Έχοντας στη φαρέτρα του πλέον και τη συμφωνία του ΔΝΤ σε κορυφαίο επίπεδο για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς πρόσθετα μέτρα και με περαιτέρω μέτρα για το χρέος, μετά το τετ α τετ με την Κριστίν Λαγκάρντ, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο βήμα στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου. (Διαβάστε εδώ τις λεπτομέρειες και το παρασκήνιο από τη συνάντηση στο ΔΝΤ)
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα υποδεχτεί τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Οβάλ Γραφείο για την κατ’ ιδίαν συνάντηση τους και στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση, ενώ οι γνωρίζοντες σημειώνουν πως τα “βαριά” χαρτιά θα πέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυρίως κατά τη συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας αύριο στις 16:30 ώρα Ελλάδας με τον Αντιπρόεδρο Πενς.
Η συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είναι προγραμματισμένη για τις 19:00 ώρα Ελλάδος, ενώ στις 20:30 θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών προς τους δημοσιογράφους.
Όπως έχει γίνει γνωστό, ήδη από τις προηγούμενες μέρες, και όπως έχει προϊδεάσει και ο πρωθυπουργός με τις παρεμβάσεις που είχε από το Σάββατο έως σήμερα στο Σικάγο και την Ουάσιγκτον, στην ατζέντα των σημαντικών συνομιλιών θα βρεθούν τα θέματα:
α) της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.
β) της ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.
γ) των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. [τριμερείς (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα – Σερβία – Βουλγαρία – Ρουμανία) διασκέψεις].
δ) της ενέργειας, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό, αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.
Ο Τσίπρας έδωσε ήδη το στίγμα
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφείς τους στόχους της ελληνικής αποστολής στην Ουάσιγκτον μέσα από τις ομιλίες που έχει παραθέσει μέχρι στιγμής στην περιοδεία του στις ΗΠΑ, με κυβερνητικά στελέχη να υπογραμμίζουν τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας στις παγκόσμιες διπλωματικές και γεωπολιτικές ανακατατάξεις και να τονίζουν πως δύσκολα πριν από κάποια χρόνια θα μπορούσε κανείς να φατναστεί ένα τόσο θετικό μομέντουμ για την εθνική διπλωματική στρατηγική.
Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο αυτό και έχοντας στο οπλοστάσιό του τη δεδομένη και αδιαμφισβήτητη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μιλώντας στο Chicago Council on Global Affairs, τόνισε μεταξύ άλλων:
-* Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που αγωνιστήκαμε δίπλα δίπλα ενάντια στον φασισμό. Πιστεύω ακράδαντα ότι μεγάλο μέρος αυτού του γεγονότος οφείλεται στην αμερικανική υποστήριξη, κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων της κρίσης μας.
– Η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση δεν είναι μόνο διπλωματική, ούτε μόνο οικονομική. Είναι μια σχέση μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, δεδομένης της θέσης της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, καθώς και της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή μας που καθιστά την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας αλλά και σύνορο όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρης της Δύσης.
– Η Ελλάδα προωθεί μια ισχυρή αμυντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της κρίσιμης βάσης του κόλπου της Σούδας, μέσα από πολύτιμες και αξιόπιστες αεροπορικές και ναυτικές εγκαταστάσεις.
– Η αναγνώριση από την αμερικανική πλευρά ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει ο περιφερειακός πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας μόνον εάν ικανοποιηθούν οι πλέον θεμελιώδεις ανησυχίες ασφαλείας της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είτε στο επίπεδο της διπλωματίας, είτε των αμυντικών προμηθειών, είτε και των δύο. Ως αριστερός προτιμώ το πρώτο έναντι των άλλων δύο.
– Εμείς εφαρμόσαμε ένα πολύ απαιτητικό πακέτο μεταρρυθμίσεων (πάνω από 400 δράσεις) στο φορολογικό μας σύστημα, στις αγορές προϊόντων, στο δικαστικό σύστημα, στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας, στον ενεργειακό τομέα και στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Οπότε ελάτε να επενδύσετε…