Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημ. Βίτσας: Στην Ουάσιγκτον δίνουν μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα

Δημ. Βίτσας: Στην Ουάσιγκτον δίνουν μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Λίγα 24ωρα πριν την άφιξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη χώρα επισκέφθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων συνομίλησε μαζί του ενώ βρισκόταν εκεί: «Στην αμερικανική πρωτεύουσα δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού», μεταφέρει ο υπουργός, για την επίδραση που αυτή θα έχει τόσο για τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, όσο και στα περιφερειακά θέματα.

«Θα είναι πολύ καρποφόρες» οι πολιτικού και οικονομικού χαρακτήρα συζητήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός, εκτιμά επίσης.

«Πλέον η Ελλάδα είναι παραγωγός καλών ειδήσεων», είναι το μήνυμα που στέλνει ο Δ. Βίτσας, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, και, συγχρόνως, πηγή σταθερότητας, σταθερότητας και ειρήνης για την ευρύτερη περιοχή, προσθέτει ο αν. υπουργός.

Όπως επισημαίνει εξάλλου, «έχει αλλάξει πάρα πολύ το κλίμα σε σχέση με το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα» γενικώς αλλά και ειδικώς, στον τομέα των εξοπλισμών -και σε αυτόν τον τομέα υπάρχει πεδίο συνεργασίας των δύο χωρών.

«Έχουμε καταφέρει μέσα σε 2,5 χρόνια πολλά πράγματα» υποστηρίζει ακόμη στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα στον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Σάς βρίσκουμε στην Ουάσινγκτον, κύριε υπουργέ, γίνατε συνεπώς προπομπός της επίσκεψης του πρωθυπουργού. Τι κλίμα εισπράξατε για τη χώρα μας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής;

Αν και είναι και οι δυο ανεξάρτητες επισκέψεις, μπορώ να σάς πω το εξής, ότι στην αμερικανική πρωτεύουσα δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού. Την θεωρούν πολύ σημαντική και για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ αλλά και για το πώς θα γίνει η διαχείριση στην ευρύτερη περιοχή. Συγχρόνως αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα και ότι πλέον η Ελλάδα είναι παραγωγός καλών ειδήσεων σε επίπεδο οικονομίας όπως ήταν και είναι παραγωγός καλών ειδήσεων σε επίπεδο ασφάλειας και επιδίωξης της ειρήνης.

Άρα, λοιπόν, μήπως δεν είναι και τόσο τυχαίο το γεγονός ότι σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντιέται με δυο Αμερικανούς προέδρους;

Τυχαίο δεν είναι με την έννοια ότι αναγνωρίζεται ο ρόλος της Ελλάδας και ο ρόλος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και των Οικολόγων Πράσινων στις εξελίξεις όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χωρίς μικρομεγαλισμούς αλλά με τη λογική ότι έχουμε καταφέρει μέσα σε 2,5 χρόνια πολλά πράγματα και έχουμε προξενήσει το ενδιαφέρον ολόκληρου του κόσμου. Από την άλλη μεριά έχει αλλάξει πάρα πολύ το κλίμα σε σχέση με το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και για το σύνολο της περιοχής τουλάχιστον στο επίπεδο των συζητήσεων που έκανα εγώ για ζητήματα της αμυντικής βιομηχανίας, αυτό που βρήκα είναι μια πολύ καλή κατάσταση και ερωτήσεις που δείχνουν ένα πραγματικό ενδιαφέρον και ελπίζω ότι οι απαντήσεις που δώσαμε, έπεισαν.

Θα λέγατε δηλαδή ότι το προσκλητήριο -ας μου επιτραπεί ο όρος- και από εσάς προσωπικώς, για επενδύσεις στη χώρα μας έχει συναντήσει γόνιμο έδαφος;

Κύριε Παπαδημητρίου, δεν θα έλεγα μόνο γόνιμο, θα έλεγα και έδαφος το οποίο πολύ γρήγορα πλέον καλλιεργείται. Άλλωστε στο επίπεδο της αμυντικής βιομηχανίας έχουμε ήδη συνεργασίες, κάποιες συνεργασίες, οι οποίες όμως πρέπει να πάρουν πιο ουσιαστικό περιεχόμενο και πιο αναπτυξιακό για την ελληνική οικονομία περιεχόμενο.

Να επικαλεστώ όμως στο σημείο αυτό κύριε υπουργέ και να ζητήσω το σχόλιό σας για δυο στοιχεία που χρησιμοποίησε σε πρόσφατη ομιλία του ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα. Το 2016 λοιπόν η χώρα μας αναδείχθηκε στη 10η θέση των ταχύτερα αναπτυσσόμενων πηγών επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ την ίδια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν η μεγαλύτερη πηγή απευθείας ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Αυτό είναι που είπε ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος κινείται πολύ δραστήρια και στον τομέα των επενδύσεων αλλά και στον τομέα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, και νομίζω σε θετική κατεύθυνση. Και σε αυτό το επίπεδο χρειάζεται η μεταξύ μας συνεργασία, την οποία βεβαίως την έχει, ενώ τα καλά του λόγια στην ημερίδα που οργανώθηκε σε σχέση με τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία έγιναν ευμενώς δεκτά και από επιχειρηματίες και από εκπροσώπους μεγάλων εταιριών. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, δηλαδή το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται η Ελλάδα ως ένας χώρος που θα παίξει και οικονομικό ρόλο και στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Πέραν αυτού υπάρχει και το θέμα της ασφάλειας. Η γειτονιά μας είναι εξαιρετικά ασταθής, η χώρα μας ωστόσο είναι πηγή σταθερότητας. Πώς το αντιλαμβάνεται αυτό το θέμα ο αμερικανικός παράγων;

Με δυο τρόπους , το πρώτο είναι ότι αναγνωρίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ακριβώς αυτό που είπατε: πηγή σταθερότητας για την όλη περιοχή και συγχρόνως πηγή η οποία εκπέμπει συνεργασία και ειρήνη. Δηλαδή οι συνεργασίες που έχουμε κάνει τόσο με την Αίγυπτο, όσο και με το Ισραήλ, και η συνεργασία μας με την Κύπρο, αλλά και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής μάς δίνουν αυτό το δικαίωμα να παίζουμε αυτό τον ρόλο. Αυτό είναι το ένα και το βασικό. Άρα η Ελλάδα παραμένει μια χώρα ασφάλειας, σταθερότητας και πομπός ειρήνης. Αυτό είναι το ένα σοβαρό ζήτημα. Το δεύτερο σοβαρό ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει το κέντρο όσον αφορά τα ζητήματα συντήρησης και αναβάθμισης των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχουν οι Αμερικανοί με μια σειρά άλλες χώρες στη γύρω περιοχή, ακριβώς γιατί έχει τη δυνατότητα, έχει τις εταιρείες και έχει και την τεχνογνωσία. Και για αυτό άλλωστε θέλουμε να επενδύσουν και σε αυτό τον τομέα της οικονομίας ώστε να παίξει (η Ελλάδα) αυτό το ρόλο.

Κύριε υπουργέ, δεν ξέρω αν θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο στη συνέντευξη μας;

Εγώ θα ήθελα να πω ότι το κλίμα που έχω συναντήσει –και, ξέρετε, είναι η τρίτη φορά που έρχομαι στην Ουάσιγκτον– είναι πολύ πιο θετικό σε σχέση με άλλες (επισκέψεις) και βεβαίως με την πρώτη χρονιά. Και νομίζω ότι θα είναι πολύ καρποφόρες οι πολιτικού χαρακτήρα αλλά θα έλεγα και οικονομικού χαρακτήρα συζητήσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός.

Εκτιμάτε ότι αυτές οι συναντήσεις θα έχουν και κάποια επίδραση στη συζήτηση και για το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας; Σε σχέση και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δηλαδή;

Εκτιμώ ότι το βασικό ζήτημα είναι να προσελκύσουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον ιδιαίτερα στους τομείς που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα δει, όπως βλέπει και ο υπουργός Οικονομικών, την Κριστίν Λαγκάρντ στην φθινοπωρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και άλλους παράγοντες. Και έχει και μεγάλη σημασία να κινητοποιηθεί προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση και η ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Κύπρος στο ΝΑΤΟ ως «νέα Σούδα»;

Στη Βρετανία αγνώστου ταυτότητας ντρόουνς πέταξαν πάνω από αμερικανικές βάσεις

Ο Ζελένσκι είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να τελειώσει το 2025

Κυρώσεις των ΗΠΑ σε ηγετικά στελέχη της Χαμάς που ζουν στην Τουρκία

Επίδειξη ισχύος από τη Μόσχα που «απειλεί» με παγκόσμια σύρραξη – Συναγερμός στη Δύση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...