Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο “ταλαντούχος κύριος Έιντε” – Τι αποκαλύπτουν τα WikiLeaks – Συναντήσεις σε σαλόνια στα Βόρεια Προάστια

Ο “ταλαντούχος κύριος Έιντε” – Τι αποκαλύπτουν τα WikiLeaks – Συναντήσεις σε σαλόνια στα Βόρεια Προάστια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η “ευκαιρία” που έβλεπε ο διεθνής παράγοντας για να λυθεί το Κυπριακό τελικώς δεν απέδωσε καρπούς.

Ενεργειακά κοιτάσματα ανοιχτά της Κύπρου, αποδυναμωμένη Εγγυήτρια Ελλάδα λόγω κρίσης, ανάγκη διατήρησης της Τουρκίας του Ερντογάν σε τροχιά ένταξης -χωρίς πραγματικό αντίκρισμα βεβαίως- και πολλά άλλα, άνοιξαν την όρεξη διαφόρων και συγκεκριμένων συμφερόντων για επίσπευση μιας λύσης τώρα.

Ρόλο κλειδί στην πιο ευαίσθητη φάση των διαπραγματεύσεων είχε ο Νορβηγός πολιτικός και πλέον ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Έσπεν Μπάρθ Έιντε.

Ειδικός διαμεσολαβητής σίγουρα. Αλλά του ΟΗΕ; Σίγουρα;

Αμερικανικά “καλώδια”

Ήρεμων τόνων, πάντα χαμογελαστός και με μεγάλη καριέρα σε ανώτερα πολιτικά πόστα στη χώρα του την Νορβηγία, ο Έιντε θεωρείται τόσο καλός γνώριμος των διαδρόμων της εξουσίας όσο και εξαιρετικά φιλόδοξος.

Ποιος το λέει αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον, όχι ίσως τόσο όσο το πόσο πραγματικά φιλόδοξος θεωρείται.

Μέσα στις διαρροές αμερικανικών εμπιστευτικών σημάτων των WikiLeaks, το 2008, διαβάζει κανείς τα εξής:

“Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αμύνης Έσπεν Μπαρθ Έιντε είναι ένας από τους πλέον ισχυρούς πολιτικούς στην παρούσα κυβέρνηση της Νορβηγίας παρά το χαρτοφυλάκιο του Αναπληρωτή Υπουργού. Οι σχέσεις του με το ΥΠΕΞ, με δεξαμενές Σκέψης, ΜΚΟ και τον ΟΗΕ, καθώς και η επιρροή της τρέχουσας θέσης του θα του αποφέρουν πιθανώς είτε υπουργικό θώκο σε μια μελλοντική κυβέρνηση των Εργατικών είτε μια υψηλή θέση στον ΟΗΕ ή στην ΕΕ. Ο Μπαρθ Έιντε ενδιαφέρεται πρωτίστως για ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ και ενδεχομένως να ενδιαφέρεται για κάποιο μελλοντικό πόστο στον ίδιο τον ΟΗΕ”.

Πολύ σωστά διαβάζουμε σήμερα ότι τα “προέβλεψαν” όλα αυτά οι Αμερικανοί χρόνια πριν.

Ο Άιντε μετά και από υπουργικά πόστα στην χώρα του έφτασε να χειρίζεται εκ μέρους του ΟΗΕ το Κυπριακό ως νέο σταθμό της διεθνούς διπλωματικής του καριέρας.

Στο ίδιο απόρρητο διπλωματικό σήμα δε, ο Έιντε θεωρείται ότι ανήκει στην “περισσότερο συντηρητική πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος” και ο οποίος έλυνε και έδενε στο Υπουργείο Αμύνης, πίσω από μια αδύναμη Υπουργό η όποια ασχολείτο περισσότερο με πολιτικά ζητήματα.

Οι Αμερικανοί είχαν εντυπωσιαστεί από τις φιλοδοξίες του Έιντε οι οποίες έφτασαν στο σημείο, την Άνοιξη του 2008, να τον κάνουν “παρά την εναντίωση του Επικεφαλής Πολιτικής Ασφάλειας και του ένστολου στρατιωτικού προσωπικού, να πιέσει την Νορβηγία να στείλει μια μεραρχία στην Αϊτή, σε απάντηση αιτήματος του ΟΗΕ, ζητώντας μέχρι και από τις ΗΠΑ να αιτηθούν μια τέτοια αποστολή, ώστε να κινηθεί η απρόθυμη γραφειοκρατία”.

Σύμφωνα δε με πηγές των Αμερικανών μέσα στην Νορβηγική Κυβέρνηση, “ο Μπαρθ Άιντε χειραγώγησε (!) τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ρέιμοντ Γιόχανσεν ώστε να δηλώσει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών στήριζε μια τέτοια αποστολή (σ.σ. νορβηγικής μεραρχίας), όταν ο ίδιος ο ΥΠΕΞ δεν είχε πάρει θέση”.

Στο απόρρητο διπλωματικό σήμα των Αμερικανών σημειώνεται η έκπληξη και το σοκ μέσα στο νορβηγικό Υπουργείο Αμύνης, που κάποιος έβαλε τα προσωπικά του συμφέροντα μπροστά από τα στρατηγικά συμφέροντα της ίδιας του της χώρας.(!).

Ήταν βεβαίως σαφές στους Αμερικανούς ότι οι φιλοδοξίες του Άιντε τον καθιστούσαν κελεπούρι, αλλά οι πραγματικές του προδιαθέσεις θα έπρεπε να εξακριβωθούν.

Το τεστ για το κατά πόσο ο Άιντε θα ήταν καλός εξυπηρετητής αμερικανικών προτεραιοτήτων ήταν το εξής: ” …η σύσταση του Νορβηγικού Υπουργείου Αμύνης για το ποιο μαχητικό αεροσκάφος θα αγοραστεί, το αμερικανικό F-35 ή το σουηδικό Grippen…”. (One key test of Barth Eide’s inclinations will be the MOD recommendation on which fighter plane to purchase, the Joint Strike Fighter or the Saab Gripen ).

Στραβοί πιλότοι σε… F-35

Δεν πέρασαν πολλοί μήνες και σε νέο απόρρητο διπλωματικό σήμα τους οι Αμερικανοί δηλώνουν οι ίδιοι έκπληκτοι με το πόσο γρήγορα η νορβηγική Κυβέρνηση πρότεινε τελικώς για αγορά μαχητικού το αμερικανικό F-35 της Lockheed Martin… (The timing of the announcement was a surprise, coming earlier than expected, as was the exceptionally strong endorsement of the F-35 by the GON panel.).

Στη διαρροή μεταγενέστερου σήματος από Wiki Leaks διαβάζουμε για την συνάντηση του Αμερικανού Πρέσβη στην Νορβηγία με τον Αν. Υπουργό Αμύνης Έιντε. Κατά την συνάντηση, ο Έιντε εξήγησε στους Αμερικανούς ότι “πλέον είμαστε στην ίδια πλευρά και θα βοηθούσε εάν η αμερικανική Κυβέρνηση δημοσίως τόνιζε την δύναμη του μαχητικού και την βιωσιμότητα του προγράμματος και να επιβεβαίωνε ότι δεν υπήρξε αμερικανική πίεση για την αγορά του αεροσκάφους…”. (Looking ahead, Barth-Eide said we were now on the same side and it would be very helpful if the USG were to: –publicly stress the strength of the F-35 and the viability of the JSF program. –confirm there was no USG political pressure to buy the plane.).

Ο Έιντε ζητούσε ακόμη από τον Αμερικανό Πρέσβη να επισημάνει το χαμηλό κόστος του μαχητικού 5ης γενιάς που επιτυγχάνεται λόγω της τεράστιας παραγωγής 3200 (!) μαχητικών και του χρόνου της αγοράς, το 2016, όταν η παραγωγή του μαχητικού θα είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ο Έιντε φρόντισε επίσης να επισημάνει την πρώτη αγορά του νέου μαχητικού της Lockheed Martin από ξένη κυβέρνηση, και μάλιστα από μια σοσιαλιστική, κάτι που θα βοηθούσε τις ΗΠΑ να πουλήσουν το μαχητικό αυτό και σε άλλες κυβερνήσεις… (Barth-Eide stressed that Norway,s role as the second to buy into the program (following the US) was an important bellwether and would have a positive impact on other governments, decisions.).

Κατά πόσο θεωρείται πετυχημένο το πρόγραμμα F-35 το μάθαμε τον Απρίλη του… 2017 από εκτενές δημοσίευμα του Bloomberg με τίτλο: “Είναι το F-35 το λάθος του ενός τρισ. δολαρίων;”, αφιερωμένο στο ασυγκράτητο κόστος του προγράμματος του μαχητικού της Lockheed και σε μια σειρά αδυναμιών του στο πραγματικό πεδίο και στον τομέα των ηλεκτρονικών του που είναι ευάλωτα στο… hacking.

Σε κάθε περίπτωση τα αμερικανικά “καλώδια” του Wiki Leaks αποδεικνύουν την άριστη εξυπηρέτηση που προσέφερε ο Νορβηγός πολιτικός σε αμερικανικά συμφέροντα.

Όλοι οι άνθρωποι του Έιντε

Επανειλημμένως ο ΥΠΕΞ κος. Κοτζιάς έχει χαρακτηρίσει τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στο Κυπριακό λομπίστα που προωθεί μονόπλευρες σχέσεις, αποσυνδέοντας τον από την εικόνα του ΟΗΕ και τον Γενικό Γραμματέα του Γκουτιέρες.

Οι διαπραγματεύσεις στην Ελβετία για το Κυπριακό ήταν πλέον φανερό ότι ήταν εξαιρετικά εύθραυστες λόγω αδιαλλαξίας της Άγκυρας στο θέμα των Εγγυήσεων και της διατήρησης κατοχικών στρατευμάτων στο νησί.

Ο Ειδικός Διαμεσολαβητής Έιντε πραγματοποιούσε συνεχείς συναντήσεις με τα θεσμικά, επίσημα μέρη, αλλά όχι μόνο αυτά…

Καλά πληροφορημένες πηγές σημείωναν επισκέψεις του Έιντε, τον Ιούνιο, μεσούσης της διαπραγμάτευσης, σε σαλόνια των Βορείων Προαστίων και συναντήσεις με εφοπλιστές που συνδέονται με συγκεκριμένα κεντροδεξιά κόμματα αλλά και με επιχειρήσεις στην Νορβηγία.

Επιχειρήσεις που επί θητείας Έιντε στο Υπ. Αμύνης και μέσω της προβολής που τους έδινε, προωθούσαν τα “προϊόντα” τους, οπλικά συστήματα, κάποια εκ των οποίων πωλούνταν στην… Τουρκία.

Αυτά τα ραντεβού του Ειδικού Διαμεσολαβητή για το Κυπριακό στην Αθήνα, μεταξύ άλλων και με εκπροσώπους ΜΜΕ που εξαπολύουν με κάθε ευκαιρία σφοδρή κριτική στην πολιτική που ακολουθεί το ΥΠΕΞ, οι επισκέψεις του επί ελληνικού εδάφους πρώτα στην Τουρκική Πρεσβεία και μετά στο ΥΠΕΞ, καφεδάκια με εφοπλιστές στην Πλάκα, όλα αυτά ουσιαστικά ακύρωναν την απαραίτητη ιδιότητα που πρέπει να έχει ένας ειδικός απεσταλμένος για ένα ευαίσθητο θέμα όπως το Κυπριακό, την αμεροληψία και την εμπιστοσύνη.

Το Κυπριακό παραμένει άλυτο με πολλά μέρη του διεθνούς παράγοντα να καταλογίζουν ευθύνες στην ε/κ πλευρά και στην Αθήνα λόγω -μεταξύ άλλων-υποτιθέμενης αδιαλλαξίας στο θέμα ενός οδικού χάρτη για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Ουδέποτε όμως ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου κατέθεσε σχετική πρόταση για συγκεκριμένο πλάνο εγγυημένης, αποδεδειγμένης αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και μάλιστα το ξεκαθάρισε αυτό μπροστά στον ίδιο τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για διατήρηση στρατιωτών και επεμβατικών δικαιωμάτων της Άγκυρας στο κράτος-μέλος της ΕΕ (!), για τουλάχιστον 15 χρόνια και… βλέπουμε…

Αυτό αναγκάστηκε τελικώς να το παραδεχτεί ο Τσαβούσογλου ενώπιον Γκουτέρες όταν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ήρθε ο ίδιος ξανά στην Ελβετία καθώς ήταν φανερό ότι ο υφιστάμενος του, ο κύριος Έιντε, προσπαθούσε να κρατήσει την διαδικασία ενεργή (παρά την στάση της Άγκυρας) με προτάσεις που προέρχονταν υποτίθεται από τα μέρη, όπως η υποτιθέμενη συμφωνία για έλευση των Πρωθυπουργών.

Κάτι τέτοιο ουδέποτε υπήρξε θέση της Λευκωσίας ή της Αθήνας και θυμίζει μόνο το περιστατικό που κατέγραψαν οι Αμερικανοί για αποστολή νορβηγικής μεραρχίας στην… Αϊτή, με την χειραγώγηση του Υφυπουργού Εξωτερικών του νορβηγικού ΥΠΕΞ από τον Άιντε ώστε να δώσει λανθασμένη εικόνα για τη θέση του ίδιου του ΥΠΕΞ…

Με τέτοιο καταγεγραμμένο πολιτικό βιογραφικό ο φιλόδοξος, όπως τον χαρακτηρίζουν οι Αμερικάνοι, κύριος Άιντε μπορεί να καυχιέται πως αν θες να πουλήσεις πάγο στους Εσκιμώους, είναι ο άνθρωπος σου.

Που γεννά βεβαίως το ερώτημα, πόσο πραγματικά εποικοδομητική ήταν η δράση του για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και κυρίως… για ποιον;

Πηγή: Στο Κόκκινο

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Προκαλεί ο Φιντάν με τα περί «τουρκικής μειονότητας» – Η ελληνική απάντηση

Καστελλόριζο: Τουρκικές παραβιάσεις με εμπλοκές και αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

Τουρκικό «τσίρκο»: Η Τουρκία δικάζει 20 φουκαράδες και καθαρίστριες για πράκτορες της Μοσάντ

Πυρά Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τους ATACMS: «Η προσέγγιση “ας καταστραφεί ο κόσμος έπειτα από μένα” δεν οδηγεί πουθενά»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...