βουκουρέστι», έγραψε η Μπακογιάννη.
Ο Πάνος Καμμένος, σχολιάζει σκοπιανό δημοσίευμα, κατά την επίσκεψή του στο στρατόπεδο Νταλίπη στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι παραμένει στη θέση που εκφράσθηκε το 1992 σε μια συνάντηση αρχηγών κομμάτων υπό την αιγίδα του τότε προέδρου Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας δεν είναι αποδεκτή επιλογή για την Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει το TRIBUNE, δεν είναι το μόνο ζήτημα πώς θα ονομάζεται το πολυεθνικό κρατίδιο στα βόρεια σύνορά μας αλλά και ποια θα είναι η ταυτότητα των πολιτών του. Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ θα αναγνωριστούν και από εμάς ως «Μακεδόνες» και μάλιστα με την υπογραφή μας.
Εδώ δεν είναι το θέμα μας απλά να συμβιβαστούμε με κάποιους που έχουμε διαφορές, οπότε θα βάλει λίγο νερό στο κρασί της η κάθε πλευρά και θα φτάσουμε σε κάποια συμφωνία.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με κλέφτες και σφετεριστές. Συζητάμε μαζί τους όχι να επιστρέψουν κλοπιμαία και να «σωθούν», αλλά πόσα από τα κλοπιμαία θα μας γυρίσουν και τα υπόλοιπα συζητάμε να τα αναγνωρίσουμε ως δικά τους.
Στα εθνικά θέματα δεν υπάρχει «λίπος». Και όλοι αυτοί οι «αμερικανοκινέζοι» διπλωμάτες που περιφέρονται στα Βαλκάνια δεν είμαστε πεπεισμένοι εάν καταλαβαίνουν ακριβώς.