Τρεις θα είναι οι βασικοί άξονες της βαρυσήμαντης ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, απόψε, στην Πνύκα, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.
Αυτοί θα είναι:
– Το όραμα για την επανίδρυση της Ευρώπης.
– Θαρραλέες τομές για τον εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης, καθώς είναι αναγκαία η δημοκρατική εμβάθυνσή της.
– Η έννοια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, ώστε η μεταφορά της εθνικής κυριαρχίας σε υπερεθνικούς θεσμούς να μην ισοδυναμεί με υποχώρηση της Δημοκρατίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον τρόπο αυτόν αναμένεται να εκφράσει την οπτική του αριστερού ευρωπαϊσμού με περισσότερη Δημοκρατία για περισσότερη Ευρώπη.
Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ του TRIBUNE για το παρασκήνιο της επίσκεψης Μακρόν
Το πέρασμα στην επόμενη μέρα μετά την κρίση, το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από γαλλικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς και το “μανιφέστο” του Γάλλου Προέδρου για τη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για το μέλλον της Ευρώπης σηματοδοτεί η επίσκεψη του Εμμανουέλ Μακρόν.
Την ίδια ώρα στο κυβερνητικό επιτελείο ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στη σημερινή επίσκεψη, καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος επέλεξε ως πρώτο επίσημο ταξίδι του την Ελλάδα, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία που δίνουν τα Ηλύσια Πεδία στη συνεργασία με την Αθήνα, με τα απόνερα αυτής να φθάνουν όπως είναι λογικό και στην επικείμενη τρίτη αξιολόγηση που θα αποτελέσει και τον επόμενο κάβο για το Μέγαρο Μαξίμου.
Από την Ηρώδου Αττικού επιθυμούν τα μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν να “δείξουν” προς τη γρήγορη ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους εταίρους, στην επανεκκίνηση των συζητήσεων για την απομείωση του χρέους, αλλά και στην επιτυχή επόμενη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.
Ο υψηλός συμβολισμός της 24ωρης παραμονής του Γάλλου προέδρου στη χώρα μας σε συνδυασμό με τους επιχειρηματίες σημαντικών πολυεθνικών εταιριών που θα τον συνοδεύουν, τα μηνύματα που περιμένει η ελληνική πλευρά για την οικονομία, αλλά και η άνοδος του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ αναβαθμίζουν ακόμα πιο πολύ την παρουσία του στην Ελλάδα.
Αργά το απόγευμα, από τον λόφο της Πνύκας, οι Αλέξης Τσίπρας και Εμμανουέλ Μακρόν θα ξεδιπλώσουν το όραμά τους για τις απαιτούμενες θεσμικές και λειτουργικές αλλαγές στην Ευρώπη –αλλαγές που από εδώ και χρόνια επισημαίνει σε όλα τα διεθνή fora και σε κάθε ευκαιρία ο Αλέξης Τσίπρας, πριν ακόμα αναλάβει τα ηνία της χώρας.
Άλλωστε, το «σκηνικό» της Πνύκας προσδίδει τον υψηλότατο συμβολισμό που ήθελε και ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα αλλά για λόγους ασφαλείας δεν επελέγη τελικά για την ομιλία του.
Έναν σχεδόν χρόνο μετά ο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει την ευκαιρία από την Πνύκα να μιλήσει για την ανάγκη δημοκρατικής εμβάθυνσης και κοινωνικής λογοδοσίας των ευρωπαϊκών θεσμών στον ίδιο βράχο που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η Δημοκρατία ως πολίτευμα, κατά τις συνεδριάσεις της Εκκλησίας του Δήμου στη Αρχαία Αθήνα.
Μπίζνες αλά γαλλικά
Στο επιχειρηματικό κομμάτι της επίσκεψης προπαρασκευαστικές συζητήσεις έχουν ήδη γίνει στο Παρίσι από τον Γιώργο Κατρούγκαλο και έμφαση φαίνεται πως θα δοθεί στον τομέα των start up επιχειρήσεων πέρα από τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται από την παρουσία της Total στη χώρα μας και το ενδιαφέρον της για υδρογονάνθρακες, αλλά και της Societe General που φέρεται να δείχνει ενδιαφέρον για την Τράπεζα Αττικής.
Η Le Figaro αναδείκνυε χθες εξάλλου το γεγονός ότι από τους 40 περίπου επιχειρηματίες που θα συνοδεύσουν τον Γάλλο πρόεδρο, οι δέκα είναι επικεφαλής (και όχι απλώς εκπρόσωποι) των μεγαλύτερων και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων της Γαλλίας, δηλαδή των Τotal, Suez, EDF, Sanofi, Orpea, Bpifrance και Engie.
Δεδομένου ότι ο στόχος αυτής της… απόβασης είναι «η επιστροφή των επενδύσεων στην Ελλάδα» (σ.σ. μετά την αποχώρηση γαλλικών επιχειρήσεων που «πλήρωσαν την ελληνική κρίση όπως οι Carrefour, Crédit Agricole και Société Générale»), εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το ελληνικό επιχειρηματικό team που θα πάρει μέρος στις συζητήσεις.
«Είναι τα πρώτα ονόματα της γαλλικής οικονομίας. Θέλουν να στείλουν μήνυμα ότι η Γαλλία θα συνοδεύσει την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης και να την βγάλουν από τη μιζέρια» σχολιάζει ο Νίκος Βερνίκος, πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Ο ίδιος μάλιστα εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί οι επικεφαλής αυτών των επιχειρήσεων και όχι απλοί εκπρόσωποί της θα συνοδεύσουν τον Εμανουέλ Μακρόν.
Σημειώνεται ότι η Γαλλία διατηρεί, παρά την οικονομική κρίση, μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Μεταξύ των επιχειρηματιών θα βρίσκεται και ο Nicolas Dufourcq, διευθυντής της Bpifrance -έρχεται μετά από ελληνικό αίτημα, αφού η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει τράπεζα επενδύσεων.
«Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, η Γαλλία αρχίζει να επιστρέφει στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια κάποιες εταιρείες πλήρωσαν τα σπασμένα και εγκατέλειψαν τη χώρα, όπως το Carrefour, η Crédit agricole και η Société générale.
Στο πλαίσιο του μεγάλου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η εταιρεία της Μασσαλίας CMA CGM υπέγραψε μόλις συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε κονσόρτιουμ με τη Γερμανία.
Έτσι, αντίθετα με το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο πέρασε σε κινεζικό έλεγχο, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης παραμένει ευρωπαϊκό.
Αυτό έχει στρατηγική σημασία για τη Γαλλία, η οποία θέλει να φρενάρει την επιθετικότητα του Πεκίνου στη νότια Ευρώπη.
Άλλες επιχειρήσεις, όπως η Suez και η EDF, είναι υποψήφιες για την εξαγορά των εταιρειών νερού και ηλεκτρισμού, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ.
Οσο για την Total, ενδιαφέρεται για τις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη.
Ολα αυτά επαρκούν στην Ελλάδα για να φθάσει τον στόχο των 1.9 δισ. ευρώ ιδιωτικοποιήσεων για το 2017;
«Αναμφίβολα όχι, αλλά αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον στέλνει ένα μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές για μια Ελλάδα, η οποία βγάζει το κεφάλι από το νερό» σχολιάζει ο Νίκος Βερνίκος.
«Από τις 24 Ιουλίου 2017 και μετά την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η διεθνής κοινότητα δεν μας κοιτάζει πια με το ίδιο μάτι» προσθέτει.
Οι ελληνικές εταιρίες που θα ανοίξουν τα χαρτιά τους
Η προετοιμασία έγινε από τα διπλωματικά γραφεία του Αλέξη Τσίπρα και του Εμ. Μακρόν σε συνεργασία με τις δύο πρεσβείες.
Επίσημη «λίστα» για τη σύνθεση της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής δεν έχει δοθεί, κατά τις πληροφορίες, μεταξύ άλλων έχουν προσκληθεί για το ελληνο-γαλλικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Ιδρυμα Νιάρχος οι κάτωθι:
Δημήτρης Παναγιωτάκης (ΔΕΗ)
Βαρδής Βαρδινογιάννης (Motor Oil)
Στάθης Τσοτσορός (ΕΛΠΕ)
Μαθιός Ρήγας (Energean Oil & Gas)
Δημήτρης Κοπελούζος (όμιλος Κοπελούζου)
Ευάγγελος Μυτιληναίος (όμιλος Μυτιληναίου)
Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)
Δημήτρης Κούτρας (ΑΚΤΩΡ)
Απόστολος Αλεξόπουλος (Δομοτεχνική)
Νικόλας Θεοδωρίδης (Αρχιρόδον)
Σωκράτης Λαζαρίδης (Χρηματιστήριο Αθηνών)
Γιώργος Χατζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς)
Βασίλης Ράπανος (Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,92%)
Παναγιώτης Θωμόπουλος (Εθνική Τράπεζα)
Νίκος Καραμούζης (Eurobank)
Παναγιώτης Ρουμελιώτης (Τράπεζα Αττικής)
Νίκος Στασινόπουλος (ΒΙΟΧΑΛΚΟ)
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (ΕΥΔΑΠ)
Κωνσταντίνος Μέλιος (ΟΛΘ)
Γιώργος Κορρές (Κορρές)
Νίκος Κουτσιανάς (Apivita)
Γιάννης Μανταλάς (Mediterra)
Νίκος Ευθυμιάδης (Ομιλος Αγροτεχνολογίας Ρεδεστός)
Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Chipita)
Εμμανουήλ Δομαζάκης (Creta Farm)
Ιωάννα Παπαδοπούλου (Παπαδοπούλου)
Βασίλης Ζαφειρόπουλος (Dogma Gourmet)
Μαρία Σκλαβενίτη (Σκλαβενίτης)
Βασίλης Μάκιος (Corallia)
Xάρης Μπρουμίδης (Vodafone)
Πάνος Παπαδόπουλος (Forthnet)
Γιώργος Γιορδαμλής (Prisma Electronics)
Χριστιανός Χατζημηνάς (Theon Sensors)
Κωνσταντίνος Αποστολίδης (Raycap)
Νίκος Κοντός (Raymetrics)
Γιάννης Δοξαράς (Warply)
Πολυχρόνης Συγγελίδης (Viamar)
Θεόδωρος Βασιλάκης (Aegean Airlines)
Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος (Costa Navarino)
Θεόδωρος Βενιάμης (Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών)
Θεόδωρος Φέσσας (ΣΕΒ)
Θανάσης Σαββάκης (ΣΕΒ Βορείου Ελλάδας)
Γιάννης Ρέτσος (Ξενοδοχεία Ηλέκτρα – ΣΕΤΕ)
Θεόδωρος Τρύφων (Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχάνων)