Την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κυβερνήσει με αυτή τη δυναμική εξέφρασε ο πρώην βουλευτής του κόμματος, ανεξάρτητος πλέον, Πέτρος Τατσόπουλος, εκτιμώντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει “πιάσει ταβάνι” στα ποσοστά του έτσι όπως αυτά καταγράφηκαν στην μάχη των ευρωεκλογών.
Σχολιάζοντας τα σενάρια περί προσέγγισης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τατσόπουλος είπε στον ΒΗΜΑ FM ότι η ηγετική ομάδα και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θεωρούν ότι χρειάζεται μια προσέγγιση προς την κεντροδεξιά για να μπορέσει να αγγίξει ο ΣΥΡΙΖΑ την δυνατότητα του σχηματισμού κυβέρνησης.
“Ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ ο κόκκινος, βρίσκεται εν μέσω δύο πράσινων πασοκικών ομάδων που μισιούνται και προσπαθεί να τους αφομοιώσει, να τους απομυζήσει. Έτσι έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο κόμμα…”, είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να επιστρέψει.
Ο κ. Τατσόπουλος συνέχισε λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ έχει πιο πολλά κοινά με τον ευρωπαϊκό ΣΥΡΙΖΑ παρά με τη ΝΔ: “Εκ των πραγμάτων το πράγμα πάει προς τη συνεργασία. Οι ακραίοι του ΣΥΡΙΖΑ πήραν την απάντησή τους στις κάλπες, ο Λαφαζάνης πήρε 0, ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ πήρε 0,7%. Οι ίδιοι οι ακραίοι θεωρούν πως για το γεγονός ότι δεν πήρε παραπάνω ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει η δεξιά του στροφή, προς την Ευρώπη και τις κεντροδεξιές θέσεις που πρεσβεύει και η ΝΔ. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγετική του ομάδα θεωρούν πως έχουν ταβανιάσει και πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για να φτάσει στην κυβέρνηση παρά η δεξιόστροφη στροφή, η προσέγγιση στην κεντροδεξιά. Οι ακραίοι του Λαφαζάνη θεωρούν το ακριβώς αντίθετο, εδώ μιλάμε για ψυχώσεις, η κοινή λογική είναι το πρώτο θύμα της πόλωσης…”
Ο κ Τατσόπουλος κατέληξε λέγοντας πως δεν είναι σίγουρος ότι το φλερτ ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ θα καταλήξει σε αρραβώνα ή στο… στρίβειν δια του αρραβώνος.
Τέλος, ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ μετά την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη, ο κ. Τατσόπουλος χαρακτήρισε ως “πολύ έντιμη πράξη” την παραίτηση Κουβέλη εάν αυτή αποδειχθεί οριστική και ως έναν “πολύ αξιοπρεπή τρόπο να κλείσει την πολιτική του καριέρα με παλικαρίσια παραίτηση”.
Για την επόμενη ημέρα και τη διάδοχη κατάσταση εκτιμά πως χρειάζεται να αναδειχθεί στην προεδρία της ΔΗΜΑΡ ένα νέο πρόσωπο που θα μπορούσε να εκφράσει και την προσέγγιση του κόμματος με άλλα, ευρύτερα σχήματα.