Διαβάστε σχετικά για Έσπεν Μπάρθ Έιντε, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Νίκος Κοτζιάς, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Υπουργείο Εξωτερικών,
Το προσχέδιο εγγράφου-“οδηγού” που κατέθεσε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, για τη Διάσκεψη για το Κυπριακό στις 28 Ιουνίου, έχει προκαλέσει ήδη ισχυρή αντίδραση από μεριάς του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως έχει γίνει γνωστό από διπλωματικές πηγές, αμφισβητεί την αντικειμενικότητα του εγγράφου Έιντε.
Κατηγορεί τον Έιντε ότι δεν έχει καταγράψει τις απόψεις όπως τις παρουσίασε το Υπουργείο, άλλα τις διαστρέβλωσε.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε στο 9σελιδο “προσχέδιο” του Έιντε με ένα 10σελιδο έγγραφο που κωδικοποιεί όλες τις ελληνικές θέσεις, εκφράζει τις ενστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην ουσία και στην μορφή του εγγράφου Έιντε και θέτει μια σειρά κρίσιμα ζητήματα για την διαπραγμάτευση του Κεφαλαίου της Ασφάλειας στο Κυπριακό.
Το σε πολύ έντονο ύφος κείμενο του, ο Νίκος Κοτζιάς το δημοσιοποίησε στο γραφείο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην Κομισιόν και στον κ. Τιττεμανς και την κ. Μογκερίνι που θα εμπλακούν στην Διάσκεψη, καθώς και στο Βερολίνο και στα πέντε Μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, καθώς θεωρήθηκε αναγκαίο να είναι όλοι οι διεθνείς παράγοντες εγκαίρως ενημερωμένοι για το τι ακριβώς συμβαίνει με την Διάσκεψη στην Ελβετία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη και θεμελιακή ένσταση της Αθήνας είναι ότι στο έγγραφο του ο Έιντε ενώ υποτίθεται θα κατέγραφε τις θέσεις που είχαν μέχρι τώρα παρουσιάσει οι πλευρές, είτε διέγραψε είτε παραποίησε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.
Λόγου χάριν, το σύμφωνο φιλίας πού προτείνει η Ελλάδα δεν έχει στρατιωτική διάσταση, ενώ ο Έιντε δεν θέτει ως κεντρικό το ζήτημα της καταργήσεως των εγγυήσεων.