«Μετά από επτά χρόνια κρίσης που ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρώπης και δημιούργησε μια πολύ αρνητική κατάσταση για τη χώρα μου σήμερα με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα γυρίζει σελίδα. Αυτή η νέα εποχή μας καλεί να σχεδιάσουμε ένα μέλλον πιο δημιουργικό που δεν θα έχει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος».
Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν συναντώνται με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες.
O Αλέξης Τσίπρας επικέντρωσε στον στόχο της αντιμετώπισης της ανεργίας.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να μειωθεί στο 21,2% η ανεργία, όμως παραμένει ποσοστό μη αποδεκτό για μια χώρα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.
Έθεσε έτσι ως πρώτο στόχο την αντιμετώπιση του braind drain.
Αυτό θα γίνει μέσα από την αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τις επενδύσεις, την ολοκλήρωση αυτού του τρίτου προγράμματος ώστε «να είναι το τελευταίο και η Ελλάδα να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές χρήματος».
Επίσης «μπροστά σε αυτόν τον στόχο πήραμε δύσκολες αποφάσεις, με πολιτικό κόστος, αλλά εμπνεόμενοι από την ελληνική μυθολογία όπως ο Οδυσσέας έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες, έτσι και εμείς προχωρούμε με αποφασιστικότητα για να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση», υπογράμμισε.
Πήραμε δύσκολες αποφάσεις με πολιτικό κόστος, αλλά εμπνεόμενοι από την ελληνική μυθολογία όπως ο Οδυσσέας έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες pic.twitter.com/QMxcZm4T11
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 8 Σεπτεμβρίου 2017
Αναφερόμενος στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είπε ότι πρόκειται για ένα ίδρυμα που συμβολίζει την επιστροφή της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα γιατί αυτός ο υπέροχος χώρος που στεγάζει την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης, αποτελεί ένα εξαιρετικά θετικό παράδειγμα για την αρμονική συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα, επίσης ότι μπορούν να πραγματοποιούνται μεγάλα έργα στον τόπο και να τελειώνουν στην ώρα τους και να αξιοποιούνται με τον καλύτερο για την κοινωνία τρόπο.
Δεν έχει υπάρξει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης μια τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Με κόστος & πληγές που μπορούμε να επουλώσουμε. pic.twitter.com/m1E6auhkp7
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 8 Σεπτεμβρίου 2017
Για την προσπάθεια δημιουργίας φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, μίλησε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας.
Τόνισε ότι «σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε τομές», και είπε ότι θέλει να ακούσει τους επιχειρηματίες και να του απαντήσουν δύο βασικά ερωτήματα: Όσοι ήδη επενδύουν στην Ελλάδα, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και όσοι δεν έχουν επενδύσει ακόμα, ποιος είναι ο λόγος που τους κάνει να είναι επιφυλακτικοί.
Σημείωσε ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους της κυβέρνησης στην προσπάθεια να βγει οριστικά από τα προγράμματα επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018.
Είπε ότι προσωπικά θα είναι επικεφαλής μιας task force που θα είναι σε θέση, αν καθίσταται ανάγκη, να εξετάζει τις σημαντικές επενδύσεις και να διευκολύνει, όπως μπορεί, την προσπάθεια να υπάρξει μια ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα που θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ελληνική οικονομία για να ξεπεράσουμε την κρίση.
«Η Ελλάδα είναι μια πραγματική ευκαιρία, μετά από μια τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια», είπε, τονίζοντας ότι δεν έχει υπάρξει σε άλλη χώρα στην Ευρώπη τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια σε τόσο μικρό διάστημα.
Ώστε η Ελλάδα του 2018 να σταθεί στις δικές της δυνάμεις. https://t.co/k8A9OlkpAj (2/2)
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 8 Σεπτεμβρίου 2017
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες να δουν την Ελλάδα ως ένα σημαντικό ελκυστικό επενδυτικό προορισμό -«και γι΄ αυτή σας την επιλογή δεν θα μετανιώσετε».
«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος
«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό συναντώνται με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες.
Ο κ. Μακρόν είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι μπορεί να εγγυηθεί τη φιλική στάση της Γαλλίας, τη στήριξη στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει η Γαλλία να βοηθά την Ελλάδα για να βγει από την κρίση και πως οι Γάλλοι επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια.
Ο Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε την παρουσία γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σχολιάζοντας:
«Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ», για να υπογραμμίσει ότι θέλει αυτός ο δεσμός να παραμείνει δυνατός. Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που ήδη επιχειρούν στη χώρα μας, τόνισε:
«Εσείς που είστε χρόνια στην Ελλάδα, θέλω να δώσετε νέα ενέργεια, νέα κινητήρια δύναμη στις επενδύσεις στην Ελλάδα». Πιάνοντας το νήμα και από τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες να μιλήσουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και πώς μπορεί τόσο η ελληνική όσο και η γαλλική κυβέρνηση να βοηθήσουν να ξεπεραστούν τα εμπόδια.