Για πολύ σημαντική επιτυχία, που αντανακλά τη σκληρή δουλειά που γίνεται από πλευράς της Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, κάνει λόγο ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, σχολιάζοντας την απόφαση του τελευταίου Eurogroup για τη χώρα μας.
Ο ίδιος τονίζει ότι υπήρξε ξεκάθαρη αναγνώριση από το Eurogroup και το ΔΝΤ ότι έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος.
«Αυτό είναι όλο μέρος του σήματος, που με πείθει ότι η Ελλάδα τώρα γυρίζει σελίδα» είπε χαρακτηριστικά στον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα.
Παράλληλα, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την επιθυμία των ΗΠΑ να δουν την Ελλάδα να προχωράει μπροστά οικονομικά.
Ολόκληρη η συνέντευξη στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ελληνικού χρηματιστηρίου στη Νέα Υόρκη:
«Η παρουσία μου στη Νέα Υόρκη σε αυτό το φόρουμ επενδύσεων αντανακλά την ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ να στηρίξουν την Ελλάδα όπως αναδύεται από την οικονομική κρίση και ξεκινά να προχωρά.
»Το τάιμινγκ αυτής της εκδήλωσης δε θα μπορούσε να είναι καλύτερο μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ της περασμένης εβδομάδας η οποία θέτει τις βάσεις για την ελληνική κυβέρνηση, τους Έλληνες επενδυτές, τους ξένους επενδυτές να ξεκινήσουν να δουλεύουν μαζί αναγνωρίζοντας ότι κάποια από τα εξωγενή ρίσκα για τα οποία ανησυχούσαμε στο παρελθόν πλέον δεν υπάρχουν στο τραπέζι.
»Υπάρχει μια φανταστική ευκαιρία να χτίσουμε στο θετικό μομέντουμ από τη μεγάλη καινούρια επένδυση που έχουμε από το Calamos Group.
»Η επιτυχία τους να επιλεγούν ως leading bidder για την Εθνική ασφαλιστική και ελπίζω πολύ ότι άλλα αμερικανικά επενδυτικά γκρουπ θα το λάβουν ως σήμα να ρίξουν άλλη μια ματιά στην Ελλάδα και να εντοπίσουν τις τρομερές ευκαιρίες που βλέπουμε εμείς να συνεχίσουμε τη σχέση εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ των χωρών μας».
– Τι χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αμερικανικής επενδυτικής κοινότητας και των αγορών;
Όταν εγώ μιλάω με αμερικανικές επιχειρήσεις αυτό που αναζητούν περισσότερο είναι μια προβλεψιμότητα, αναζητούν ξεκάθαρα σημάδια από την κυβέρνηση σχετικά με την πρόθεση να προχωρήσουν με τις μεταρρυθμίσεις, να προχωρήσουν με τις ιδιωτικοποιήσεις, και να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σ’ όλη τη γραφειοκρατία, σε όλη την ελληνική κυβέρνηση, σε αντιστοιχία με αυτό που λέει ο πρωθυπουργός Τσίπρας ότι ο νούμερο ένα στόχος της κυβέρνησης είναι να προσελκύσει επενδύσεις και να αναπτύξει την οικονομία.
– Πως αξιολογείτε το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών και της Ελληνικής κυβέρνησης;
Είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία, αντανακλά πολύ σκληρή δουλειά, που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια από πολλές ελληνικές κυβερνήσεις να μεταρρυθμίσουν την οικονομία. Νομίζω ότι υπήρξε μια ξεκάθαρη αναγνώριση από το Γιούρογκρουπ και το ΔΝΤ ότι έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος.
Νομίζω ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντικό που υπήρξε ένα ξεκάθαρο σήμα από τον κ. Ντάισελμπλουμ σχετικά με την πρόθεση ότι του χρόνου το 2018, η Ελλάδα θα πρέπει να αναδυθεί από τη δημοσιονομική επιτήρηση. Αυτό είναι όλο μέρος του σήματος, που με πείθει ότι η Ελλάδα τώρα γυρίζει σελίδα.
– Υπό την κυβέρνηση Ομπάμα υπήρχε ισχυρή υποστήριξη σχετικά με την ελάφρυνση χρέους. Θα υπάρξει συνέχεια με την κυβέρνηση Τραμπ, καθώς έχουμε δηλώσεις από τον υπουργό Οικονομικών Στ. Μνιούτσιν ότι είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα.
Δεν έχει μειωθεί η δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τους Έλληνες, να βοηθήσουν την Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά. Ήμουν πολύ χαρούμενος που ο υπουργός Παπαδημητρίου είχε μια εξαιρετική συνάντηση νωρίτερα μέσα στη βδομάδα στην Ουάσινγκτον με τον υπουργό Εμπορίου Ουίλπορ Ρος ο οποίος συναντήθηκε με ολόκληρη την αντιπροσωπεία των των ελληνικών επιχειρήσεων.
Επομένως είμαι σίγουρος, ειδικά βάσει των συζητήσεων μου αυτή τη βδομάδα στην Ουάσιγνκτον ότι οι ΗΠΑ παραμένουν στη δέσμευσή τους για να δουλέψουν με την Ελλάδα και να τη βοηθήσουν να αναδυθεί από την κρίση.
– Σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ, επειδή υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα και επιδιώξεις;
Αυτό είναι κάτι για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να δουλέψουν μαζί. Αλλά είμαστε πολύ ξεκάθαροι ότι θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να προχωράει μπροστά οικονομικά.