«Η Γερμανία αναγνωρίζει τα θετικά βήματα της Ελλάδας και θα εργαστεί για να υποστηρίξει τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», υποστήριξε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, στο περιθώριο του Ελληνο-Γερμανικού Διμερούς Σχεδίου Δράσης (Action Plan), που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο.
Τον Οδικό χάρτη για την υλοποίηση του σχεδίου εκπόνησαν από κοινού τα Υπουργεία Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στον πρώτο γύρο διυπουργικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο Υφυπουργών Εξωτερικών.
Τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Οικονομίας, Ενέργειας, Παιδείας, Πολιτισμού και Νέας Γενιάς, Ελλάδας και Γερμανίας αναγνώρισαν την καλή πρόοδο, που συντελέστηκε στο πλαίσιο της διμερούς τους συνεργασίας από την υπογραφή του σχεδίου δράσης μέχρι σήμερα.
Τι δήλωσε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών
Μετά το πέρας του πρώτου γύρου των διαβουλεύσεων, ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης δήλωσε:
«Η Γερμανία αναγνωρίζει τα θετικά βήματα της Ελλάδας και θα εργαστεί για να υποστηρίξει τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Από πλευράς μας υποστηρίζουμε μία Ευρωπαϊκή ατζέντα, η οποία θα προωθεί μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη, δημιουργούν θέσεις εργασίας και παρέχουν ανακούφιση στους ανέργους, ιδίως τους νέους.Πρέπει να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη».
Υπενθυμίζεται ότι το Σχέδιο Δράσης Διμερούς Συνεργασίας, το οποίο υπέγραψαν στην Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου 2016 ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν.Κοτζιάς και ο τότε Γερμανός ομόλογός του (και νυν ομοσπονδιακός Πρόεδρος) κ. Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, αποτελεί ορόσημο για τις σχέσεις Ελλάδος και Γερμανίας.
Ειδικότερα, η παραπάνω πρωτοβουλία αποτελεί το πλαίσιο νέων ιδεών και νέων δραστηριοτήτων, με την προοπτική της εντατικοποίησης και ενίσχυσης σε ποιότητα των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.
Ο οδικός χάρτης
Ο οδικός χάρτης για την υλοποίηση του Ελληνο-Γερμανικού Διμερούς Σχεδίου Δράσης (Action Plan) αποτελείται από τους εξής άξονες:
1) Πολιτική Συνεργασία : Διαβουλεύσεις μεταξύ Υπουργείων Εξωτερικών, Συνεργασία μεταξύ διπλωματικών ακαδημιών, Διάλογος για τη Μετανάστευση
2).Οικονομική και τεχνολογική συνεργασία: Προώθηση εξαγωγών, Συνεργασία στον τομέα της ενέργειας , Τουρισμός
3) Επιστημονική, πολιτιστική και εκπαιδευτική συνεργασία: Ερευνητική συνεργασία, Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, Πολιτιστική συνεργασία
4) Συνεργασία στο κοινωνικό επίπεδο: Ελληνο-Γερμανικό Γραφείο Νέας Γενιάς/Νέων
Αναφορικά με την τήρηση του οδικού χάρτη για την υλοποίηση του Ελληνο-Γερμανικού Διμερούς Σχεδίου Δράσης (Action Plan), έπονται συναντήσεις παρακολούθησης της υλοποίησής του, που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες τόσο στην Αθήνα όσο και στο Βερολίνο, ενώ ο δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων σε επίπεδο Υφυπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018.