Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που διοργάνωσε το BiEPAG (Balkans in Europe Policy Advisory Group), με θέμα τις διαδικασίες ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ, αναφέρθηκε και στην αλλαγή της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, τονίζοντας ότι το όποιο όνομα συμφωνηθεί με την Ελλάδα θα τεθεί σε δημοψήφισμα.
Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τη δήλωση του Αλβανού Προέδρου της σκοπιανής Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, ότι το κοινοβούλιο έχει τη νομιμοποίηση να αποφασίσει για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αντί το θέμα αυτό να πάει σε δημοψήφισμα, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι η φύση του θέματος της ονομασίας είναι τέτοια, που δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τους πολίτες, ενώ πρόσθεσε πως η διεξαγωγή δημοψηφίσματος συνιστά προεκλογική υπόσχεση όλων των μεγάλων πολιτικών κομμάτων της χώρας.
«Η φύση του ζητήματος αυτού είναι τέτοια, ώστε εάν δεν μπορεί να διευθετηθεί με βιώσιμη λύση, εάν δεν ερωτηθούν οι πολίτες, εάν δεν υπάρχει συναίνεση, εάν υπάρχουν εσωκομματικές διαμάχες, τότε θα ακολουθήσει αποδυνάμωση της θέσης μας».
Αναφερόμενος στη δήλωση του Πάνου Καμμένου, ότι δεν θα αποδεχθεί λύση στο θέμα του ονόματος που θα περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία”, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ είπε, σύμφωνα με το MIA, πως πρόκειται για δήλωση από κάποιον άλλον αιώνα, λησμονώντας ότι και η επιμονή των Σκοπιανών να παριστάνουν τους Μακεδόνες προέρχεται από άλλον αιώνα και μάλιστα από την κομμουνιστική διεθνή.
«Θεωρώ ότι τέτοιες δηλώσεις δεν οδηγούν προς τη λύση. Είναι γεγονός ότι μέριμνά μας πρέπει να είναι εκείνο που εμείς από την πλευρά μας μπορούμε να κάνουμε.
»Δική μας ευθύνη είναι να επιτύχουμε εθνική συναίνεση. Ποιος έχει τι είδους θέσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό στην Ελλάδα είναι δική τους ευθύνη.
»Είμαστε στο 2017, είμαστε στην Ευρώπη [σ.σ. βιάζεται, οι Σκοπιανοί δεν είναι ακόμα πουθενά] και μια τέτοια θέση δεν είναι προσήκουσα και μας απομακρύνει από την υπέρβαση του προβλήματος», είπε ο Ντιμιτρόφ. Ενός προβλήματος που δημιούργησαν οι Σκοπιανοί, για να μην ξεχνιόμαστε.