Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το Μέγαρο Μαξίμου ιχνηλατεί το δρόμο για την πρώτη έξοδο στις αγορές, πιθανότατα ακόμα και εντός του θέρους, εάν όχι και του Ιουλίου.
Από το κυβερνητικό επιτελείο κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, δεδομένου ότι η έκδοση ομολόγου, ειδικά σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προαναγγελθεί. Ωστόσο, όλες οι πληροφορίες και οι ενδείξεις τόσο από τις κινήσεις της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου, όσο και από τις διεθνείς αγορές χρήματος συγκλίνουν στο ότι μία πρώτη δοκιμαστική έκδοση ομολόγου, για πρώτη φορά μετά το 2014, βρίσκεται προ των πυλών.
Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγούν και οι ανοιχτές παραινέσεις από την πλευρά των πιστωτών, με τελευταίο “κρούσμα” αυτό του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και του Πολ Τόμσεν, ο οποίος χαρακτήρισε “καλοδεχούμενη” μία ενδεχόμενη άντληση κεφαλαίων για την Ελλάδα από τις αγορές χρήματος.
Είναι εξάλλου εκπεφρασμένος στόχος του Αλέξη Τσίπρα να προετοιμαστεί το έδαφος “αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας”, όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά, για την οριστική απεμπλοκή από το μηχανισμό στήριξης τον Αύγουστο του 2018 που λήγει το πρόγραμμα, προκειμένου η χώρα ομαλά και με σταθερότητα να μπορεί να τερματίσει το δανεισμό από τον επίσημο τομέα.
Δεν είναι τυχαίο στο πλαίσιο αυτό το γεγονός ότι εδώ και εβδομάδες, παράλληλα με τις “προπαρασκευαστικές” ενέργειες του οικονομικού επιτελείου, του lobbying και της ανίχνευσης μαζί με ΟΔΔΗΧ και Rothchild για την έξοδο στις αγορές, στο κυβερνητικό επιτελείο, ως φαίνεται, ζυγίζουν και λαμβάνουν υπόψη τους όλες τις απόψεις για το comeback της χώρας.
Αποτελεί κοινή πεποίθηση στην Ηρώδου Αττικού ότι το μομέντουμ είναι θετικό για μία τέτοια πρωτοβουλία, καθώς τόσο η πορεία του Χρηματιστηρίου, όσο τα ιστορικά χαμηλά κρίσης των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων που διαπραγματεύονται σε τιμές 2009 προεξοφλούν μία θετική αντίδραση της επενδυτικής κοινότητας.
Σε αυτό εξάλλου συγκλίνει και το έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για την ακριβή ημερομηνία έκδοσης ομολόγου, καθώς μετά και τις επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Δημήτρη Παπαδημητρίου με funds του εξωτερικού, διόλου τυχαία το Reuters χθες σημειώνει πως “σπάνε τα τηλέφωνα” για την έξοδο της χώρας στις αγορές, καθώς οι επενδυτές βλέπουν ισχυρά κίνητρα και περιθώρια κέρδους, την ώρα που το country risk έχει επί της ουσίας εκμηδενιστεί.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, έντονο προβληματισμό προκαλεί η χθεσινή παρέμβαση του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ούτε λίγηο ούτε πολύ ζήτησε να μη βγει η χώρα στις αγορές, προτάσσοντας σε πρώτο πλάνο “2-3 εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις”.
Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπήρξε καμία αντίδραση και το μόνο το οποίο φαίνεται να ισχύει είναι πως εξετάζονται όλες οι απόψεις στην προσπάθεια να επιστρέψει οριστικά στις αγορές η χώρα, η εν λόγω τοποθέτηση εκλήφθηκε από πολλούς χρηματιστηριακούς αλλά και πολιτικούς κύκλους ως “τρικλοποδιά” στην κυβέρνηση με κυρίως πολιτική απόχρωση από την πλευρά της ΤτΕ.
Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της ΤτΕ, υπερβαίνοντας τα μάλα το θεσμικό του ρόλο, λειτουργεί πολιτικολογώντας και επί της ουσίας αντιπολιτευόμενος στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που έχει επιβεβαιωθεί από τις κατά καιρούς μετωπικές συγκρούσεις τους.