Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς ο παράγοντας Τραμπ “ξεκλειδώνει” την αξιολόγηση – Το πλάνο για 1. δισ. κοινωνικό μέρισμα

Πώς ο παράγοντας Τραμπ “ξεκλειδώνει” την αξιολόγηση – Το πλάνο για 1. δισ. κοινωνικό μέρισμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Να εκμεταλλευθεί στο έπακρο το θετικό μομέντουμ που ενισχύθηκε από τον αμερικανικό “αέρα” μετά την υψηλής γεωπολιτικής σημασίας συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ για το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης θέλει η κυβέρνηση, με το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών να μπαίνουν από σήμερα και επίσημα στα “βαθιά” της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Αν και στην Ηρώδου Αττικού δεν παραγνωρίζουν τον αστάθμητο παράγοντα του Βερολίνου, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να κλείσει η αξιολόγηση πριν το σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για μία πιο ομαλή διαπραγμάτευση χωρίς παρατράγουδα.

Και τούτο, διότι εκτός από τις διαβεβαιώσεις που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας από την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ στο τετ α τετ που είχαν στην Ουάσιγκτον για έγκαιρο κλείσιμο χωρίς πρόσθετα μέτρα, στην κυβερνητική φαρέτρα βρίσκεται και η εμφατική στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ προς την ίδια κατεύθυνση και τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Μνούτσιν.

Άλλωστε, δεσμεύσεις επ’ αυτού φέρεται να εξέφρασε στον Αλέξη Τσίπρα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, που εμφανίστηκε διατεθειμένος να ασκήσουν οι ΗΠΑ όλη την επιρροή τους στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ώστε το Ταμείο να διευκολύνει τις συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση, αλλά να ζητήσει αμέσως μετά από τους Ευρωπαίους ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και περίγραμμα των μέτρων που θα ληφθούν για την αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης διαχειρισιμότητας του ελληνικού χρέους.

Είναι ενδεικτικό της αλλαγής στάσης του Ταμείου, μετά τις εμπρηστικές διαρροές για τις ελληνικές τράπεζες τις οποίες και “μάζεψε”, ότι τόσο η Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο “πυρομανής” Πολ Τόμσεν προέβησαν το τελευταίο διάστημα σε ανοιχτές δηλώσεις πως δεν θέτουν θέμα νέων μέτρων για την Ελλάδα, πρωτοβουλία την οποία επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη στις συζητήσεις τους, τονίζοντας πως πλέον αυτό για το οποίο όλοι εργάζονται, είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και η οριστική, απρόσκοπτη και διαρκής έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.

Το μόνο στο οποίο η κα. Λαγκάρντ φαινόταν διατεθειμένη να επιμείνει –προς ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης- είναι στην ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Για αυτό το λόγο και στη σημερινή συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά μέτρα στη διαπραγμάτευση και ότι ο στόχος είναι το καλοκαίρι του 2018 να βγούμε από τα μνημόνια.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία και μηνύματα που έχει συλλέξει το Μαξίμου από τις επαφές με εκπροσώπους των θεσμών, συνηγορούν σε γρήγορη αξιολόγηση, καθώς πλέον κανείς δεν θέλει να ανατρέψει τη θετική πορεία της οικονομίας και την επενδυτική ανάκαμψη, που δεν αμφισβητείται ούτε από τους πιο σκληρούς κύκλους τους, με κορωνίδα τον ίδιο τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών του Βερολίνου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την ίδια ώρα, στο κυβερνητικό επιτελείο περιμένουν τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, προκειμένου το Νοέμβριο να αποφασιστεί ο τρόπος διανομής του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο επιβεβαιώθηκε από τον πορτ παρόλ της κυβέρνησης πως θα κυμανθεί στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Αν και οι θεσμοί παραδοσιακά τάσσονται υπέρ της διοχέτευσής του στην αποπληρωμή μονάχα ληξιπρόθεσμων οφειλών, στόχος της κυβέρνησης είναι να το εκμεταλλευθεί για να προσδώσει έτι περαιτέρω κοινωνικό πρόσημο στην ασκούμενη πολιτική.

Ως εκ τούτου, ο σχεδιασμός για ενίσχυση με 1.000 ευρώ σε ένα εκατ. νοικοκυριά που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση παραμένει πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης, το οποίο θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τους θεσμούς και εντός του τρέχοντος έτους, προκειμένου να μην εγγραφεί το υπερπλεόνασμα στον επόμενο προϋπολογισμό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σολτς: Η Γερμανία θα στείλει στην Ουκρανία ντρόουν, αλλά όχι πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

DW: Ύφεση και ακυβερνησία απειλούν Γαλλία και Γερμανία

Γιος Τραμπ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να ξεκινήσει τον Γ’ Παγκόσμιο ενόψει της προεδρίας του πατέρα μου

Η Γερμανία στέλνει στην Ουκρανία 4.000 ντρόουν «Mini-Taurus»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Βρετανία μάλλον θα δώσει πράσινο φως για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...