Με τη μάχη του τελευταίου μνημονιακού προϋπολογισμού που ανοίγει σήμερα την αυλαία του στη Βουλή και παίρνει έναν de facto χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση και συνάμα και το τυπικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί βάσει σχεδιασμού μέχρι τα μέσα Γενάρη, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να περάσει στην τελική ευθεία εξόδου από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο.
Ήδη το τεχνικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης για πρώτη φορά χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα σε συνδυασμό με τις δύο επιτυχημένες εξόδους της χώρας στις αγορές χρήματος επιβεβαιώνουν την κυβερνητική ρητορική για τερματισμό των μνημονίων και πέρασμα στη μεταμνημονιακή εποχή.
Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου στη σημερινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ, κατά την οποία σημείωσε πως “η τέταρτη αξιολόγηση στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά η μεγάλη διαπραγμάτευση που θα γίνει για το πλαίσιο της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο. Στόχος μας είναι η Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018 να μπορέσει να σταθεί αυτοδύναμα στις αγορές χρήματος και να έχουμε τη δυνατότητα να διευρύνουμε το πεδίο ελευθερίας της άσκησης πολιτικής”.
Την ίδια ώρα ωστόσο, παρά τη θετική πορεία της οικονομίας και τις ενέσεις του κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησης μέσα και από το κοινωνικό μέρισμα μαμούθ, η συντονισμένη επίθεση συγκεκριμένων εκδοτικών συγκροτημάτων με την αντιπολίτευση για το θέμα των πλειστηριασμών, που αν και δεν αφορούν τη λαϊκή κατοικία πλήττουν το προφίλ της κυβέρνησης, προκαλούν πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Παράλληλα, στο επίκεντρο του πρωθυπουργικού γραφείου βρίσκονται και οι αβελτηρίες που έχουν παρατηρηθεί σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια και οι οποίες αφορούν τόσο σε δυσλειτουργία εκτέλεσης του κυβερνητικού σχεδιασμού όσο και στη διαχείριση ζητημάτων της καθημερινότητας, τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ελαχιστοποιήσει, όπως επιβεβαιώθηκε από την ανάθεση της “ειδικής αποστολής” στον υπουργό Επικρατείας και εξ’ απορρήτων του για τις δύσκολες αποστολές, Αλέκο Φλαμπουράρη.
Τούτων δοθέντων, από τα μέσα Γενάρη και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το σενάριο ανασχηματισμού της κυβέρνησης γίενται όλο και πιο επίκαιρο. Μία επιχείρηση δομικής αλλαγής της κυβέρνησης ωστόσο φαίνεται πως δεν κερδίζει έδαφος, δεδομένου ότι ριζικές αλλαγές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αρρυθμίες και καθυστερήσεις στην πορεία εξόδου από το μνημόνιο.
Αντιθέτως, ένας ριζικός ανασχηματισμός φαίνεται πως θα παραμείνει στη φαρέτρα του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να εκμεταλλευθεί το βέλτιστο τάιμινγκ για να σηματοδοτήσει την επόμενη μέρα και το πέρασμα σε νέα εποχή. Και αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από τον ερχόμενο Αύγουστο, μετά τη λήξη του μνημονίου, που θα προετοιμάσει και με το νέο κυβερνητικό σχήμα την εκλογική αναμέτρηση του 2019.
Με αυτά τα δεδομένα και με τις εκλογές να μην βρίσκονται στο σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες της αντιπολίτευσης, το πιθανότερο σενάριο είναι ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε έναν διορθωτικό ανασχηματισμό με μικρές και στοχευμένες παρεμβάσεις που δεν θα προκαλέσουν αρρυθμίες αλλά αντιθέτως θα μπορέσουν να επιταχύνουν τον κυβερνητικό βηματισμό για την έξοδο από την κρίση και τη διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας που “πληγώνουν” την κυβέρνηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η σύνθεση του σκληρού πυρήνα της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείο δεν αναμένεται να μεταβληθεί, με το δεύτερο να έχει μπροστά του την τελική συζήτηση για την πορεία εξόδου από το μνημόνιο και το μέλλον του ΔΝΤ σε αυτό.
Οι όποιες αλλαγές εκτιμάται πως δεν θα αφορούν περισσότερα από τέσσερα ή πέντε χαρτοφυλάκια, τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν λειτουργήσει ελλιπώς στην εκτέλεση του κυβερνητικού έργου και την αντιμετώπιση προβλημάτων.
Οι αποφάσεις ωστόσο είναι δεδομένο πως αφορούν μονάχα τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος είναι αυτός που θα αποφασίσει πότε θα ανασύρει το χαρτί του ανασχηματισμού της κυβέρνησης.