Τα Σκόπια επισκέπτεται ο Νίκος Κοτζιάς την Πέμπτη για να ανταποδώσει την επίσκεψη του ομολόγου του Νίκολα Ντιμιτρόφ στα μέσα Ιουνίου στην Αθήνα.
Είναι η τρίτη επίσκεψη του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στα Σκόπια, αρχής γενομένης το 2015, όταν επισκέφθηκε όλες τις πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, σε ένα πρώτο ταξίδι γνωριμίας και συνεργασίας με τη γειτονιά της Ελλάδας.
Στις 25 Αυγούστου 2016 ο Νίκος Κοτζιάς επισκέφθηκε για δεύτερη φορά τα Σκόπια όπου πέρα των επαφών που είχε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, μίλησε και στην διπλωματική ακαδημία της ΠΓΔΜ.
Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, επισκέπτεται και πάλι τη βόρεια γείτονα.
Μόνο που αυτή τη φορά υπάρχει μια νέα κυβέρνηση μετά από περίπου ένα χρόνο πολιτικής αστάθειας, με την ελπίδα και την διάθεση να βρεθεί σύγκλιση σε μια σειρά ζητημάτων που δοκιμάζουν και συνδέουν τις σχέσεις των δυο χωρών.
Μετά την πολύ επιτυχημένη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες του γράφοντος, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μεταξύ των αντιπροσωπειών των δυο χωρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, Memorandum of Understanding (MoU), ο Νίκος Κοτζιάς με τον ομόλογο του Νίκολα Ντιμιτρόφ θα «επικαιροποιήσουν» την πρόοδο των MoU αλλά και την διεύρυνση τους που περιλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών σε τομείς σχεδόν 10 υπουργείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα MoU θα απασχολήσουν το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεων των δυο Υπουργών και των αντιπροσωπειών τους, ενώ θα υπάρξουν συζητήσεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, ενώ θα γίνει και διερεύνηση προθέσεων για το ονοματολογικό.
Στις προηγούμενες επισκέψεις του ο Νίκος Κοτζιάς είχε επαφές και συνομιλίες τόσο με τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον ΥΠΕΞ αλλά και τους αρχηγούς τον κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες από τα Σκόπια, δεν επιβεβαιώνουν το κλείσιμο των συναντήσεων τόσο με τον Πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι όσο και με τον Πρόεδρο του VMRO Νίκολα Γκρουέφσκι.
Όπως ανέφεραν πηγές από τα Σκόπια, υπάρχει σκεπτικισμός στην Κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ για τη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον Αλβανό Πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, χωρίς να γίνεται σαφής αναφορά για τους λόγους αυτού του σκεπτικισμού.