Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα παρουσιάστηκε στη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με επενδυτές και επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ -παρουσία και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ– οι οποίοι, όπως σημειώνουν οι πηγές της κυβέρνησης, δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκπρόσωποι από σημαντικά επενδυτικά funds τόνισαν στη συζήτηση ότι η ώρα είναι κατάλληλη για να «πέσουν» χρήματα στην ελληνική οικονομία, η οποία συνιστά μία μοναδική ευκαιρία την περίοδο που πλέον ανακάμπτει.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, στελέχη από τη Marathon AssetManagement, με αξία χαρτοφυλακίου ανώ των 15 δισ. δολαρίων, της ABS που διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 5 δισ. της Silver Point Capital, με αξία κοντά στα 10 δισ. και της Greylock Capital, με αξία άνω του 1 δισ.
Ο πρωθυπουργός ανέλυσε τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε τη σημασία της στήριξης στον τομέα των επενδύσεων από τις ΗΠΑ, ειδικά από δω και πέρα, αφού ακούστηκε και από τα πλέον αρμόδια χείλη μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο.
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με συντάκτες και στελέχη ορισμένων εκ των σημαντικότερων αμερικανικών και διεθνών media (FT, Bloomberg, Politico, PBS, CNBC, Washington Post, WSJ, κ.α.), για αρκετή ώρα και με ευρεία θεματολογία, πέραν της επίσκεψης στο Λευκό Οίκο.
Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την απόλυτη προτεραιότητα στο κομμάτι των επενδύσεων. Ανέφερε την προσωπική του επίβλεψη στην task force για τις μεγάλες επενδύσεις, τον αναπτυξιακό νόμο και τα κίνητρα που δίνει καθώς και για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα καταφέρνει και αξιοποιεί τους σημαντικούς πόρους από τα κοινοτικά κονδύλια.
Αναφέρθηκε στην γόνιμη συνάντηση με την κα Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι υπήρξε απόλυτη συμφωνία στην ανάγκη να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση και να συγκεκριμενοποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Πρόσθεσε επίσης ότι οι διαφωνίες μεταξύ των εταίρων ήταν αυτές που έφεραν τις καθυστερήσεις, η οποίες σε αυτή τη φάση μπορούν να αποφευχθούν καθώς είναι προς όφελος όλων, η ελληνική οικονομία να παραμείνει σε ανοδική τροχιά και η χώρα να κλείσει οριστικά πίσω της την εποχή των μνημονίων και της ύφεσης.
Τόνισε επίσης τον κρίσιμο γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας, αναλύοντας τη στρατηγική για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, στη στενή συνεργασία είδικά με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο.
Ερωτώμενος επίσης σχετικά, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την ανάσχεση του brain drain καθώς και συνολικά την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους. Τόνισε ότι ο πραγματικός πλούτος της Ελλάδας είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο, οι άρτια καταρτισμένοι επιστήμονες και ερευνητές της. Στο πλαίσιο αυτό έκανε ιδιαίτερη μνεία – μεταξύ άλλων στην απάντηση του – στην αύξηση του Προϋπολογισμού για την έρευνα στο 1% του ΑΕΠ, στην δημιουργία των ταμείων για τη νεανική επιχειρηματικότητα, την κοινωνική οικονομία, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν σημαντικές πρωτοβουλίες στο επίπεδο των νεοφυών, καινοτόμων, start ups επιχειρήσεων που προσπαθούμε κάθε μέρα να πολλαπλασιάσουμε καθώς είναι κλάδος οικονομίας με τεράστια προστιθέμενη αξία.