Μία τελευταία στροφή με την ενημέρωση του Πρωθυπουργού στη Βουλή για το Κυπριακό και τις συζητήσεις στο Κραν Μοντανά απομένει για την κυβέρνηση, για να στρίψει οριστικά το τιμόνι του κυβερνητικού πλοίου στην αναπτυξιακή τροχιά.
Το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά να κάνει ένα μεγάλο restart, αρχής γενομένης από την Κοζάνη και το πρώτο περιφερειακό συμβούλιο για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, προκειμένου να εκμεταλλευθεί το θετικό μομέντουμ, όπως είχε τονίσει στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, οι υπόγειες διεργασίες για την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις φαίνεται πως έχουν πάρει φωτιά. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε και ο γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης μιλώντας στο Κεφάλαιο του Σαββάτου, όπου τόνισε πως από τις 15 Ιουνίου και μετά συντρέχουν οι προϋποθέσεις για έξοδο στις αγορές.
Στόχος, εκπεφρασμένος εδώ και καιρό από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι μία πρώτη δοκιμαστική έξοδος, η οποία θα ανοίξει τον κύκλο της προετοιμασίας του εδάφους για την οριστική έξοδο από τον δανεισμό από τον επίσημο τομέα τον Αύγουστο του 2018 με τη λήξη του μνημονίου.
Ωστόσο, τόσο από το κυβερνητικό όσο και από το οικονομικό επιτελείο κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Εξετάζοντας όλα τα δεδομένα και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σε χαμηλά κρίσης, έχουν απλώσει όλα τα δεδομένα και σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ και τη Rothchild διερευνούν το κατάλληλο timing για τη πρώτο crash test.
Εν αρχή ήν η Κοζάνη
Μέχρι τότε, η παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας θα βρεθεί στο επίκεντρο του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου στην Κοζάνη, οι εργασίες του οποίου θα αρχίσουν αύριο Τρίτη και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Είναι το πρώτο από τα 13 Περιφερειακά Συνέδρια που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του αποκεντρωμένου διαλόγου με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και για το οποίο έχει μιλήσει ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Στόχος της κυβέρνησης, μέσω της διαδικασίας αυτής είναι να διερευνηθούν σε βάθος οι παραγωγικές δυνατότητες και η αναπτυξιακή προοπτική ανά Περιφέρεια και με ουσιαστική συμμετοχή και συμβολή των παραγωγικών δυνάμεων κάθε περιοχής να σχεδιαστούν η πολιτική και οι πρωτοβουλίες που θα σηματοδοτήσουν την μετάβαση της χώρας στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό, στο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Δυτική Μακεδονία, στο οποίο έχουν προσκληθεί οι βασικότεροι παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, θα υπάρξουν αρχικά τέσσερις θεματικές ενότητες που αφορούν:
1. Τις υποδομές και την προσπελασιμότητα.
2. Την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη της υπαίθρου και τα σχετικά χρηματοδοτικά εργαλεία.
3. Το περιβάλλον και την ενέργεια.
4. Το ανθρώπινο δυναμικό, την απασχόληση, την έρευνα και την τεχνολογία.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα κλείσουν με ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη, ενώ θα πάρουν μέρος οι υπουργοί:
-Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου
-Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης
-Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου
-Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης
-Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου
-Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αρμόδιος για την Έρευνα, Κώστας Φωτάκης.