Νομοσχέδιο που θα καταργεί τις πανελλήνιες εξετάσεις εντός τριετίας αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα στη Βουλή, ενώ για το θέμα θα συναντηθούν – εκτός απροόπτου – σήμερα ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.
«Οι μαθητές που θα μπουν φέτος στην Α΄ Λυκείου δεν θα δώσουν πανελλήνιες», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε μια από τις πολλές συσκέψεις που είχε το πρωί, χθες, με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του και που αποκαλύπτει σήμερα το real.gr οι πανελλήνιες εξετάσεις θα αντικατασταθούν από ένα «ελληνικό μπακαλορεά», που, μεταξύ άλλων:
– Στην Β΄ και Γ΄ Λυκείου οι μαθητές θα εξετάζονται σε έξι μαθήματα, τα τέσσερα εκ των οποίων – σύμφωνα πάντα με τον αρχικό σχεδιασμό – θα είναι υποχρεωτικά και τα δύο επιλογής. Μεταξύ των υποχρεωτικών μαθημάτων αναμένεται να είναι η γλώσσα, η ιστορία και τα μαθηματικά.
– Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, ο βαθμός θα προέρχεται, σύμφωνα με τις εισηγήσεις, κατά 80% από γραπτές εξετάσεις και το 20% από τις προφορικές.
– Οι γραπτές εξετάσεις θα γίνονται κάθε Φεβρουάριο και Μάιο ή Ιούνιο στην Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Συνολικά, δηλαδή, οι μαθητές θα δίνουν γραπτές εξετάσεις τέσσερις φορές.
– Οι γραπτές εξετάσεις θα γίνονται σε περιφερειακό επίπεδο και η βαθμολόγηση των γραπτών θα γίνεται από εκπαιδευτικούς άλλης περιφέρειας.
– Τις πρώτες χρονιές, οι μαθητές θα μπορεί να υπολογίζουν ή όχι τη βαθμολογία της Β΄ Λυκείου αναλόγως εάν είναι ευνοϊκή για αυτούς ή όχι.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει σήμερα και αύριο συσκέψεις με κορυφαίους υπουργούς και στενούς του συνεργάτες για την προετοιμασία ενόψει της ΔΕΘ και την επίσκεψη Μακρόν, στην Αθήνα, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ατζέντα της σημερινής συνεργασίας του πρωθυπουργού με τον Κ. Γαβρόγλου περιλαμβάνει τα εξής θέματα:
-Το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, για το οποίο το αρμόδιο Υπουργείο δηλώνει καθ’ όλα έτοιμο. Οι εκπαιδευτικοί είναι στις θέσεις τους και τα βιβλία στα σχολεία, «περιμένοντας» τους μαθητές. Στο θέμα αυτό εντάσσεται και το ζήτημα που ανέκυψε από την κατάργηση του νόμου για τους σχολικούς διευθυντές τον περασμένο Απρίλιο (είχε κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας). Από τη στιγμή εκείνη το Υπουργείο κινήθηκε ταχύτατα και με τρόπο αθόρυβο θα έλεγε κανείς, 7.500 διευθυντές (από 10.000 υποψηφίους) βρίσκονται στα σχολεία τους από την 1η Αυγούστου.
-Ιδιαίτερο βάρος δίνει επίσης το Υπουργείο Παιδείας στην Β’ και Γ’ Λυκείου, τάξεις στις οποίες φιλοδοξεί να δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο. Το θέμα αυτό σχετίζεται άμεσα με το ζήτημα των πανελλαδικών εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
-Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που θα προκύψει από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, είναι, επίσης, ψηλά στην ατζέντα του αρμόδιου Υπουργείου και της κυβέρνησης συνολικώς.
-Το νομοσχέδιο για την εκκλησιαστική εκπαίδευση.
-Η υλοποίηση, τέλος, όσων προβλέπει ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για την Γ’Βάθμια Εκπαίδευση αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνεργασίας του πρωθυπουργού και του υπουργού Παιδείας.