Οι Έλληνες πιλότοι των F-16, των Μιράζ 2000-5 και των F-4 το έχουν διαπιστώσει πρώτοι.
Τελευταίως οι Τούρκοι πιλότοι (αυτοί που συνεχίζουν τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο) έχουν αλλάξει συμπεριφορά:
«Εμφανίζονται αγχωμένοι, δεν έχουν στρατηγική και πολλές φορές εισέρχονται στο FIR Αθηνών με σχηματισμό και εν συνεχεία με την πρώτη αναχαίτιση χάνονται», είπε στο «Βήμα» χειριστής ενός Μιράζ στη βάση της Τανάγρας.
»Χάνονται; Πώς; Σπανίως εξέρχονται του εθνικού εναέριου χώρου σε σχηματισμό, φεύγουν κατά μόνας, αφού δεν μπορούν να βρουν το ταίρι τους». Εξήγησε. Τι συμβαίνει λοιπόν;
Οι εκκαθαρίσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και κυρίως στην Πολεμική Αεροπορία, με διαταγές του Ταγίπ Ερντογάν έχουν μειώσει δραματικά των αριθμό των πιλότων της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της και η γερμανική Handelsblatt από τους 1.350 πιλότους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας έχουν απολυθεί (ή έχουν φυλακιστεί) 380.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα» η κατάσταση στην Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας έγινε δραματική.
Δεν είναι μόνον που το ΝΑΤΟ το επισημαίνει, είναι και το γεγονός ότι η Άγκυρα ζήτησε από το Πακιστάν να στείλει στην Τουρκία εκπαιδευτές για να εκπαιδεύσει νέους πιλότους στην τουρκική αεροπορία, αφού και το Πακιστάν διαθέτει F-16. Ένα όμως αίτημα που προσκρούει στις αντιρρήσεις του ΝΑΤΟ.
Η Άγκυρα ζήτησε ακόμα να εκπαιδευτούν Τούρκοι πιλότοι στις ΗΠΑ, αλλά επίσης το αίτημα αυτό δεν προχώρησε.
Επιπλέον σύμφωνα με μαρτυρίες Ελλήνων πιλότων το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν στο Αιγαίο σε μαχητικά αεροσκάφη και Τουρκάλες πιλότοι, τόση μεγάλη έλλειψη έχουν.
Σύμφωνα με τουρκικές ιστοσελίδες, η Άγκυρα, προφανώς για να καλύψει το κενό κάλεσε να επανέλθουν στην ενεργό υπηρεσία απόστρατοι πιλότοι, κάτι που προκάλεσε τη διαμαρτυρία των οικογενειών τους.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η Πολεμική Αεροπορία της γείτονος δεν διαθέτει πλέον αρκετούς (και έμπειρους) πιλότους για τα 240 F-16 που είναι η δύναμή της και για τα 49 παλαιότερα Φάντομ.
Πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος αναλογούσαν 1,5 πιλότοι για κάθε μαχητικό ενώ τώρα μόλις 0,8:
«Η τουρκική πολεμική αεροπορία έχει χάσει εξ αιτίας της απόπειρας πραξικοπήματος ένα μεγάλο μέρος της εμπειρίας και του know-how της», δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Άρντα Μεβλέτογλου στο πρακτορείο Reuters
Το εκτιμούν οι Έλληνες πιλότοι
Η Πολεμική μας Αεροπορία, παρακολουθεί την όλη κατάσταση με έκδηλη ανησυχία, τη στιγμή που η Άγκυρα επιμένει στις προκλήσεις, στις χαμηλές πτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά και βραχονησίδες και η έλλειψη εμπειρίας (καθώς και ψυχραιμίας) των Τούρκων πιλότων εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους, δήλωσε στο Βήμα ανώτατος αξιωματικός (Ι) της Πολεμικής Αεροπορίας.