Είναι πρωτοφανές. Η Νέα Δημοκρατία των αφελληνισμένων νεοφιλελεύθερων πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί στην εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μας στα Σκόπια, βάζοντας επί της ουσίας την ατζέντα μίας εθνικής διαπραγμάτευσης που δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμα!
(Διαβάστε αναλυτικά τι έγινε χθες στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Κυπριακό και το θέμα που έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ)
Ποιος θα το περίμενε άραγε ότι η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα έφτανε να χρησιμοποιεί ένα μείζον εθνικό και συνάμα ταυτοτικό θέμα για μικροπολιτική.
Ανεύθυνα και μικροπολιτικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο Real FM και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ισχυρίστηκε ότι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν μπορούν να υπάρχουν δύο γραμμές στην κυβέρνηση, αναφερόμενος στο όνομα των Σκοπίων, κάτι φυσικά που έχει ήδη απαντηθεί από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος συνέστησε στην αξιωματική Αντιπολίτευση να περιμένει διότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα διαπραγμάτευση.
Προφανώς η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να περιμένει, υπακούοντας σε κάποια εθνική ευθύνη που απαιτεί λεπτούς και ειδικούς χειρισμούς και πιέζει τώρα την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί σε σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει το όνομα της Μακεδονίας.
«Η θέση μας είναι σαφής. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη Μακεδονία που θα ισχύει έναντι όλων, για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή. Αυτό κατοχυρώθηκε με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 και μετά στο Βουκουρέστι. Και αυτό δεν έχει αμφισβητηθεί μέχρι σήμερα από κανέναν», είπε ο Βασίλης Κικίλιας και φαίνεται ότι είναι μεγάλη η αγωνία του να δεσμεύει την κυβέρνηση σε κάτι που αποφασίστηκε πριν 10 χρόνια, σε μια άλλη εποχή και υπό άλλες συνθήκες.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ συνέχισε στην ίδια γραμμή που χάραξε χθες ο κ. Μητσοτάκης, ανακαλύπτοντας “θέμα δεδηλωμένης” στην κυβέρνηση για ένα μείζον εθνικό θέμα!
«Βλέπω ότι εδώ πέρα γίνεται ένα μείζον θέμα γιατί σε αυτό το κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο εξωτερικών και ο πρωθυπουργός έχουν διαφορετική άποψη. Σε κάθε περίπτωση η θέση της ΝΔ είναι ότι πλέον δεν γίνεται στο ελληνικό κοινοβούλιο να υπάρχουν δύο πλειοψηφίες. Κατά το δοκούν και ειδικά για πολύ σημαντικά θέματα, οπότε αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί. Η δεδηλωμένη μπορεί να υπάρχει όταν στα πάρα πολύ σημαντικά θέματα η κυβέρνηση στηρίζεται από το σύνολο των 153, αλλιώς δεν υπάρχει».