Μικροπολιτικά παιχνίδια από Μπακογιάννη με το μείζον εθνικό θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών επιχειρεί με τις δηλώσεις της να προκαλέσει ρήγμα στην κυβέρνηση, προβάλλοντας για κομματικά οφέλη την δήθεν διαφωνία Κοτζιά και Καμμένου -που έχει διαψευστεί επισήμως από την κυβέρνηση- την ώρα που το φλέγον ζήτημα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» η κ. Μπακογιάννη είπε:
«Όταν εμφανίζεται μία κυβέρνηση, της οποίας το υπουργείο Εξωτερικών λέει άλλα και το υπουργείο Άμυνας λέει άλλα, αυτό είναι τεράστιο πολιτικό θέμα, είναι μείζον θέμα» δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, σχετικά με την πολιτική τοποθέτηση των κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.
«Πώς διαπραγματεύεται ο υπουργός; Πώς θα διαπραγματευτεί ο κ. Κοτζιάς όταν ο κ. Καμμένος λέει ακριβώς τα αντίθετα από τον κ. Κοτζιά;» διερωτήθηκε, εξηγώντας ότι η διαπραγματευτική της δύναμη, όταν η ίδια ήταν υπουργός Εξωτερικών «ήταν η ενότητα της κυβέρνησης, της κοινοβουλευτικής ομάδας, η ενότητα της Βουλής».
Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν της απόφασης της Ελλάδας να ασκήσει βέτο στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, στο Βουκουρέστι το 2008.
«Χειρίστηκα το θέμα παίρνοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, την ονομαζόμενη ελληνική εθνική θέση για την επίλυση του Σκοπιανού.
»Αυτή η θέση ψηφίστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις του Κώστα Καραμανλή, ξαναψηφίστηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, από όλα τα κόμματα τότε -πλην του κ. Καρατζαφέρη και αυτό ήταν ένα τεράστιο διαπραγματευτικό ατού, σε μία εποχή που μας πίεζαν ασφυκτικά οι Αμερικάνοι και όλοι οι νατοϊκοί, να βάλουμε τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, με την ονομασία FYROM, όπως είχαν μπει σε όλα τα υπόλοιπα» είπε και πρόσθεσε:
«Εμείς εκείνη την εποχή ξέραμε ότι 180 αναγνωρίσεις είχαν υπάρξει -μεταξύ άλλων από την Αμερική και τη Ρωσία- με το όνομα Μακεδονία και ξέραμε ότι αν βάλουμε τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με το όνομα FYROM θα καταλήγανε νέτα σκέτα Μακεδονία και το θέμα θα είχε κλείσει και θα είχαμε χάσει μία διπλωματική μάχη ετών.
»Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα στο Βουκουρέστι δε δέχτηκε να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με το όνομα FYROM.
»Τότε κερδίσαμε μία μάχη πάρα πολύ δύσκολη και σας διαβεβαιώ ότι επί έξι μήνες, δε νομίζω στη ζωή μου να έχω δουλέψει περισσότερο».
«Ο Κώστας Καραμανλής ήταν απόλυτος σε αυτό το θέμα και κερδίσαμε την υποστήριξη έξι Ευρωπαίων πρωθυπουργών, οι οποίοι μας υποστήριξαν σε αυτή τη θέση και έτσι η απόφαση του ΝΑΤΟ, είναι μία απόφαση η οποία λέει ότι αν δε λυθεί το θέμα του ονόματος, τα Σκόπια δεν μπαίνουν στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι το μεγάλο κεκτημένο του Βουκουρεστίου» επισήμανε η κ. Μπακογιάννη.
Ερωτηθείσα εάν υπάρχει προσπάθεια στοχοποίησης του κ. Καμμένου από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η τομεάρχης της ΝΔ απάντησε:
«Ο κ. Καμμένος κάνει ό,τι μπορεί για να στοχοποιήσει ο ίδιος τον εαυτό του. Είναι το νούμερο ένα πρόβλημα αυτής της κυβέρνησης, κάνει ό,τι μπορεί και υποχρεώνει ολόκληρο τον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει σε διαδικασίες και σε πολιτικές αδιανόητες σε μία χώρα, όπου ένας υπουργός μιλάει με ισοβίτη 12 φορές.
»Ένα μόνο τηλεφώνημα θα έριχνε τον υπουργό σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, υπάρχει μείζον θεσμικό ερώτημα, τι είπε ο κ. Καμμένος με τον ισοβίτη».
Κληθείσα, εξάλλου, να σχολιάσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την τοποθέτηση της κ. Θάνου στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού η κ. Μπακογιάννη παρατήρησε:
«Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι, πρέπει και να φαίνεται έντιμη. Όταν μία πρόεδρος του Αρείου Πάγου, του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, αναλαμβάνει μία καθαρά πολιτική θέση, δέκα ημέρες μετά τη συνταξιοδότησή της, επιτρέπει σε κάθε Έλληνα πολίτη να σκεφθεί ότι ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος -θα το πω εγώ ευγενικά- “επηρεαζόταν” από κυβερνητικές αποφάσεις».