Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας σε Ερντογάν: «Από ό,τι κατάλαβα δεν ζήτησες αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης»

Τσίπρας σε Ερντογάν: «Από ό,τι κατάλαβα δεν ζήτησες αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την ανάγκη απόλυτου σεβασμού της Συνθήκης της Λωζάνης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας παράλληλα και το ζήτημα των παραβιάσεων στο Αιγαίο, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αφού χαρακτήρισε ιστορική στιγμή για τις σχέσεις των δύο χωρών την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, είπε πως υπάρχουν ζητήματα που μας χωρίζουν και υπονομεύουν καθημερινά τις σχέσεις μας, όμως επισήμανε ότι σε μια περίοδο γεμάτη διεθνείς εντάσεις και προκλήσεις, είναι ακόμη πιο σημαντικό οι δύο χώρες να ενισχύσουν τους διαύλους επικοινωνίας.

«Αυτό μπορεί να γίνει μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, του διεθνούς δικαίου και του θεμέλιου λίθου των σχέσεών μας, που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης, που αναφέρεται ρητά και στο θέμα του Αιγαίου και στο θέμα των μειονοτήτων.

«Υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις μας να εκσυγχρονιστούν» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού των διεθνών συνθηκών, της Συνθήκης της Λωζάνης «και όχι βεβαίως στην αναθέωρησή της».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι μίλησαν για την ένταση στο Αιγαίο και ο ίδιος από την πλευρά του υπογράμμισε ακόμη ότι «η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί».

«Οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας και για τους πιλότους μας» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι «δεν συνάδει με το καλό κλίμα που προσπαθουμε να στήσουμε το ότι επικρέμαται από πάνω μας η έννοια του casus belli».

Όπως έκανε γνωστό ο Πρωθυπουργός, για τη μείωση των εντάσεων στο Αιγαίο, συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν πάλι οι συνομιλίες για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, υπογράμμισε, όπως είπε, τις πάγιες θέσεις της για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο που έχει θέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ανέφερε ακόμη ότι συμφώνησαν σε μέτρα για ακόμα πιο αποτελεσματική συνεργασία των αρχών μας για εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, που, όπως τόνισε, έχει βοηθήσει και έχει αποτρέψει θανάτους στο Αιγαίο.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως η Ελλάδα στηρίζει και θα στηρίζει σταθερά μια δημοκρατική Τουρκία που θα κοιτάει προς την Ευρώπη. Ελπίζουμε σύντομα η Τουρκία να επιστρέψει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι η χώρα της δημοκρατίας και της ελευθερίας, έτσι δεν μπορεί να υποστηρίζει πραξικοπηματίες. Αλλά ως κράτος δικαίου, τηρούμε την διάκριση των εξουσιών και οι αποφάσεις της δικαιοσύνης γίνονται απόλυτα σεβαστές από όλους μας, συμπλήρωσε.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Ερντογάν για την ουσιαστική, όπως είπε, συνομιλία που είχαν.

Κάνοντας αναφορά και στην οικονομία, είπε πως για την Ελλάδα το 2018 είναι μια χρονιά ορόσημο, γιατί ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Είναι ευκαιρία να συνδράμουμε για το καλύτερο δυνατό κλίμα μεταξύ των δύο λαών, τόνισε.

«Σας προσκαλώ να ανοίξουμε νέο κεφάλαιο στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, που δεν θα βασίζεται σε καχυποψία και προκλήσεις, αλλά σε στέρεα θεμέλια» σημείωσε, απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο.

«Είμαι βέβαιος πως θα το αποδεχτείτε, αν δεν το αποδεχτείτε φοβάμαι ότι θα αποβεί σε βάρος των λαών μας και των ευρω-τουρκικών σχέσεων» κατέληξε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Πρωθυπουργός είπε πως είναι θεμιτό το ότι ο κ. Ερντογάν άνοιξε όλα αυτά τα θέματα και πρόσθεσε:

«Με τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν σήμερα εδώ καταλαβαίνω ότι όλο το προηγούμενο δάστημα μάλλον δεν έγινε απολύτως κατανοητό τι εννοούσε για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Καταλαβαίνω ότι ο κ. Ερντογάν δεν ζητούσε αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης». Επίσης, κατάλαβα, πρόσθεσε, ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα.

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αλλά και η ελληνικη μειονοτητα στην Τουρκία πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Έχουμε ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες» ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν ακόμα βήματα σε σχέεση με το βιοτικό επίπεδο.

Ο Πρωθυπουργός επανήλθε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «το θέμα υπάρχει και είναι ανοιχτό γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε εισβολή και παράνομη κατοχή στην Κύπρο».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην ανακατασκευή μίας σειράς από τζαμιά σε πολλές περιοχές της χώρας.

«Και δεν σκεφτήκαμε ούτε μία στιγμή να κάνουμε ορθόδοξη λειτουργία σε τζαμί» συνέχισε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την Αγιά Σοφιά. «Πρέπει να υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός και απόλυτη βούληση για ελευθερία» πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Νίνα Κασιμάτη κατακεραυνώνει τους «αλληλέγγυους» που αποσιωπούν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Γερμανός σοσιαλιστής βουλευτής τουρκικής-κρυπτοελληνικής καταγωγής ζήτησε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ο φαντασιόπληκτος συκοφάντης Τζιχάτ Γιαϊτζί λέει ότι το Οικ. Πατριαρχείο «εκχριστιανίζει» τον πληθυσμό της Ίμβρου

Κούρδοι (SDF): «Η Κομπάνι δεν θα πέσει στα χέρια του τουρκικού κράτους και των συμμοριών του»

Η Τουρκία θα κάνει πόλεμο με τους Κούρδους της Συρίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...