Σε συνέντευξή που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης στον σκοπιανό τηλεοπτικό σταθμό KANAL 5, ο υπουργός Εξωτερικών του πολυεθνικού κρατιδίου, Νίκολα Ντιμιτρόφ, δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με το Ονοματολογικό και τις επικείμενες συζητήσεις με την Ελλάδα -υπό την αιγίδα του ΟΗΕ- για την επίλυσή του.
Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την αλλαγή ονομασίας του κρατιδίου, της εθνικής ταυτότητας των συμπολιτών του και της αφαίρεσης των αλυτρωτικών διδασκαλιών από τα σχολικά βιβλία των Σκοπιανών.
Ενδιαφέρουσες ήταν οι προσπάθειες του Νικολά Ντιμιτρόφ να διαχωρίσει τους βουλγαρόφωνους συμπολίτες του, που παριστάνουν τους “Μακεδόνες”, από τους αρχαίους Μακεδόνες που ήταν Έλληνες.
Η σκοπιανή κυβέρνηση Ζάεφ έχει αντιληφθεί ότι ο σφετερισμός σημαντικού κεφαλαίου της ελληνικής ιστορίας είναι το μεγαλύτερο της πρόβλημα.
Ωστόσο, από ό,τι φαίνεται, υπάρχουν αρκετοί παρανοϊκοί στα Σκόπια που είναι πεπεισμένοι ότι αποτελούν -αυτοί οι σλαβόφωνοι- απόγονους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ισχυριζόμενοι ότι αυτοί είναι οι γνήσιοι “Μακεδόνες” και ότι οι αρχαίοι “Μακεδόνες” δεν ήταν Έλληνες αλλά… αγνώστου “σλαβοκάτι” προέλευσης.
Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου, είπε ότι προσπαθεί να αποκαταστήσει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας του όπως ήταν “…πριν να επιχειρήσουμε να υπερασπιστούμε την ταυτότητα προσεγγίζοντας, μεταξύ άλλων, τον εξαρχαϊσμό”.
Όπως ανέφερε, εξαιτίας αυτού του “εξαρχαϊσμού”, δηλαδή του σφετερισμού της μακεδονικής ιστορίας από αυτούς τους βουλγαρόφωνους, “…χάσαμε πολλούς εταίρους” και “…γίναμε μη συμπαθείς ως χώρα και, δείχνοντας ανεπαρκή κατανόηση για το πως λειτουργεί ο κόσμος, προσπαθήσαμε να πλακωνόμαστε με την Ελλάδα. Να παίζουμε κλωτσιές με μία χώρα που μπορεί να κρατά ανοιχτό αυτό το ζήτημα αιώνια, επειδή δεν έχει κάποιες άμεσες αρνητικές επιπτώσεις”.
Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ εξαπέλυσε βολές και κατά του Νίκολα Γκρουέφσκι, του ελληνικής καταγωγής εξωμότη πρώην πρωθυπουργό των Σκοπίων, που ουσιαστικά δηλητηρίασε τον λαό του με τις ανοησίες περί καταγωγής από τον Μέγα Αλέξανδρο.
«Κάτι εξίσου σημαντικό… Αναφέρθηκα στον εξαρχαϊσμό. Πιστεύετε πως είναι υπεύθυνη στάση αυτό το ουσιαστικό ζήτημα για τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και για το “μακεδονικό” έθνος να το ανάγουμε, κατά κάποιον τρόπο, στο ποιος έχει ισχυρότερους ιστορικούς τίτλους, που να επιτρέπουν φιλοδοξίες σχετικά με τον Μέγα Αλέξανδρο; Είναι κάτι τέτοιο σοφό ή υπεύθυνο; Δυστυχώς, ο προηγούμενος ηγέτης, ο Γκρούεφσκι, στο κύμα του “εγώ είμαι ο υπερασπιστής των εθνικών συμφερόντων”, ουσιαστικά αποδυνάμωσε φοβερά τις θέσεις μας».
Σε αυτή την απάντηση συμφώνησε και ο δημοσιογράφος, ο οποίος είπε ότι «…νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν, και οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας, ότι όλα αυτά ήταν ανοησίες».
Ανεξάρτητα όμως από το εάν όλος ο πλανήτης γνωρίζει ότι λένε ανοησίες, κάτι που παραδέχονται και οι ίδιοι, ωστόσο θέλουν να είναι “Μακεδόνες” και να αποκαλούν το πολυεθνικό κρατίδιό τους “Μακεδονία”.
Πράγματι, ενώ παραδέχονται ότι δεν έχουν σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες, που ήταν Έλληνες, παρακάτω ο Νίκολα Ντιμιτρόφ αναφερόμενος στην ταυτότητα των βουλγαρόφωνων Σκοπιανών είπε:
«…δεν είμαστε “Μακεδόνες” επειδή έτσι αποφασίσαμε, αλλά είμαστε “Μακεδόνες” επειδή αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας ιστορικής διαδικασίας. Δεν είναι θέμα επιλογής».
Όχι αγαπητέ Ντιμιτρόφ, δεν είστε “Μακεδόνες” από κάποια ιστορική διαδικασία. Βούλγαροι λέγατε ότι είστε και Βούλγαροι δηλώνατε μέχρι και πριν κάποιες δεκαετίες και βουλγαρικά μιλάτε.
Και ακόμα και σήμερα, το γνωρίζεις καλύτερα από όλους κ. Ντιμιτρόφ, δεκάδες χιλιάδες πολίτες των Σκοπίων έχουν λάβει τη βουλγαρική υπηκοότητα και άλλες δεκάδες χιλιάδες συνωστίζονται για να την αποκτήσουν.
Δηλώνετε “Μακεδόνες” όχι γιατί έτσι το αποφασίσατε, αλλά γιατί έτσι σας επέβαλλε το γιουγκοσλαβικό καθεστώς.
Το παραδέχτηκε εξάλλου πριν μερικές ημέρες o επικεφαλής της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού των Σκοπίων για την εξέταση του Σχεδίου «Σκόπια 2014», Μίροσλαβ Γκρτσεφ, ο οποίος δήλωσε:
«…το “μακεδονικό” κράτος στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κυριολεκτικά επινοήθηκε στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας, ιδρύθηκε για πρώτη φορά και λόγω αυτού απέκτησαν οντότητα και το “μακεδονικό έθνος”, ο “μακεδονικός” πολιτισμός, η “μακεδονική” γλώσσα, όλα τα “μακεδονικά” σύμβολα, όλα τα “μακεδονικά” καλλιτεχνικά επιτεύγματα».
Γνωρίζετε ότι είστε ένας βουλγαρικός πληθυσμός που μοιράζεται μια χώρα με έναν αλβανικό πληθυσμό και μικρότερες μειονότητες Σέρβων, Τούρκων, Τσιγγάνων και Ελληνοβλάχων. Σε ποια “μακεδονική” ταυτότητα λοιπόν αναφέρεστε κ. Ντιμιτρόφ;
Εξάλλου το έδαφος των Σκοπίων δεν είναι καν μακεδονικό.
Τα Σκόπια καταλαμβάνουν ακριβώς την επικράτεια της αρχαίας Παιονίας.
Το μόνο μακεδονικό έδαφος εντός της σκοπιανής επικράτειας είναι η περιοχή του Μοναστηρίου.
Ολόκληρο το αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας έχει απελευθερωθεί από την Ελλάδα (εκτός Μοναστηρίου) και βρίσκεται εντός των ελληνικών συνόρων.
Η σημερινή γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας είναι αυθαίρετο επινόημα δυτικών γεωγράφων στα τέλη του 19ου αιώνα. Ούτε επί οθωμανικής κυριαρχίας λεγόσασταν Μακεδονία αλλά “Βαρδαρία”.
Ωστόσο, παρά τα ζητήματα ταυτότητας, είναι θετική εξέλιξη που αποποιούνται τον σφετερισμό της αρχαίας ιστορίας, από τον οποίο εκπορεύεται και ο αλυτρωτισμός τους.