«Η επιλεκτική χρήση στοιχείων από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έχει παγιωθεί ως αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ. Στην απόγνωσή της να αποδυναμώσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανάγει τα νούμερα ενός μήνα σε κυρίαρχη τάση».
Αυτό δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, στην οποία ισχυρίζεται ότι «διευρύνονται οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και μαζί τους διευρύνεται και η γενιά των 360 ευρώ». Αφορμή υπήρξε το γεγονός ότι τον Αύγουστο η πλήρης απασχόληση εμφανίζεται χαμηλότερη από τη μερική.
«Η πραγματικότητα, όμως, δεν απεικονίζεται στα ποσοστά ενός μήνα. Απεικονίζεται στα διαχρονικά στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ και της ΕΛΣΤΑΤ» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου της αναπληρώτριας υπουργού.
Σύμφωνα με το ΕΡΓΑΝΗ, από τον Ιούλιο του 2013, οπότε υπάρχουν τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία για τη μερική και πλήρη απασχόληση, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, οι ευέλικτες μορφές εργασίας αυξήθηκαν κατά 4,35%, ενώ η ανεργία μειώθηκε μόλις κατά 1%.
Αντιθέτως, από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα, η πλήρης απασχόληση μειώθηκε μόνο κατά 1,88% και η ανεργία μειώθηκε κατά 5,3%.
Το ίδιο επιβεβαιώνουν και τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το β’ τρίμηνο του 2017 η πλήρης απασχόληση αυξήθηκε οριακά κατά 0,1%».
«Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ μειώνει την ανεργία, βάζοντας, παράλληλα, φρένο στις ευέλικτες μορφές εργασίας. Σε ό,τι αφορά το ύψος των αποδοχών των εργαζομένων, υπενθυμίζουμε στον κ. Βρούτση ότι η μείωση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι έργα των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Πέφτει στο ψυχολογικό όριο του 21% η ανεργία
Στο 21,1% μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας το β’ τρίμηνο εφέτος, από 23,3% το α’ τρίμηνο 2 και έναντι 23,1% το δεύτερο τρίμηνο πέρυσι.
Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.016.571 άτομα, με το μεγάλο πρόβλημα να εστιάζεται στους νέους καθώς περισσότεροι από έναν στους δύο είναι άνεργοι (ποσοστό 55,5%), καθώς και στο γεγονός πως οι μακροχρόνια άνεργοι (αναζήτηση εργασίας πάνω από ένα έτος) υπερβαίνουν τα 752.000 άτομα.
Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, το β’ τρίμηνο εφέτος ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 8,8%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 8,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Τα υψηλοτέρα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας 15- 19 ετών, στη Δυτική Μακεδονία.
Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες, ηλικίας 30- 44 ετών.
Σημειώνεται ότι στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 25,4% έναντι 17,7% των ανδρών.