Μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο της Θεσσαλίας η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, προανήγγειλε την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.
Συγκεκριμένα, η Κ. Παπανάτσιου περιέγραψε την πολιτική της κυβέρνησης και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την στήριξη του αγροτικού τομέα ενώ σε ότι αφορά ειδικότερα τον φόρο κατανάλωσης στο κρασί είπε πως είναι ζήτημα που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας.
« Θέλουμε την κατάργηση του και αναζητούμε ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή των εσόδων που θα χαθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για τους αγρότες
Αναφερόμενη στην πολιτική της κυβέρνησης για τους αγρότες η υφυπουργός Οικονομικών κατέγραψε τα ακόλουθα μέτρα που έχουν ληφθεί:- Την επαναφορά του αφορολόγητου για τους αγρότες
Όπως είπε «Βασική αλλαγή είναι ότι ξαναφέραμε το αφορολόγητο για τους αγρότες. Να θυμίσω ότι το αφορολόγητο για επαγγελματίες και αγρότες χάθηκε το 2013 με τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Και χάθηκε για να μειωθεί κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες ο ανώτατος συντελεστής για τα πολύ ψηλά εισοδήματα.
Εμείς το ξαναφέραμε για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες καθώς και για κάποιους μικροεπαγγελματίες που συνδέονται με τη ζωή των μικρών χωριών και όχι σε ετεροεπαγγελματίες που έχουν ενδεχομένως και αγροτικά εισοδήματα. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι αυτή η διάκριση ήταν και αίτημα του αγροτικού κόσμου.
Σημειώνω ότι για την ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα αγρότη δεν υπολογίζονται οι συντάξεις ΟΓΑ, η εργασία σε συσκευαστήρια, η εθελοντική εργασία μελών των αγροτικών συνεταιρισμών και των αγροτουριστικών γυναικείων συνεταιρισμών. Ακόμη εξαιρέσαμε τις επιδοτήσεις του 2ου πυλώνα και τις αποζημιώσεις από το φορολογητέο εισόδημα, όπως και την πράσινη και τις συνδεδεμένες έως 12.000 ευρώ.
Το αποτέλεσμα είναι ότι φέτος η συντριπτική πλειονότητα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών πληρώνουν λιγότερο φόρο για τα εισοδήματα του 2016 και παίρνουν και επιστροφή της προκαταβολής φόρου του προηγούμενου έτους.
Στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, δεν έγινε καμία αλλαγή ως προς την φορολόγησή τους και ο συντελεστής παρέμεινε στο 13%, ευνοϊκότερος από αυτών των επιχειρήσεων, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί ως κίνητρο για τη δημιουργία νέων συνεταιρισμών και να ενισχύσει τους ήδη υπάρχοντες».- Τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%.
– Την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ, χωρίς προληπτικό έλεγχο, στους αγρότες για ποσά κάτω των 10.000 ευρώ.
– Την εξαίρεση των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, μέχρι το 2018 καθώς και την απαλλαγή από τον κύριο φόρο των αγροτικών και κτηνοτροφικών κτισμάτων.
Όσον αφορά το τσίπουρο, ανέφερε η Κ. Παπανάτσιου, η πολιτική βούληση και θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, δηλαδή μειωμένος φόρος 50% για τσίπουρο και τσικουδιά και 5,9 ευρώ ανά χιλιόγραμμο για τους μικρούς παραγωγούς, τους «διήμερους» αποσταγματοποιούς.
Όπως είπε «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι παραβιάζεται η νομοθεσία της ΕΕ και έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Θα υποστηρίξουμε τις θέσεις μας εκεί και πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε. Εξάλλου η Οδηγία της ΕΕ για τα αποστάγματα βρίσκεται σε στάδιο αλλαγής και είναι λίγο περίεργο που η Επιτροπή έσπευσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ήδη νομοθετήσαμε την παραγωγή και διακίνηση του χύμα τσίπουρου με την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων και στοιχείων από τους διήμερους αποσταγματοποιούς με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της αντίστοιχης αγοράς, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Στο ίδιο πλαίσιο επεξεργαζόμαστε και πρόσθετους τρόπους για την καλύτερη ρύθμιση της αγοράς του χύμα τσίπουρου, προκειμένου να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον αλλά και ταυτόχρονα την εθνική μας παράδοση».
Ειδικότερα για τη Θεσσαλία η υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «μπορεί και πρέπει να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκότερο μακροοικονομικό περιβάλλον ώστε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.
Διαθέτει σημαντική παράδοση στο συνεταιριστικό κίνημα, στη βιομηχανία, το εμπόριο, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση και ένα νεαρό αλλά σημαντικό πανεπιστήμιο, ΤΕΙ και ερευνητικά ινστιτούτα.
Το σχέδιο της κυβέρνησής μας για τη Θεσσαλία είναι η συνολική ανάπτυξη της παραγωγικής δραστηριότητας στις τοπικές συνθήκες, αξιοποιώντας την αγροτική παραγωγή ως πυλώνα για δραστηριότητες με προστιθέμενη αξία που δημιουργείται σε τοπικό επίπεδο και ενισχύει τη δραστηριότητα σε δεύτερο και τρίτο επίπεδο.
H μεταποίηση και η βιομηχανία έχουν κεντρικό ρόλο στο σχέδιο της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ιδιαίτερα ο Βόλος έχει παράδοση και έχει δυναμισμό σε αυτόν τον τομέα. Θέλουμε την δυναμική ανασύνταξη της βιομηχανίας μέσα από τις επενδύσεις και δίνουμε κίνητρα για αυτές αλλά προϋπόθεση είναι ο σεβασμός της εργασίας και των εργαζομένων και της νομοθεσίας για το περιβάλλον».