Με διαφορετικές αντιδράσεις υποδέχτηκαν τόσο οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων, όσο και οι διαπραγματευτές των εγγυητριών χωρών, την απόφαση του ΟΗΕ, να επιστρέψει ο Γ.Γ. Αντόνιο Γκουτέρες, νωρίς την Πέμπτη στο Κραν Μοντάνα.
Μετά την επανεμφάνιση του σερ Άλαν Ντάνκαν, του Βρετανού ΥΦΥΠΕΞ αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, στο Κραν Μοντάνα το βράδυ της Τρίτης, μετά από ευγενική απαίτηση των εμπλεκόμενων μερών, η επιστροφή και του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Ελβετία, υποδηλώνει ότι κάτι πραγματικά συμβαίνει στις διαβουλεύσεις.
Το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα θα διαφανεί την Πέμπτη, παρότι τόσο οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων όσο και οι εγγυήτριες χώρες, με τις δηλώσεις τους δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
Βέβαια αυτό δεν υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποια εμπλοκή ή ότι όλα βαίνουν καλώς, καθώς σε αυτό το σημείο, είναι λογικό να υπάρχει η ελάχιστη ενημέρωση, ώστε να μην επηρεάζονται από το επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζεται ενώπιον των δημοσιογράφων η πραγματική διαβούλευση.
Σίγουρα είναι δύσκολο να διαβάσει κάποιος το τι πραγματικά συμβαίνει στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων.
Το σίγουρο είναι ότι όλοι προσπαθούν να κερδίσουν επικοινωνιακά και να μην είναι οι πρώτοι που θα αποχωρήσουν από τις διαβουλεύσεις, καθώς έτσι θα χρεωθούν την αποτυχία της Διάσκεψης για την Κύπρο.
Οι διαπραγματεύσεις, είναι δύσκολες, καθώς οι βλέψεις κάθε πλευράς, έχουν διαφορετική στόχευση ώστε όχι μόνο να ικανοποιήσουν το ακροατήριο τους επικοινωνιακά, αλλά και ουσιαστικά να τους δώσουν το καλύτερο δυνατόν.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο τελικός κριτής των διαβουλεύσεων και των αποφάσεων που μπορεί να καταλήξουν οι εμπλεκόμενες πλευρές, θα είναι οι κοινότητες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, μέσω των δημοψηφισμάτων αποδοχής ή μη της συμφωνίας, κάνει το έργο των συμμετεχόντων στις διαβουλεύσεις ακόμα πιο δύσκολο.
Το όλο εγχείρημα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο μέσα από τις διαρροές που στοχευμένα δίνονται, προκαλώντας εντάσεις και διαμορφώνοντας συγκρουσιακό κλίμα χωρίς να γίνεται κατανοητό ποιον συμφέρει το κλίμα αυτό.
Κάθε πλευρά έχει τις δικές της προσδοκίες από τις διαβουλεύσεις και πάνω σε αυτό εργάζεται και προωθεί τουλάχιστον επικοινωνιακά.
Το ζητούμενο είναι, αν η διάθεση που αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, όλες οι πλευρές, είναι η προτεραιότητα τους κι όχι το όχημα για μια επικοινωνιακή νίκη.