Τα θετικά της γρήγορης συμφωνίας με τους θεσμούς που εντείνουν την αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία σε συνδυασμό με την κοινωνικά μεροληπτική πολιτική και την περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής και προνοιακής πολιτικής ανεβάζει στην ατζέντα το Μέγαρο Μαξίμου, δίνοντας τον τόνο για την επόμενη μέρα και την έξοδο από το Μνημόνιο.
Το βασικό σήμα που θέλει να στείλει το Μαξίμου στην κοινωνία είναι ότι πριν καν η Ελλάδα εξέλθει του Μνημονίου, η κυβέρνηση δείχνει την πρόθεσή της να συνεχίσει τη “ταξικά μεροληπτική” πολιτική της υπέρ των αδυνάμων.
Στο πλαίσιο αυτό, προφανώς και δεν είναι συνηθισμένο να κλείνει μία αξιολόγηση με… 40% αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων ή με ρυθμίσεις που θέτουν τους εργαζόμενους σε προτεραιότητα έναντι των τραπεζών και λοιπών πιστωτών, όπως θα γίνεται πλέον με τις υπό εκκαθάριση και πλειστηριασμό επιχειρήσεις που έχουν αφήσει απλήρωτους εργαζομένους.
Η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανοίγει το δρόμο για την εντατικοποίηση των συζητήσεων για την πορεία εξόδου από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει το κυβερνητικό αφήγημα πως τα δύσκολα είναι πίσω, αφού το πρόγραμμα ολοκληρώνεται χωρίς επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα.
Ήδη από χθες ο υπουργός Επικρατείας είχε αρχίσει να στέλνει τα σχετικά μηνύματα, αποφαινόμενος ότι «ανοίγει πια ο δρόμος όχι τυπικά, αλλά επί της ουσίας, ο δρόμος για την έξοδο από την μνημονιακή επιτροπεία”.
Στην Ηρώδου Αττικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι από καταβολής των μνημονίων η τρίτη αξιολόγηση είναι η… πρώτη που κλείνει σε συνθήκες κανονικότητας και χωρίς καθυστερήσεις και απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα, γεγονός που παραπέμπει στο “συμβιβασμό” των θεσμών πως πλέον το πρόγραμμα ολοκληρώνεται και δεν χωρούν περιθώρια ούτε για “προβοκάτσιες” ούτε για νέα πειράματα σε βάρος της οικονομίας που κατά κοινή ομολογία ανακάμπτει.
Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου κινούνται και οι χθεςσινές διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών πως θα πιαστεί ο στόχος ανάπτυξης 1,6% για το 2017, καθώς το γ τρίμηνο έκλεισε με ανάπτυξη 1,3% ενώ την ίδια ώρα η αντίστοιχη του β τριμήνου αναθεωρήθηκε διπλασιαζόμενη στο 1,6% από 0,8% που είχε αρχικά υπολογιστεί.
Τούτων δοθέντων, τα τελευταία μέτρα του μνημονιακού μαραθωνίου, η θετική έκπληξη από τον ESM που χθες ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και την απομείωση του κόστους αποπληρωμής του κατά 45 δισ. ευρώ και οι δύο πετυχημένες έξοδοι της χώρας στις αγορές χρήματος σε συνδυασμό με την “αχτίδα” μίας “ευρωπαϊκής Άνοιξης” μετά την εκλογή του Σοσιαλιστή Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών στην προεδρία του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δίνουν νέο αέρα στα πανιά του κυβερνητικού σκάφους.
Η εκλογή Σεντένο, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με την Αθήνα στο πλαίσιο και της συμμαχίας του Νότου, έρχεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία, δεδομένου ότι συμπίπτει με την έναρξη των τελικών συζητήσεων για την έξοδο από το μνημόνιο.
Και είναι δεδομένο, όπως επιβεβαίωσε και ο Αλέξης Τσίπρας στη Λισαβόνα, πως η Αθήνα προσδοκά τη στήριξη του Νότου τόσο για τις αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης και τη στροφή του οικοδομήματος σε πιο προοδευτικές, αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές όσο και για το συσχετισμό δυνάμεων πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup.
Κάτι τέτοιο βέβαια μόνο εύκολο δεν θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο άπαντες αναγνωρίζουν πως με την εκλογή Σεντένο έγινε ένα σημαντικό βήμα με προοδευτικό πρόσημο, με την Αθήνα να δρέπει νέους καρπούς από την πρωτοβουλία για την Ευρωμεσογειακή και τη συμμαχία του Νότου, την ώρα που οι εξελίξεις στη Γερμανία και η ενίσχυση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών έναντι του σκληρού πυρήνα των Χριστιανοδημοκρατών δίνουν νέες ανάσες για σταδιακό τερματισμό της μονολιθικής λιτότητας της Ευρώπης…