Μόνο πανικό μπορεί να υποδηλώνει η επαναλαμβανόμενη προσπάθεια του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, να κληθούν στο Κραν Μοντάνα, οι Πρωθυπουργοί των τριών εγγυητριών χωρών.
Ο Νορβηγός πολιτικός, βλέποντας το παιχνίδι που πάει να παίξει εις βάρος συνολικά του κυπριακού λαού να μην του βγαίνει, ανακαλύπτει τρόπους και πρακτικές για να βγάλει εκτός διαπραγματεύσεων, το μεγάλο του πρόβλημα, τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το προσπαθεί αυτό ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ.
Στη Γενεύη προσπάθησε να δημιουργήσει κρίση ανάμεσα στην Ελληνική και Ελληνοκυπριακή πλευρά, με δημοσιεύματα στο Politico.eu από την ομοτράπεζη του Νορβηγού πολιτικού σε διάφορα φόρα δημοσιογράφο Σάρα Στεφανίνι, ειδική σύμφωνα με το βιογραφικό της στα ενεργειακά θέματα.
Η προσπάθεια αυτή, που βοηθήθηκε και από ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, έπεσε στο κενό και οι σχέσεις των δυο πλευρών, ενδυναμώθηκαν ακόμα περισσότερο.
Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, γνωρίζει πολύ καλά, ότι δεν μπορεί να χειριστεί, ποσώς να διαχειριστεί τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Από τη στιγμή που ο Νίκος Κοτζιάς ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, επεδίωξε και κατάφερε να βάλει ως κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες για το Κυπριακό, το ζήτημα των εγγυήσεων, της ασφάλειας και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, ώστε να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.
Στο Κραν Μοντάνα, ο Νορβηγός πολιτικός, βιαστικός όπως πάντα, έφερε τις εμπλεκόμενες πλευρές να συζητήσουν για την επίλυση του Κυπριακού, χωρίς να υπάρχει, ούτε προετοιμασία αλλά ούτε και συμφωνία σε βασικά ζητήματα που απασχολούν τις δυο κοινότητες.
Πίστεψε ότι θα μπορούσε να κατευθύνει τις συζητήσεις και με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην κατεύθυνση που θέλει ώστε να αποκομίσει πολιτικά οφέλη για την πολιτική του σταδιοδρομία, ή γι αυτούς για τους οποίους εκτίθεται συνεχώς, καταπατώντας κάθε έννοια αμεροληψίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό και τις δυο κοινότητες.
Στο παιχνίδι αυτό, έχει συμπαρασύρει και την Τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, μαζί με τον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες που ίσως ακόμα να μην έχει καταλάβει τον περίεργο ρόλο του Έσπεν Μπαρθ Έιντε στο Κυπριακό πρόβλημα, που αναζητά για πάνω από 40 χρόνια λύση κι επιστροφή στην κανονικότητα για τους κατοίκους της Κύπρου.
Τελευταία προσπάθεια για τον Έιντε ώστε να ξεπεράσει τον Έλληνα ΥΠΕΞ, ήταν η πρόσκληση που απηύθυνε προς τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, Βρετανίας Τερέζα Μέι και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σκοπός αν μη τι άλλο να περιθωριοποιήσει τον μόνο δύσκολο αντίπαλο του και να ξεπεράσει τον σκόπελο για τις άγνωστες επιδιώξεις του, που ακούει στο όνομα Νίκος Κοτζιάς.
Η επιδιωκόμενη έλευση των τριών Πρωθυπουργών στην Ελβετία, θα είχε νόημα, αν υπήρχε πρόοδος σε σημαντικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων, κάτι που όλοι οι εμπλεκόμενοι δημοσίως έχουν αναφέρει ότι δεν υπάρχει.
Εφόσον οι Πρωθυπουργοί είναι εκείνοι που θα σφραγίσουν με την παρουσία τους και την υπογραφή τους ενδεχομένως μια συμφωνία, τι σκοπό έχει να έρθουν στο Κραν Μοντάνα, χωρίς καν να υπάρχουν ενδείξεις για συμφωνία, που όπως όλοι έχουν πει τίποτα δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα.
Μένει η παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες να είναι δημιουργική και να χαράξει ένα νέο δρόμο, για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση για το Κυπριακό, προς όφελος και των δυο κοινοτήτων για ειρηνικό μέλλον.