Ενώ η Αθήνα έχει διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι διμερές, ξεκαθαρίζοντας σε τρίτους να μην εμπλακούν στις διαπραγματεύσεις, οι Σκοπιανοί προσπαθούν να εμπλέξουν κι άλλες χώρες επιδιώκοντας να ασκηθούν πιέσεις προς την Ελλάδα.
Ο αλβανικής καταγωγής αντιπρόεδρος της σκοπιανής κυβέρνησης, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μπουγιάρ Οσμάνι, δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του το επόμενο διάστημα θα επικεντρωθεί στο ζήτημα της ονομασίας, προκειμένου να επιταχυνθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA.
Ο Οσμάνι, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, σημείωσε ότι οι επισκέψεις του την Τετάρτη στο Βερολίνο και στην Αθήνα αργότερα εντός του μηνός, όπως και η επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, στα τέλη του μήνα, κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Το ζήτημα αυτό [σ.σ. της ονομασίας] αποτελεί ήδη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει δύο σημαντικά ζητήματα: το θέμα της γλώσσας και της συμφωνίας με τη Βουλγαρία.
»Τώρα έχουμε την ενέργεια να επικεντρωθούμε στο ζήτημα της ονομασίας. Αναμένουμε στον δρόμο αυτό να έχουμε όσο το δυνατό περισσότερους φίλους και, ως εκ τούτου, το σύνολο της δραστηριότητας της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην επικοινωνία με όλες τις χώρες, όπως και με τον νότιο γείτονά μας και με τους άλλους γείτονες.
»Να εκμεταλλευτούμε αυτό το θετικό κλίμα που έχουμε στη χώρα, στην περιοχή, στις Βρυξέλλες, στα κράτη-μέλη της ΕΕ, προκειμένου να κλείσουμε τα ζητήματα και να κάνουμε ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», δήλωσε, σύμφωνα με το MIA, ο Οσμάνι πριν από τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τους Πρέσβεις των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Σχετικά με την ανάληψη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Βουλγαρία, την 1η Ιανουαρίου 2018, ο Οσμάνι ανέφερε ότι στις συναντήσεις με την ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας έχει ήδη συζητηθεί το ενδεχόμενο να οργανώσει η Σόφια μία συνάντηση με τις χώρες-φίλες της πΓΔΜ και τους Πρέσβεις στην ΕΕ, όπου τα Σκόπια θα παρουσιάσουν τα σχέδια τους για τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό.
Ο Οσμάνι επεσήμανε ότι «την προεδρία της ΕΕ θα αναλάβουν κατά σειρά η Βουλγαρία, η Αυστρία και η Ρουμανία, τρεις χώρες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή και δεν θέλουν να παραμένει αυτή μια “μαύρη τρύπα” στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και για το λόγο αυτό θα θέσουν το θέμα υψηλά στην ατζέντα της προεδρίας τους».
Ύποπτο παιχνίδι αλβανικών εθνικιστικών κύκλων
Να σημειωθεί εδώ ότι είναι πιθανό η προσπάθεια εμπλοκής τρίτων στα ονοματολογικό, που επιχειρεί ο Αλβανός αντιπρόεδρος των Σκοπίων, ίσως αποσκοπεί στην υπονόμευση των διαπραγματεύσεων ώστε να οδηγηθούν σε αδιέξοδο για να μπορέσουν στη συνέχεια οι Αλβανοί των Σκοπίων να εφαρμόσουν τα χειρότερα σενάρια της ατζέντας τους, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η διχοτόμηση του κρατιδίου.
Οργή από το ΥΠΕΞ για νέους αλυτρωτισμούς
Την Τετάρτη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε τη συμμετοχή του Γενικού Προξένου της πΓΔΜ στο Τορόντο, κ. Jovica Palashevski, σε αλυτρωτική εκδήλωση με την οποία παραβιάζεται για άλλη μία φορά από την πΓΔΜ η Ενδιάμεση Συμφωνία που επιτάσσει την αποχή από κάθε ενέργεια υποστήριξης εδαφικών διεκδικήσεων».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «στην εκδήλωση αυτή, ο κ. Palashevski απηύθυνε χαιρετισμό σε εξέδρα με φόντο αλυτρωτικά σύμβολα και χάρτη της πΓΔΜ, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ελληνικά εδάφη».
Και συνεχίζει η ανακοίνωση:
«Η νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ δηλώνει ότι θέλει να γίνει μία νέα αρχή στις σχέσεις της με την Ελλάδα.
»Ωστόσο, παρά τις αλλαγές προσώπων, φαίνεται ότι ο αλυτρωτισμός εξακολουθεί να παραμένει η κυρίαρχη κρατική ιδεολογία και η καθημερινή πολιτική πρακτική στη γειτονική χώρα.
»Η εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού, ο σεβασμός των συνόρων και η έμπρακτη τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευόδωση των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών της πΓΔΜ».
Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει την ανάμιξη ή εμπλοκή τρίτων στο ζήτημα της ονομασίας, θέση που έχουν αποδεχτεί επισήμως ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένους αναλυτές που βρίσκονται σε επικοινωνία με το TRIBUNE, οι Σκοπιανοί εκτός από επικοινωνιακές κορώνες δεν έχουν προχωρήσει σε καμία κίνηση καλής θέλησης προς την Ελλάδα, πράγμα που δυσχεραίνει τη θέση του κρατιδίου και διαιωνίζει την απομόνωσή του.
“Τα Σκόπια οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι τόσο σημαντικά όσο νομίζουν ή όσο τους έλεγαν στο παρελθόν. Οι αδιέξοδες πολιτικές που έχουν ακολουθήσει έως σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα την απομόνωσή τους, από την οποία δεν πρόκειται να βγουν εάν δεν καθίσουν με την Ελλάδα και μόνο με την Ελλάδα να βρουν λύση στο όνομα. Οποιαδήποτε ανάμιξη τρίτων δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα και θα αποδειχτεί ολέθρια για την ίδια την υπόστασή τους”, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά.