Έκδηλος είναι πλέον ο πανικός στη κυβέρνηση από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών που έφεραν τα ποσοστά των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.
Το Μέγαρο Μαξίμου και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου διαρρέουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που στήριξαν τη κυβέρνηση με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και καθ όλη τη διάρκεια των τελευταίων καταστροφικών χρόνων για την οικονομία και την κοινωνία, ότι δήθεν έλαβαν το μήνυμα και τώρα θα αλλάξουν ρότα.
Πλέον η ελληνική επικαιρότητα είναι γεμάτη «θα» και υποσχέσεις για ελάφρυνση των βαρών των πολιτών, αλλά και αναπτυξιακά μέτρα, που δείχνουν ότι ξεκίνησε μια νέα (μακρά;) προεκλογική περίοδος.
Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και αποδεχόμενη στην πράξη την μεγάλη της ήττα η κυβέρνηση, ξεκίνησε μια νέα προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενη μεταξύ άλλων:
-Μείωση των φορολογικών βαρών για τα φυσικά πρόσωπα,
-Μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων,
-Κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης,
-Μείωση και μάλιστα γενναία στο ΦΠΑ,
-Διάθεση σημαντικών κονδυλίων για κοινωνικές πολιτικές,
-Αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων,
-Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,
-Επανεξέταση μέτρων που έπληξαν ή στην κυριολεξία αφάνισαν τη μεσαία τάξη.
Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δήλωσε ότι «Προκειμένου να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη χρειαζόμαστε ανταγωνιστικότητα, δημιουργία θέσεων απασχόλησης, που είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα και βεβαίως αλληλεγγύη μεταξύ όλων των χωρών μελών», επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να θολώσει τα νερά για τις πραγματικές του προθέσεις.
Γιατί όποιος μιλά για ανταγωνιστικότητα, μιλά ξεκάθαρα για συνέχιση της λιτότητας.
Και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας προφανώς είναι ταυτισμένος με την πολιτική της κυρίας Μέρκελ που και αυτή μίλησε μετά τις ευρωεκλογές για «ανταγωνιστικότητα», υπονοώντας ακριβώς λιτότητα και σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία.
Οι υποσχέσεις λοιπόν που μοιράζει η κυβέρνηση μέσων των φιλικών προς αυτή μέσων μαζικής ενημέρωσης, προφανώς γίνονται με στόχο να αμβλυνθεί η οργή των πολιτών που εκδηλώθηκε στις κάλπες των ευρωεκλογών κάνοντας την Νέα Δημοκρατία να χάσει σχεδόν 550.000 ψηφοφόρους, αλλά και να βάλει τους πολίτες σε ένα θετικό προεκλογικό κλίμα στη περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές μέσα στο τρέχον έτος.
Γιατί όσο και αν θέλει να εξοβελίσει το ενδεχόμενο αυτό η κυβέρνηση, παραμένει πιθανό, καθώς τα μέτρα που έχει περάσει από τη Βουλή , με την δικαιολογία ότι τα επιβάλει η τρόικα θα έρθουν άμεσα και θα σαρώσουν σαν τσουνάμι την κοινωνία.
Μερικά μόνο από αυτά που έρχονται είναι:
-Υπερβολικές αυξήσεις φόρων και μάλιστα με δυσθεώρητες προκαταβολές φόρων και για τα εισοδήματα του επόμενου έτους που τίθενται εν αμφιβόλω λόγω της έκρηξης της ανεργίας,
-Νέο μπαράζ απολύσεων στο δημόσιο τομέα,
-Νέες μειώσεις στους μισθούς με τα κόλπο της κατάργησης των τριετιών,
-Περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και αυξήσεις των συμμετοχών των ασφαλισμένων για την αγορά φαρμάκων , αλλά και για τη νοσηλεία τους σε νοσοκομεία,
-Λουκέτα σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις , που ήδη έχει εξαγγείλει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Προβόπουλος, για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας,
-Μεγάλες αυξήσεις στους φόρους ακίνητης περιουσίας,
-Μπαράζ κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών,
-Μεγάλες αυξήσεις σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (φως, νερό) λόγω των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ,
-Αποκρατικοποιήσεις , ακόμη και του αιγιαλού , με οσμή μεγάλων σκανδάλων.
Αν λοιπόν πραγματικά η κυβέρνηση έχει λάβει το μήνυμα των ευρωεκλογών, τότε ας πάρει πίσω όλα αυτά τα μέτρα και τότε θα απομακρυνθεί κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή ακόμη και να γίνουν θα είναι προς όφελος των κομμάτων που τη στηρίζουν.