Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραδέχθηκε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία ζητά και επιμένει στην διατήρηση επεμβατικών δικαιωμάτων σε μια ενωμένη Κύπρο τόσο στο τουρκοκυπριακό όσο και στο ελληνοκυπριακό ομόσπονδο κράτος για τουλάχιστον 15 χρόνια και ότι θα τα χρησιμοποιήσει εάν χρειασθεί.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ομολόγησε ότι σκοπός της Τουρκίας είναι να επεμβαίνει στρατιωτικά και στο ελληνοκυπριακό ομόσπονδο κράτος όποτε εκείνη κρίνει ότι χρειάζεται.
Τι σας λέγαμε τόσο καιρό ότι η “λύση” που προωθείται από συγκεκριμένα συμφέροντα επιχειρεί να μετατρέψει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο; Και λίγα σας λέγαμε.
Επίσης τη Δευτέρα, σε μια ακόμα απόδειξη της μονομέρειάς του, ο γνωστός και ως πλασιές ή λομπίστας των Τούρκων, Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στράφηκε προς την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας ζητώντας περαιτέρω παραχωρήσεις στον διαμοιρασμό εξουσίας για να ικανοποιηθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, στη συζήτηση της Δευτέρας ο Νίκος Κοτζιάς ρωτούσε επίμονα τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για ποιον λόγο επιμένει στα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας στην Κύπρο.
Επειδή ο Μεβλούτ, με την γνωστή ανατολίτική του κουτοπονηριά έκανε πως δεν καταλάβαινε, ο Νίκος Κοτζιάς του απεύθυνε ευθεία ερώτηση:
«Θα τα χρησιμοποιήσετε;» τα επεμβατικά δικαιώματα.
Και ο Τούρκος σε μια στιγμή ειλικρίνειας απάντησε: “Ναι, εάν χρειασθεί θα τα χρησιμοποιήσουμε”.
Μπροστά σε όλους, ΟΗΕ, Ευρωπαίους, Βρετανούς και τη δική πλευρά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ομολόγησε κυνικά ότι η Τουρκία εάν χρειαστεί θα εισβάλει σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Τουρκία μέχρι πρότινος προέβαλε το επιχείρημα ότι το μόνο που την ένοιαζε η Ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, ισχυριζόμενη μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να την εγγυηθεί.
Τώρα όμως αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές προθέσεις της.
Η Τουρκία θέλει να διατηρήσει για πάντα στρατό κατοχής στην Κύπρο και να έχει την “ενωμένη Κύπρο”, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό κατοχή.
Η Τουρκία απαιτεί να κατέχει έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχει προτεκτοράτο της μια χώρα μέλος της Ε.Ε. και να επεμβαίνει στρατιωτικά σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όποτε κρίνει.
Αυτά δεν γίνονται. Δεν στέκουν στη Λογική και εναντιώνονται στη Διεθνή Νομιμότητα.
Βεβαίως η Τουρκία όπως είναι γνωστό, δεν έχει καμία σχέση ούτε με τη Λογική, ούτε με τη Διεθνή Νομιμότητα σε κανένα θέμα της. Θα ήταν έκπληξη να είχε στο Κυπριακό.
Οι ίδιες ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την ομολογία Τσαβούσογλου, που επαναλαμβάνουμε προέκυψε υπό την πίεση του Κοτζιά, στην αίθουσα της Διάσκεψης έπεσε παγωμάρα.
Όχι μόνο από όλους τους παρευρισκόμενους αλλά και από τον ίδιο τον Τσαβούσογλου, που για μια ακόμη φορά την είχε “πατήσει” από τον Κοτζιά.
Ο Τούρκος, αμήχανος, ανοιγόκλεισε μερικές φορές το στόμα του δίχως να βγάλει κουβέντα. Ήταν μερικά δευτερόλεπτα παγωμένης σιωπής, που την έσπασε ο Κοτζιάς επιμένοντας: “Θα τα χρησιμοποιήσετε, είπες;”.
Εμφανώς αμήχανος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσπάθησε να τα διορθώσει λέγοντας, δίχως να πείθει κανέναν, ότι “ελπίζω ότι δεν θα χρειασθεί να τα χρησιμοποιήσουμε…”.
Αργότερα ο Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στους δημοσιογράφους, δήλωνε:
«Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ τι έγινε χθες και τι, μέσα από επίπονη συζήτηση, ομολόγησαν οι Τούρκοι για τις προθέσεις τους».
Να σημειωθεί ότι πριν την ομολογία Τσαβούσογλου είχε υπάρξει ένταση στην διαδικασία καθώς ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε παρουσιάσθηκε με μονόπλευρη φιλοτουρκική θέση και αντί να θέσει ερωτήματα για την τούρκικη στάση επιτέθηκε στον Νίκο Αναστασιάδη.
Και μάλιστα ενώπιον όλων είπε ότι είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που πρέπει να αλλάξει στάση σε θέματα όπως το power sharing για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των Τουρκοκυπρίων.
Όταν μάλιστα ο Έιντε ανέφερε ότι όλες οι άλλες θέσεις των άλλων πλευρών είναι εντός πλαισίου, παρενέβη ο Νίκος Κοτζιάς κάνοντας λόγο για μονομερή προσέγγιση του Έιντε, καθώς όπως τόνισε δεν παρενέβη όταν η Τουρκία υπέβαλλε πρόταση για διατήρηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων, που ο ίδιος ο Γ.Γ. είχε θέσει εκτός πλαισίου. Και ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι η τουρκική πρόταση είναι εκείνη που κινείται εκτός πλαισίου παραμέτρων της Λύσης.
Πλέον οι μάσκες έπεσαν. Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Στόχος της Άγκυρας είναι να μετατρέψει το νησί σε προτεκτοράτο της και να κρατά σε ομηρία περισσότερους από 1 εκ. Έλληνες της Κύπρου υπό τη διαρκή απειλή στρατιωτικής επέμβασης.
Στην πραγματικότητα η Τουρκία δεν διεξάγει διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού αλλά το διπλωματικό σκέλος της επιχείρισης “Ασπίδα της Μεσογείου”, όπως η ίδια την έχει ονομάσει, δηλαδή τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου και των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.