Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μητσοτάκης καλεί τους πανεπιστημιακούς να γίνουν επιχειρηματίες – Tι του απάντησε ο Γαβρόγλου

Ο Μητσοτάκης καλεί τους πανεπιστημιακούς να γίνουν επιχειρηματίες – Tι του απάντησε ο Γαβρόγλου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη  με αφορμή τις αναφορές του προέδρου της Ν.Δ σε θέματα Παιδείας κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη εξαπέλυσε ο Κώστας Γαβρόγλου.

Η δήλωση του υπουργού Παιδείας:

«Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε τον ίδιο του τον εαυτό στο ξετύλιγμα της ατζέντας του για τα Πανεπιστήμια. Ζήτησε από τη Θεσσαλονίκη ‘οι καθηγητές των ΑΕΙ να μπορούν να ιδρύουν επιχειρήσεις’. Αφήνω ασχολίαστο τον θαυμασμό του για την Βόρεια Κορέα. Θυμίζω στον κ. Μητσοτάκη ότι οι καθηγητές Πανεπιστημίου έχουν άλλο ρόλο και αν ήθελαν να γίνουν επιχειρηματίες, είμαι σίγουρος ότι δεν θα επέλεγαν την ακαδημαϊκή οδό.

Κατηγορεί εμένα προσωπικά ότι δεν ενισχύω την σύνδεση της αγοράς εργασίας με την ανώτατη εκπαίδευση. Πάλι αδιάβαστοι οι σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα που έκανε τις δηλώσεις, συνεδρίαζε το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και Ανθρωπίνου Δυναμικού, σκοπός του οποίου είναι η σύνδεση των πτυχίων με την αγορά εργασίας και στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι της εκπαίδευσης και των παραγωγικών φορέων!

Τουλάχιστον είναι ειλικρινής σε αυτό που θέλει να κάνει: Τη μία μέρα μιλώντας σε πρωτοετείς δημόσιου πανεπιστημίου εκθείαζε τις αρετές των ιδιωτικών πανεπιστημίων, την άλλη πρότεινε τα σχολεία να μην είναι υπό την εποπτεία της Πολιτείας αλλά να είναι αυτόνομα και σήμερα καλεί τους πανεπιστημιακούς να γίνουν επιχειρηματίες.

Ή δεν γνωρίζει τα της εκπαίδευσης ή τα γνωρίζει και προσπαθεί να την γελοιοποιήσει».

Τριήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί από την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου έχει κύκλο συναντήσεων. Το βράδυ του Σαββάτου θα μιλήσει στο Βελλίδειο Ίδρυμα ενώ την Κυριακή θα δώσει την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.

Τι είπε ο Μητσοτάκης

Το όραμά του είναι να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ένας πόλος υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας παγκόσμια ανταγωνιστικός, τόνισε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατά τη επίσκεψή του στην Τεχνόπολη, όπου είχε συνάντηση με στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην καινοτομία ενώ μεταξύ άλλων τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και όχι απλώς μη κρατικών μη κερδοσκοπικών, μέσω της αλλαγής του άρθρου 16.

«Εμείς έχουμε και το σχέδιο και τη βούληση να μπορέσουμε να σας δώσουμε τις ευκαιρίες να κάνετε πράξη τα επιχειρηματικά σας όνειρα, να εκπαιδεύσουμε μια νέα γενιά νέων παιδιών στην έννοια της επιχειρηματικότητας, στην έννοια της ανάληψης επιχειρηματικού ρίσκου, αλλά πρέπει να γνωρίζετε πάντα ότι η ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου πρέπει να συνοδεύεται και από την προσδοκία της ανάλογης επιβράβευσης και όταν αυτή η αναλογία ρίσκου και επιβράβευσης δεν είναι ευθυγραμμισμένη, τότε δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ουσιαστική και υγιής» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πρέπει να θεσμοθετηθεί η μεταφορά τεχνογνωσίας από τα πανεπιστήμια στην αγορά»

Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, που σήμερα υπονομεύεται και αυτός από τις υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, θα πρέπει τα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, χωρίς καμία δυσκολία, να μπορούν να συνδεθούν με την αγορά εργασίας, κάτι το οποίο εμποδίζουν σήμερα οι επιλογές του υπουργείου Παιδείας.

Πρέπει να συγκεντρώσουμε τη δύναμη πυρός των ερευνητικών προγραμμάτων στην εφαρμοσμένη έρευνα. Πρέπει να θεσμοθετηθεί η μεταφορά τεχνογνωσίας από τα πανεπιστήμια στην αγορά, ώστε και οι καθηγητές των ΑΕΙ να μπορούν να ιδρύουν επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε πως χρειάζεται ένα συνολικό νομοθετικό πλαίσιο για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, στροφή στα ερευνητικά προγράμματα στα ΑΕΙ και στην εφαρμοσμένη έρευνα και φορολογικά κίνητρα.

Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει «δημιουργική άμιλλα» ανάμεσα στα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και για τα δημόσια ΑΕΙ είπε ότι πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία, μεγαλύτερη αυτονομία και περισσότερη σύνδεση με την αγορά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει «δημιουργική άμιλλα» ανάμεσα στα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και για τα δημόσια ΑΕΙ είπε ότι πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία, μεγαλύτερη αυτονομία και περισσότερη σύνδεση με την αγορά.

«Χρειάζεται ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για όλους στα ΑΕΙ και για τους φοιτητές και για τους καθηγητές» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Το κράτος παρέχει από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου, τη δυνατότητα σε κάθε Ελληνόπουλο να σπουδάσει δωρεάν. Αυτό σημαίνει ότι και ο φοιτητής έχει ορισμένες υποχρεώσεις, να τελειώνει π.χ. εντός εύλογου χρονικού διαστήματος τις σπουδές του».

Για τη σημερινή κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια είπε: «Έχουμε μια τυραννία της μετριότητας, που βολεύεται πάρα πολύ από το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση». Σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία είναι απέναντι σε όλα αυτά και πως ο στόχος της είναι «η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων των πανεπιστημίων

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Γκένσερ και οι «Αγάπες εκ του πονηρού»

Ο Σαουδάραβας ψυχίατρος που σκόρπισε τον θάνατο πιστεύει ότι η Γερμανία έχει σχέδιο εξισλαμισμού της Ευρώπης

Πενταήμερη εφιάλτης: Ο «νταής» του σχολείου και οι «κολλητοί» του βασάνιζαν τον 17χρονο

Σ. Φάμελλος: Ανάγκη μία συνολική προοδευτική πρόταση που θα απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας

Δημοσκόπηση MEGA: Μεγάλη δυσαρέσκεια για κυβέρνηση και αντιπολίτευση – Στα χαμηλά του 24,2% η ΝΔ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...