Σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ ανέρχονται τα «κόκκινα» δάνεια του αγροτικού κόσμου και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δουλεύει ήδη εντατικά, προκειμένου να απλώσει «ομπρέλα» προστασίας και να μην «απαξιωθεί και πουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί» η περιουσία που έχει σχέση με την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας, αλλά και να μη θανατωθεί κανένα κομμάτι του πρωτογενούς τομέα.
Αυτό σημειώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου.
Λογική του υπουργείου, όπως εξηγεί ο κ. Αποστόλου, είναι ότι οι υπερχρεωμένες μονάδες που κρίνονται βιώσιμες να συνεχίζουν τη λειτουργία τους παραμένοντας στους σημερινούς ιδιοκτήτες με μία ρύθμιση ή περνώντας σε τρίτους που ενδιαφέρονται για την ίδια χρήση έναντι μισθώματος, σε περίπτωση που οι νυν ιδιοκτήτες δεν μπορούν ή δεν θέλουν.
«Σε αυτήν τη διαδικασία, μεταξύ του ειδικού εκκαθαριστή και των ενδιαφερόμενων αγροτών, θα μπορούσε να μεσολαβήσει το υπουργείο» σημειώνει ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι οι «αστικές υποθήκες, όπου υπάρχουν, είναι θέμα διαχειριστή και εμείς δεν επεμβαίνουμε».
Σε αυτό το πλαίσιο, πεποίθηση του κ. Αποστόλου αποτελεί ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους «σε συνεργασία με τον εκκαθαριστή, την Τράπεζα της Ελλάδος και τα οικονομικά υπουργεία, θα έχουμε καταλήξει σε πρόταση».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προαναγγέλλει επίσης κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί στο τέλος του 2017, ενώ κάνει επίσης λόγο για αδικίες της νέας ΚΑΠ για τους νέους αγρότες και τάσσεται κατά της «γεωργίας του καναπέ».