Στη Λαμία μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός για το 2ο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο, όπου στις 7.30 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η ομιλία του, στο περιφερειακό Δημοτικό Θέατρο Ρούμελης.
Οι 4 θεματικές ενότητες του διημέρου, που θα έχουν σχέση με την ανάπτυξη και την ανάκτηση της εργασίας, (επιχειρηματικότητα – ανάπτυξη της υπαίθρου, περιβάλλον – ενέργεια, αγορά εργασίας – κοινωνική οικονομία – προνοιακή πολιτική, υποδομές – τουρισμός – δημόσιοι πόροι) και τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία αντιμετωπίζεται από το Μαξίμου ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για απαντήσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Το κλίμα με την ΝΔ πολώνεται μέρα με την μέρα με το Μαξίμου να σηκώνει το «γάντι» βλέποντας πως η μετωπική σύγκρουση θα οδηγήσει πιο γρήγορα στη χάραξη των διαχωριστικών γραμμών που θέλουν να βάλουν με την γαλάζια παράταξη το επόμενο διάστημα.
Η σημασία που δίνεται στο συγκεκριμένο συνέδριο από το Μαξίμου γίνεται φανερό από το γεγονός πως θα συμμετέχουν συνολικά 12 υπουργοί. Χθες και σήμερα οι Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Σταθάκης, Χρήστος Σπίρτζης, Έφη Αχτσιόγλου, Βαγγέλης Αποστόλου, Αλέξης Χαρίτσης, Γιάννης Τσιρώνης, Σωκράτης Φάμελλος, Θεανώ Φωτίου, Ράνια Αντωνοπούλου, Έλενα Κουντουρά, και ο Στέργιος Πιτσιόρλας πραγματοποιούν παρεμβάσεις που άπτονται των τομέων των χαρτοφυλακίων τους.
Μετά την ώθηση που κατέγραψε η ελληνική οικονομία, κατά τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, η παραγωγική ανασυγκρότηση εισέρχεται πλέον σε πιο ουσιαστικό στάδιο. Αυτό διαφάνηκε άλλωστε και από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο οποίος μίλησε για τον σχεδιασμό της χώρας στη μεταμνημονιακή περίοδο, με αναπτυξιακούς όρους και όχι με ευχολόγια.
Ο Αλέξης Τσιπρας προανήγγειλε δίκαιη ανάπτυξη που θα επιστρέψει στην κοινωνία μέρος των θυσιών που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια, και αυτή η ανάπτυξη περνά από την τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως άλλωστε είχε υπογραμμίσει ο ίδιος, κατά τη συνάντησή του με τους 13 περιφερειάρχες, κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα τις αναπτυξιακές δυνατότητες και τις ανάγκες των πολιτών όσο η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία και καλείται να ξεπεράσει τα κομματικά πλαίσια και να λειτουργήσει συλλογικά υπέρ του κοινού καλού. Για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση θα διαθέσει κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που διαθέτει, είτε μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, είτε μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, είτε μέσω ΕΣΠΑ.
Η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί στρατηγικό στόχο για την κυβέρνηση και αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται καλύτερα, όταν τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι περιφέρειες και οι δήμοι. Η πολύ καλή παρουσίαση του προηγούμενου συνεδρίου στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο έκλεισε με την ανακοίνωση της δημιουργίας Αναπτυξιακού Ταμείου Δυτικής Μακεδονίας που αποτελούσε αίτημα της περιφέρειας εδώ και πολλά χρόνια.
Απόψε, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος έχει αποστείλει σχετική επιστολή επτά σελίδων στον πρωθυπουργό (η οποία είδε το φως της δημοσιότητας μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ), θα παρουσιάσει τις μελέτες και τα σχέδια που έχει για τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και τα έργα υποδομής που χρειάζεται η περιοχή. Πάντως, ο Κώστας Μπακογιάννης θα διεκδικήσει πρώτα από όλα την αλλαγή της χρηματοδότησης της Περιφέρειας, η οποία κυμαίνεται σχεδόν στο μισό από πολλές άλλες Περιφέρειες.
Υπενθυμίζεται, πάντως, πως ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει τις αλλαγές της χρηματοδότησης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και δεν θα καθορίζεται μόνο στη βάση πληθυσμιακών κριτηρίων, όπως ισχύει έως σήμερα.
Τσίπρας: Τέλος σε ένα χρόνο τα μνημόνια – Θα ενεργοποιηθούν δότες και όχι κόφτες
Tην πρώτη του συνέντευξη, μετά την έξοδο της χώρας στις αγορές, ύστερα από τρία χρόνια, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο τηλεοπτικό δελτίο τoυ ALPHA.
«Σταδιακά θα αποκλιμακωθούν τα επιτόκια και σε ένα χρόνο από σήμερα θα είμαστε σε θέση να εγκαταλείψουμε τα μνημόνια, υποστήριξε αρχικά ο πρωθυπουργός.
Όλος ο διεθνής Τύπος μετά από πάρα πολλά χρόνια μιλά για δυναμική επιστροφή της Ελλάδας, να επαναληφθεί η πετυχημένη αυτή έξοδος, να έχουμε μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων, ώστε σε ένα χρόνο από τώρα να μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας» είπε εν συνεχεία ο Αλέξης Τσίπρας,
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως οι πολίτες δεν θα δουν άμεσα τα αποτελέσματα, αλλά έχουμε καλύψει το 1/3 της καταστροφής, στην αγορά εργασίας ο δρόμος είναι μακρύς.
«Βρέθηκε ένα παράθυρο ευκαιρίας να δοθεί ένα επιτόκιο της τάξης του 5%» είπε ο πρωθυπουργός για την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές από την κυβέρνηση Σαμαρά, «το οποίο όμως δεν είχε συνέχεια ήταν στο πλαίσιο του να στηθεί ένα succses story».
‘Tα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, αλλά δεν εφησυχάζουμε»
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «δεν χρειάζεται να πανηγυρίζουμε, αυτό που λέμε είναι ότι κάνουμε μια αρχή, ξέρουμε ότι τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, αλλά δεν εφησυχάζουμε».
Για το χρέος ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη ρήτρα ανάπτυξης που εξασφάλισε η κυβέρνηση στη συμφωνία του Eurogroup.
«Το ΔΝΤ επιμένει στην περαιτέρω απομείωση του χρέους (…), δεν τελείωσε η διαδικασία, αλλά έχουν μπει τα θεμέλια για να μιλήσω και ως πολιτικός μηχανικός» δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος.
«Οι θεσμοί είναι που μας επιβάλλουν τους φόρους»
Έρχονται αυτοί που μας επιβάλλουν τους φόρους και μας λένε μειώστε τους φόρους», υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για την αντίστοιχη αναφορά της Ντέλιας Βελκουλέσκου στη συνέντευξη στη Nαυτεμπορική. Ο ίδιος αμφισβήτησε ευρύτερα τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχει πέσει τόσες φορές έξω
‘Τζογάρει μονίμως στο μαύρο η Ν.Δ.»
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε τα βέλη του στην αντιπολίτευση και ειδικά στη Ν.Δ.λέγοντας πως «τζογάρει μονίμως στο μαύρο και ευτυχώς για τη χώρα -όχι για την κυβέρνηση- έρχονται άλλα χρώματα. «Παραλάβαμε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής, σε ένα ασφυκτικό όριο που έληγε η ρευστότητα. Τώρα πλέον όλοι οι δείκτες αρχίζουν και βελτιώνονται» είπε.
Για τη φορολογία έρχονται αυτοί που μας επιβάλλουν τον στενό κορσέ και μας ζητούν να κάνουμε κάτι, μην τρελαθούμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Η επόμενη μέρα δεν θα είναι χειρότερη, έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε το αφορολόγητο, αλλά όσα εισπράξουμε θα δοθούν σε φοροελαφρύνσεις την ίδια στιγμή, ακριβώς όσα θα πάρουμε τόσα θα δώσουμε, είναι οξύμωρο», είπε και πρόσθεσε για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης:
«Σας υπογράφω πως εάν δεν ήμασταν εμείς κυβέρνηση θα έπαιρναν αμάσητα όλα τα μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές χωρίς αντίμετρα».
«Με την ανάπτυξη το 2017 να είναι κοντά στο 2% και το 2018 πάνω από το 2% και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης δεν θα ενεργοποιηθούν κόφτες, αλλά δότες», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
Τι είπε για το ασφαλιστικό
Για το ασφαλιστικό επέμεινε πως το 80% των ασφαλισμένων πληρώνει μικρότερες εισφορές και το 90% των αγροτών επίσης πληρώνει πολύ μικρότερες εισφορές. «Χτίζουμε ένα πλεονασματικό ταμείο (ΕΦΚΑ), ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχει ένα ποσοστό εργαζομένων που με ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία πιέζονται» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως κάποιοι «δυνατοί» το προηγούμενο διάστημα ήταν στη λούφα.
Για τη φοροδιαφυγή, ο κ. Τσίπρας είπε τα εξής:«Γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια. Και γίνεται προσπάθεια για τη φοροδιαφυγή που ελάμβανε χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Το μεγάλο πάρτι σταμάτησε. Δεν υπήρχε χώρος στη δημόσια σφαίρα, όποια πέτρα και να σήκωνες έβλεπες διαφθορά. Υπάρχει πολιτική βούληση για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».
«Φτάσαμε στο χείλος της καταστροφής για να δικαιώσουμε την εντολή της διαπραγμάτευσης»
Σχετικά με το αν είχε κάνει διαφορετικά κάποια πράγματα το 2015 τόνισε ότι η ζωή δεν χτίζεται με τα «αν». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αντιμετωπίσαμε δυσκολίες. Βρεθήκαμε στο φάσμα κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και μπροστά σε μία κυνική αντιμετώπιση που δεν είχα φανταστεί. Αυτό το ομολογώ.
Πιστεύω ότι αυτό που αφήσαμε πίσω μας από τη μάχη άλλαξε το αποτύπωμα της χώρας, από εκεί που ήμασταν ένας τεμπέλικος λαός μας βλέπουν ως ένα λαό που πληρώνει τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις που είχε» είπε.
Υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της περιόδου τονίζοντας ότι «έδωσα την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου με πίστη σε έναν σκοπό να κάνω διαπραγμάτευση. Φτάσαμε στο χείλος της καταστροφής για να δικαιώσουμε αυτή την εντολή».
Tι είπε για Βαρουφάκη
«Πήγαμε σε μια εκλογική αναμέτρηση που οι 2 στις 3 ερωτήσεις που γίνονταν σε μένα ήταν για τον κ. Βαρουφάκη» είπε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών.
“Ο κ. Βαρουφάκης έχει γράψει ένα βιβλίο εδώ και τρεις μήνες, μου κάνει εντύπωση πως 3 εφημερίδες την ίδια Κυριακή αποφάσισαν να έχουν το ίδιο θέμα. Επιχειρείται από την αντιπολίτευση και τα μέσα που τη στηρίζουν για αλλαγή ατζέντας» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως «το πρώτο 6μηνο του 2015 ήταν ένα 6μηνο μάχης του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης, ήταν μια σημαντική μάχη που δεν αφορά πρόσωπα ούτε καν εμένα, δεν με αφορά που ήμουν επικεφαλής μιας κυβέρνησης, για τον κ. Βαρουφάκη θέλω να πω κάτι και δεν θα ξαναμιλήσω, θα του ευχηθώ καλές πωλήσεις στο βιβλίο του».
«Δεν υπάρχει σύγκρουση κυβέρνησης – δικαιοσύνης, υπάρχουν προβλήματα στη δικαιοσύνη, τα οποία τα συζήτησα με τους δικαστικούς», ανέφερε ο πρωθυπουργούς, αλλά τόνισε πως δεν κατηγορεί συλλήβδην τους δικαστικούς, ούτε τους πολιτικούς, ούτε τους δημοσιογράφους. Η διάκριση των εξουσιών δεν αμφισβητείται από κανέναν, «άλλο όμως ανεξάρτητη δικαιοσύνη και άλλο ανεξέλεγκτη», τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός.
Καταλόγισε υποκρισία στις επικρίσεις της ΝΔ για τη θέση της κ. Θάνου, ως άμισθης συμβούλου του πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας πως ο κ. Πικραμμένος είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη και πως ο κ. Αθανασίου παραιτήθηκε για να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. «Άλλο η διάκριση των εξουσιών και άλλο η εξουσία των διακρίσεων» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.