Πρωτοφανής προβοκάτσια του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δευτερολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για το Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, λαμβάνοντας αφορμή από την πρωτολογία του Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος αναφέρθηκε και στο όνομα των Σκοπίων, ζήτησε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών να πουν ποια είναι η θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το όνομα των Σκοπίων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα έσπευσε να αναφέρει και να παρουσιάσει ως δήθεν παγιωμένη εθνική γραμμή τη θέση της αδελφής του, Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία ως υπουργός Εξωτερικών επέβαλε τη θέση ότι η Ελλάδα συμφωνεί σε “σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις”.
Όπως αναφέρεται μάλιστα στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών και αυτό επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, “Η θέση μας είναι σαφής: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή”.
Η προβοκάτσια έγκειται στο ότι αυτή τη στιγμή και ενώ υπάρχει μπροστά μας μια νέα διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιχείρησε να παγιδεύσει την κυβέρνηση και να τη δεσμεύσει σε μια θέση που εμπνεύστηκε η αδελφή του και ουσιαστικά χαρίζει το όνομα “Μακεδονία” στα Σκόπια, ενώ η ίδια θέση “Ντόρειας” έμπνευσης δεν προνοεί καθόλου, ως γεωγραφικός προσδιορισμός, για την εθνική ταυτότητα των πολιτών του κράτους αυτού, οι οποίοι μέσω της σύνθετης ονομασίας θα αναγνωριστούν ως “Μακεδόνες”.
Στον Κυριάκο Μητσοτάκη απάντησε ο Πάνος Καμμένος, που του υπενθύμισε ότι η μόνη εθνική γραμμή που υπάρχει είναι η απόφαση των πολιτικών αρχηγών επί προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, για μη παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μας στα Σκόπια για οποιαδήποτε χρήση και ότι η “σύνθετη ονομασία” είναι εύρημα της Ντόρας Μπακογιάννη ενάντια στις αρχές της συντηρητικής παράταξης. Ο Πάνος Καμμένος μάλιστα προέτρεψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ρωτήσει και τις γνώμες των Μακεδόνων βουλευτών του σχετικά.
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Βασίλης Λεβέντης, για τη δευτερολογία του, ο οποίος είπε σε έντονο ύφος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν τον νοιάζει τι αποφασίστηκε το 2007 αλλά τι λέει η ψυχή του λαού.
Στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απάντησε και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος του εξήγησε, με όσο πιο απλά ελληνικά μπορούσε και σχεδόν συλλαβιστά για να το καταλάβει, ότι με την ίδια υπευθυνότητα που διαχειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση το Κυπριακό θα χειριστεί και το Ονοματολογικό με τη βόρεια γείτονά μας.
Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αυτή είναι μια νέα διαπραγμάτευση που έχουμε μπροστά μας, με μια νέα κυβέρνηση στη Σκόπια που δείχνει πρόθυμη να διαπραγματευτεί και όταν έρθει εκείνη η ώρα, της νέας διαπραγμάτευσης, τότε θα υπάρξει και σχετική ενημέρωση.
Ο Αλέξης Τσίπρας με συναίσθηση της εθνικής ευθύνης προσπάθησε να συνεφέρει τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και να τον επαναφέρει στο εθνικό συμφέρον, που προφανώς κάπου το “χάνει” ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή εκεί τον παρασέρνουν οι αφελληνισμένοι νεοφιλελεύθεροι που συμβουλεύεται.
Ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αδυνατούσε να αντιληφθεί -ο ίδιος που θέλει να γίνει Πρωθυπουργός μας- ότι κανένας που προετοιμάζεται για μια διαπραγμάτευση δεν αποκαλύπτει τις θέσεις του από πριν. Ψιλά γράμματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τέτοιοι λεπτοί εθνικοί χειρισμοί αποδείχτηκε ότι του είναι παντελώς άγνωστοι και η όλη του συμπεριφορά φανέρωσε ότι ο άνθρωπος αυτός, παρασυρόμενος προφανώς και από ακραιφνείς αφελληνισμένους νεοφιλελεύθερους συμβούλους, είναι ικανός να μας εμπλέξει σε μεγάλες εθνικές περιπέτειες εάν ποτέ ο σοφός ελληνικός λαός κάνει το λάθος να του εμπιστευτεί τον τόπο.
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν έδειχνε να καταλαβαίνει τι προβοκάτσια είχε προκαλέσει, τα έκανε ακόμα χειρότερα θέτοντας θέμα “δεδηλωμένης”, προσπαθώντας δηλαδή να μετατρέψει συζήτηση για εθνικά θέματα σε μικροπολιτικό καβγά, ενώ όλες οι ξένες υπηρεσίες παρακολουθούσαν τι συμβαίνει στο ελληνικό κοινοβούλιο για το Κυπριακό.
Μην ξεχνάμε ότι τις πρώτες ώρες της Τετάρτης φτάνει και το πλοίο-γεωτρύπανο της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ και η Τουρκία έχει απειλήσει ότι δεν θα ανεχτεί “μονομερείς ενέργειες” της Λευκωσίας σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες. Σε τόσο κρίσιμες για το έθνος στιγμές, Μητσοτάκης και Κουμουτσάκος επέλεξαν να προκαλέσουν διχόνοια για τη Μακεδονία, ισχυριζόμενοι ότι δήθεν η κυβέρνηση έχει ασυμφωνία στο Ονοματολογικό και εξ αυτού έχασε τη “δεδηλωμένη”. Αλλοπρόσαλλα πράγματα.
Εκεί τον περιέλαβε ξανά ο Πάνος Καμμένος ενώ τον λόγο πήρε και ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος ανέφερε -για πρώτη φορά- ότι αυτή η ανάρτηση περί “σύνθετης ονομασίας” υπάρχει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών από το 2007 και απλά δεν την κατέβασε γιατί… και εκεί πετάχτηκε και τον διέκοψε ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Όταν ο Νίκος Κοτζιάς συνέχισε τόνισε ότι η διαπραγματευτική γραμμή της Ελλάδας δεν είναι ανακοινώσιμη.
Να σημειωθεί ότι όλες οι μακεδονικές οργανώσεις και σύλλογοι της Ομογένειας έχουν εκδώσει ανακοινώσεις που καταγγέλλουν τον Γιώργο Κουμουτσάκο ότι θέλει να χαρίσει το όνομα της Μακεδονίας μας στα Σκόπια.
Το TRIBUNE κάνει έκκληση στους αναγνώστες του να διαδώσουν το μήνυμα της εθνικής ενότητας, στις κρίσιμες ώρες που έχουμε μπροστά μας στην κυπριακή ΑΟΖ και να απομονώσει και να περιθωριοποιήσει τους νεοφιλελεύθερους αφελληνισμένους κήρυκες του εθνικού διχασμού.