Αποστολή Νέα Υόρκη: Σε πολύ καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Όπως τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησης, ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ που εξέφρασε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του για τη στάση που κράτησε η Ελλάδα στο μεταναστευτικό πρόβλημα.
Η συζήτηση των δυο ανδρών επικεντρώθηκε σε τρία ζητήματα σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ.
Το πρώτο ζήτημα αφορούσε τις μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ, όπου η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις προτάσεις του ΓΓ, ενώ επιπροσθέτως ο Νίκος Κοτζιάς, διατύπωσε και την ελληνική πρόταση για την δημιουργία ενός κοινοβουλευτικού παγκόσμιου οργάνου, το οποίο θα έχει την δυνατότητα να κάνει πιο ελκυστικό τον ΟΗΕ, αναφορικά με την καθημερινότητα των πολιτών.
Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε, δεδομένου ότι ο Μάθιου Νίμιτς είχε δει προ ημερών τον πρέσβη Βασιλάκη στο Λονδίνο για την πορεία των συζητήσεων, ήταν το ονοματολογικό για τα Σκόπια.
Μετά τις δημοτικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου στα Σκόπια, ο Έλληνας ΥΠΕΞ πιστεύει ότι θα υπάρχει ένα παράθυρο δυνατότητας, εφόσον χτυπηθεί ο αλυτρωτισμός, ώστε να συζητηθεί το ζήτημα του ονόματος.
Το τρίτο θέμα που απασχόλησε τον Νίκο Κοτζιά με τον ΓΓ του ΟΗΕ κατά την συνάντηση τους ήταν το Κυπριακό.
Όπως τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, «εμείς εκφράσαμε την βούληση μας να συνεχίσουμε στα πλαίσια των συζητήσεων που είχαμε κάναμε στο Κραν Μοντανά, ειδικότερα, στις προτάσεις που είχε διατυπώσει στο τέλος ο Γενικός Γραμματέας και στις οποίες ήμασταν σύμφωνοι».
«Υπογραμμίσαμε», συνέχισε ο Νίκος Κοτζιάς, «την ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου του ΟΗΕ που έχει κατατεθεί στην διάρκεια της διαπραγμάτευσης την τελευταία βραδιά, που ήτανε για το πλαίσιο μέσα στο όποιο θα εφαρμόζονταν οι αποφάσεις με τις οποίες θα μπορούσε κανείς να καταργήσει και την συνθήκη των εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα κοκ.
»Δυστυχώς αυτό το κείμενο όπως ξέρετε εκείνο το βράδυ πλην εμού και εν μέρει της Κύπρου δεν συζητηθεί από τις άλλες πλευρές.
»Το σαμποτάραν κατά κάποιον τρόπο οι Βρετανοί, ένα κείμενο που το έβαλε ο ΓΓ πάνω στο τραπέζι και το οποίο αποτελεί καλή βάση για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας», αφήνοντας για πρώτη φορά δημόσια εκτιθεμένους τους Βρετανούς για τον ρόλο που έπαιξαν στο Κραν Μοντανα.
Στη συνέχεια ο Νίκος Κοτζιάς σε ερώτηση δημοσιογράφου, για την αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία, κι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είπε σε συνέντευξη ότι δεν υπήρξαν αντίστοιχες αντιδράσεις για την αγορά του S-300 από την Ελλάδα, σχολίασε ότι πρέπει «κανείς να μελετά καλύτερα την ιστορία και να βλέπει τις αναλογίες με πιο ορθό τρόπο».
Κληθείς να σχολιάσει για την μετά το Κραν Μοντάνα εποχή, για την οποία ΟΗΕ την περιγράφει ως ένα κλίμα “περισυλλογής”, παρά τις έντονες ερωτήσεις που γίνονται προς τον Οργανισμό, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, σημείωσε, «να κρατήσουμε δυο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι θεωρώ μια επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας το ότι έχει γίνει αποδεκτό από την αρχή των διαπραγματεύσεων του 2016, η αρχή ότι είναι μια ανοιχτή διαπραγμάτευση η οποία δεν έχει τέλος, αυτό που ονομάζουμε εμείς τα open ended.
»Και κατά την συνέπεια το τι συνέβηκε μετά τη Γενεύη 1 και πήγαμε στο Κραν Μοντάνα, την Γενεύη 2 δηλαδή, θα συνεχίσουμε αρκεί να το θέλουν και οι δυο πλευρές.
»Αυτή τη στιγμή η μια πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει μια ουσιαστική συζήτηση την οποία απέφυγε και στο Κραν Μοντάνα.
»Είναι υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε, να συμβάλουμε να λυθεί το Κυπριακό προς όφελος όλου του πληθυσμού της Κύπρου και των δυο κοινοτήτων και των τριών μειονοτήτων και όχι προς όφελος τρίτης χώρας» κατέληξε ο Νίκος Κοτζιάς.