Με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης τόσο στο επίπεδο της νομοθετικής πρωτοβουλίας όσο και στο μείζον εγχείρημα της εξόδου στις αγορές, συνεδριάζει σήμερα το πρωί στο κτίριο της Βουλής το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Αναφορικά πάντως με την έξοδο στις αγορές, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες συνιστούν «υπομονή», καθώς την Πέμπτη αναμένεται η απόφαση του ΔΝΤ για την κατ’ αρχήν έγκριση της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα (με προεξοφλημένη την αρνητική ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους), ενώ την Παρασκευή η S&P θα γνωστοποιήσει τη νέα αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία.
Αν και πρόκειται για την καθιερωμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που γίνεται στις αρχες του μήνα και θα συζητηθούν όλα τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής και οικονιμικής επικαιρότητας, ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από χθες και τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου έδωσε ένα σαφές στίγμα των προθέσεών του.
Κατά τις πληροφορίες, πλην του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ που ήδη συζητείται, παίρνουν σειρά οι νομοθετικές παρεμβάσεις των υπουργείων Παιδείας (για τα ΑΕΙ) και Υγείας (για την Πρωτοβάθμια Υγεία).
Επιθυμία της κυβέρνησης, είναι οι φάκελοι που βρίσκονται στα συρτάρια των υπουργών να ξεκολλήσουν και να υπάρξει και ένας καλύτερος συντονισμός. Και με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί προσωπικά το κυβερνητικό έργο μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, εστιάζει στο να επιταχυνθεί το νομοθετικό έργο.
Με την κυβέρνηση να έχει πλέον μπροστά της δύο καθαρά χρόνια διακυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να “τρέξει” τους υπουργούς του, οι οποίοι πλέον τελούν υπό τη δαμόκλειο σπάθη του ανασχηματισμού ανά πάσα στιγμή, αφού κανείς δεν μπορεί να τον αποκλείσει σε μία προσπάθεια “φρεσκαρίσματος” και διορθωτικών κινήσεων.
Το στρατηγικό σχέδιο που εξετάστηκε χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ και θα τεθεί επί τάπητος σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, στην Πολιτική Γραμματεία και το διήμερο Παρασκευής-Σαββάτου στην Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος χωρίζεται σε τρεις άξονες:
ο πρώτος άξονας αφορά την επιτυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές, αλλά και όλα τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου η χώρα να ανακτήσει την αξιοπιστία της και να αποκτήσει πλήρη και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές ως τον Αύγουστο του 2018.
Ο δεύτερος άξονας αφορά στον ανασχεδιασμό του κοινωνικού κράτους με ό,τι χρήματα μπορεί να διαθέσει το κράτος είτε από τον προϋπολογισμό, είτε από κοινοτικά κονδύλια, ώστε να στηριχθούν ομάδες που έχουν πληγεί βαρύτατα από την κρίση, αλλά και να δημιουργηθούν εργαλεία για να αλλάξει η κατάσταση σε συγκεκριμένα πεδία της οικονομίας και της κοινωνίας. Οι προχθεσινές εξαγγελίες Τσίπρα από το υπουργείο Εργασίας για «επιδότηση» εργαζομένων με μπλοκάκι, ώστε αυτοί να προσληφθούν κανονικά και να μετατραπούν σε μισθωτούς με πλήρη δικαιώματα από τους εργοδότες τους είναι ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα, που έχουν τεθεί επί τάπητος αυτές τις ημέρες στις συνεδριάσεις κομματικών και κυβερνητικών οργάνων.
Τέλος, ο τρίτος άξονας αφορά την ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και με τα χαρακτηριστικά της «δίκαιης ανάπτυξης» που διαρκώς παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση. Κατά πληροφορίες, πέραν της προσέλκυσης επενδύσεων, το οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν ήδη ορισμένα μέτρα με πλήρως αναπτυξιακό χαρακτήρα που αφορούν συγκεκριμένες επαγγελματικές και επιχειρηματικές κατηγορίες, αλλά και τη μεσαία τάξη γενικότερα.
Οι προχθεσινές εξαγγελίες Τσίπρα από το υπουργείο Εργασίας για «επιδότηση» εργαζομένων με μπλοκάκι, ώστε αυτοί να προσληφθούν κανονικά και να μετατραπούν σε μισθωτούς με πλήρη δικαιώματα από τους εργοδότες τους είναι ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα, που έχουν τεθεί επί τάπητος αυτές τις ημέρες στις συνεδριάσεις κομματικών και κυβερνητικών οργάνων.
«Έχουμε περάσει σε νέο κύκλο» ανέφεραν κομματικές πηγές μετά τη συνεδρίαση του ΠΣ, εξηγώντας ότι η πορεία της κυβέρνησης από εδώ και πέρα ουσιαστικά εκτείνεται σε δύο στάδια: αφενός έως τον Αύγουστο του 2018, οπότε και ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα, και αφετέρου από τότε έως την εκπνοή της τετραετίας.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η χώρα και η κυβέρνηση, έχοντας απελευθερωθεί από το κομμάτι της διαπραγμάτευσης, έχουν περάσει σε φάση εστίασης στην ανάπτυξη, στις κοινωνικές παρεμβάσεις, στην ανάπτυξη της κοινωνικής προστασίας, στις αναγκαίες θεσμικές τομές.
Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο της εισήγησης που θα παρουσιαστεί σήμερα στην Π.Γ. περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αφενός συνολική ανασκόπηση και απολογισμό της προηγούμενης περιόδου και αφετέρου αποτίμηση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί πλέον μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και της συμφωνίας που πέτυχε η κυβέρνηση για το ελληνικό χρέος. Ωστόσο, το κύριο βάρος της εισήγησης αναμένεται να δοθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό αναφορικά με τα ζητήματα που για την κυβέρνηση είναι κομβικής σημασίας.
Οι κύριοι άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού αφορούν την έξοδο στις αγορές, τον σχεδιασμό για να προετοιμαστεί το έδαφος ώστε μέχρι το 2018 να είναι έτοιμη η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και οριστικά και αμετάκλητα να βγει η χώρα στις αγορές. Κατά τις ίδιες πηγές, όσον αφορά στο ζήτημα της έκδοσης ομολόγου, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, βλέπει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και θα αποφασίσει το κατάλληλο timing.
Σε προτεραιότητα μπαίνει επίσης το μοντέλο της «δίκαιης ανάπτυξης» και το τι σημαίνει αυτό σε σχέση με την οικονομία και την κοινωνία, καθώς και η οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους.
Σήμερα πάντως, πιθανό να αναπτυχθεί από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και η κίνηση εξόδου της χώρας στις αγορές που φέρεται να προγραμματίζεται.
Εν τω μεταξύ, σήμερα, στις 17:00, θα συνεδριάσει επίσης η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου.