Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμανατίδης: Η Ελλάδα «καταλύτης» του θρησκευτικού και πολιτιστικού διαλόγου στη Μέση Ανατολή

Αμανατίδης: Η Ελλάδα «καταλύτης» του θρησκευτικού και πολιτιστικού διαλόγου στη Μέση Ανατολή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ελλάδα αναδεικνύεται “καταλύτης” του θρησκευτικού και πολιτιστικού διαλόγου για την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή τονίζει, σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, με την ευκαιρία της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

Οι εργασίες της Διάσκεψης, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, θα ανοίξουν με ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, στις 8 το βράδυ θα χαιρετίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο δείπνο που θα παρατεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ το μεσημέρι θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Αμανατίδη στον Νίκο Ρούμπο έχει ως εξής:

Δύο χρόνια μετά την πρώτη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών και Θρησκευτικών ηγετών για τη Μέση Ανατολή στην Αθήνα, σήμερα και αύριο γίνεται η δεύτερη, ποιος είναι ο απολογισμός της πρώτης;

– Είναι σημαντικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπήρξε η αφετηρία ενός διαλόγου για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στην Μέση Ανατολή, τον Οκτώβριο του 2015, προβλέποντας τη διεθνή αναγκαιότητα.

Αυτή η παρακαταθήκη της πρώτης συνάντησης των Αθηνών, μιας πρωτοβουλίας του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και της Ελληνικής Διπλωματίας υπήρξε τόσο καίρια και κρίσιμη για την παγκόσμια ατζέντα, που στη δεύτερη συνάντηση, η οποία εκκινεί τις εργασίες της σήμερα, η συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας είναι μεγάλη.

Αρκεί να σας αναφέρω ότι μέχρι αυτή τη στιγμή μετρούμε περισσότερους από 168 συμμετέχοντες από 33 χώρες, 8 υπουργούς και υφυπουργούς Εξωτερικών άλλων κρατών, 22 θρησκευτικούς ηγέτες, εκπροσώπους από τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο της Ευρώπης, 10 αντιπροσωπείες από διεθνείς οργανισμούς και διεθνείς μη κυβερνητικούς οργανισμούς, μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και διακεκριμένους αξιωματούχους.

Συνεπώς, η Ελλάδα κέρδισε επάξια τον ρόλο του μεσολαβητή σε ένα τόσο σημαντικό θέμα για τη διεθνή κοινότητα και αυτό της αναγνωρίζεται από όλους.

Το Κέντρο για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή (CPRM), ιδρύθηκε σε συνέχεια της πρώτης Διάσκεψης και λειτουργεί ως θεσμός παρακολούθησης των εξελίξεων, καταγραφής προβλημάτων σε θέματα θρησκευτικού και πολιτιστικού πλουραλισμού, καθώς και παρουσίασης συγκεκριμένων προτάσεων για την αντιμετώπισή τους.

Πρόκειται για μια σύγχρονη, επιστημονική και ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία φέρει τη σφραγίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα, στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν δίνουμε το παρόν σε διεθνείς διοργανώσεις, προβάλλοντας θετική ατζέντα διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου.

Αρκεί να σας υπενθυμίσω τη συμμετοχή μας σε διεθνείς διασκέψεις στη Μαδρίτη και τη Μάλαγα, στο Αμμάν της Ιορδανίας, τη Γενεύη, το Κάιρο.

Ποια ζητήματα θα τεθούν σε συζήτηση και σε ποια περίπτωση θα μπορούμε να μιλήσουμε για επιτυχή συνάντηση;

– Για εμάς το ζητούμενο της ανεκτικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης στη Μέση Ανατολή, αλλά επιτρέψτε μου να πω και παγκόσμια, παραμένει διαρκές.

Ιδίως σε μια περίοδο, που η βία, η μισαλλοδοξία, ο θρησκευτικός φανατισμός και η «ριζοσπαστικοποίηση» συνεχίζουν να ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής.

Δικός μας στόχος είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το κανάλι διαλόγου που έχουμε ανοίξει και που προωθεί την προσέγγιση, τη δικτύωση, τον αλληλοσεβασμό και την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών και πολιτισμικών κοινοτήτων της περιοχής.

Ο γόνιμος διαθρησκειακός διάλογος σε επίπεδο Ανώτατης Θρησκευτικής Ηγεσίας, με το μήνυμα που αποστέλλει μπορεί να εμπνεύσει την επικοινωνία μεταξύ των θρησκευτικών τοπικών ηγετών στις περιοχές με πολυθρησκειακό χαρακτήρα, συμβάλλοντας στην καλλιέργεια σχέσεων με βάση το σεβασμό και την ανεκτικότητα.

Αν αναλογισθούμε την επιρροή που διαθέτουν στο ποίμνιο οι θρησκευτικοί ηγέτες, μπορούμε να αντιληφθούμε τις άμεσες προεκτάσεις του διαθρησκειακού διαλόγου για τη διαχείριση των αντιπαλοτήτων που ξεσπούν στη γειτονική Μέση Ανατολή.

Οπωσδήποτε η πολιτική επίλυση των κρίσεων που εκτυλίσσονται στην περιοχή, με βάσει το διάλογο, θα θέσει τις βάσεις για επιστροφή στην ομαλότητα.

Ωστόσο υπάρχει πεδίο δραστηριοποίησης για μη κυβερνητικούς δρώντες για την αντιμετώπιση προκλήσεων που πηγάζουν και διαιωνίζουν τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή.

Η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να αποδώσει ιδιαίτερη προσοχή στη θρησκευτική διάσταση της εν εξελίξει σύρραξης και να υλοποιήσει ένα συνεχές, συνολικό πρόγραμμα καταπολέμησης του θρησκευτικού εξτρεμισμού και να ενθαρρύνει τα πλουσιότερα κράτη να αυξήσουν επειγόντως την υποστήριξή τους, την ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία των προσφύγων, προς τις διωκόμενες μειονότητες που κατοικούν σε αυτά τα εδάφη, χωρίς να εξετάζουν τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις, την ηλικία, το φύλο ή την εθνοτική τους ταυτότητα, όπως επίσης και να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες και τα παιδιά, στους ανθρώπους με αναπηρίες, στους ηλικιωμένους και στα πρόσωπα που έχουν στερηθεί τις οικογένειές τους.

Η 2η Διάσκεψη των Αθηνών φιλοδοξεί να δώσει την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων μεταξύ κρατικών φορέων, θρησκευτικών ηγετών και κοινωνίας των πολιτών και να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις για τη διάσωση και εν συνεχεία την ειρηνική συνύπαρξη πολιτισμών και θρησκειών στη Μέση Ανατολή.

‘Αλλωστε, η διαμόρφωση πολιτικής της διεθνούς κοινότητας και των θρησκευτικών θεσμών για την κρίσιμη περίοδο της ανοικοδόμησης και ανασύστασης περιοχών, μετά τη λήξη των συγκρούσεων, για να έχει πιθανότητες να αποβεί επιτυχημένη, προϋποθέτει έγκαιρη και γόνιμη διαβούλευση των εμπλεκομένων και ενδιαφερομένων μερών.

Η μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών στη δεύτερη διεθνή διάσκεψη των Αθηνών αλλά και η διαρκής επαγρύπνηση και παρέμβαση της ελληνικής διπλωματίας απέναντι σε αυτά τα ζητήματα συντείνουν σε αυτήν την κατεύθυνση και μας καθιστούν αισιόδοξους απέναντι στην επιτυχία του εγχειρήματός μας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κύπρος και Ισραήλ υπέρ της ασφάλειας Κούρδων και χριστιανών της Συρίας

Ο Σαουδάραβας ψυχίατρος που σκόρπισε τον θάνατο πιστεύει ότι η Γερμανία έχει σχέδιο εξισλαμισμού της Ευρώπης

Ο φαντασιόπληκτος συκοφάντης Τζιχάτ Γιαϊτζί λέει ότι το Οικ. Πατριαρχείο «εκχριστιανίζει» τον πληθυσμό της Ίμβρου

Ποτέ δεν θα υποστείλουμε την σημαία, δηλώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Φάμελλος και Κοτζιάς συζήτησαν για εξωτερική πολιτική και δημοκρατική παράταξη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...